Ο Λόγος του Θεού κάθε Κυριακή από την Καθολική εκκλησία

Πηγαίνοντας σε συνάντηση του Γαμπρού

  • Σάββατο, 14 Νοεμβρίου, 2020 - 10:30

Στις παραβολές του ο Ιησούς αρέσκεται να χρησιμοποεί γεγονότα της καθημερινότητας ως μέσο σύγκρισης γα να περιγράψει πτυχές άγνωστες ή δυσκολονόητες της βασιλείας του Θεού στους ακροατές του. Όπως επισημαίνει ο π. Γιάννης Μαραγκός, σήμερα διαλέγει τη γορτή ενός γάμου γα να περγράψει την έννοα και τον τρόπο αναμονής και επαγρύπνισης της έλευσης της βασλείας του Θεού στη ζωή των πιστών.

Ακολουθεί η ευαγγελική περικοπή κατά Ματθαίον

Τον καιρό εκείνο είπε ο Ιησούς στους μαθητές του: Η βασιλεία του Θεού μοιάζει με δέκα κοπέλες, οι οποίες αφού έλαβαν τα δικά τους λυχνάρια εξήλθαν σε προϋπάντηση του νυμφίου. Πέντε λοιπόν από αυτές ήταν επιπόλαιες και πέντε συνετές. Γιατί οι επιπόλαιες, ενώ έλαβαν τις λαμπάδες τους, δεν έλαβαν μαζί τους λάδι. Οι συνετές, όμως, έλαβαν λάδι μέσα στα αγγεία μαζί με τα λυχνάρια τους. Επειδή λοιπόν αργούσε ο νυμφίος, νύσταξαν όλες και κοιμούνταν. Αλλά στο μέσο της νύχτας έγινε μια κραυγή: “Ιδού ο νυμφίος, εξέρχεστε προς συνάντησή του”. Τότε σηκώθηκαν όλες οι κοπέλες εκείνες και κόσμησαν τις δικές τους λαμπάδες. Και οι επιπόλαιες είπαν στις συνετές: “Δώστε σ’ εμάς από το λάδι σας, γιατί οι λαμπάδες μας σβήνουν”. Αποκρίθηκαν τότε οι φρόνιμες λέγοντας: “Όχι, μήπως δεν αρκέσει για μας και για σας. Πηγαίνετε μάλλον προς αυτούς που πουλούν και αγοράστε για τους εαυτούς σας”. Ενώ όμως αυτές έφευγαν, για να αγοράσουν, ήρθε ο νυμφίος, και οι έτοιμες εισήλθαν μαζί του στους γάμους και κλείστηκε η θύρα. Ύστερα, λοιπόν, έρχονται και οι υπόλοιπες κοπέλες λέγοντας: “Κύριε, κύριε, άνοιξέ μας”. Εκείνος αποκρίθηκε και είπε: “Αλήθεια σας λέω, δεν σας ξέρω”. Αγρυπνείτε, λοιπόν, γιατί δεν ξέρετε την ημέρα ούτε την ώρα».

Στη σημερινή περιβολή η ζωή του πιστού περιγράφεται ως έξοδος και ως ένα χαρούμενο γεγονός, προϋπάντηση του γαμπ,ρού. Η βασιλεία του Θεού για τον πιστό είναι μια συνάντηση που προκαλεί χαρά.