Ο Λόγος του Θεού κάθε Κυριακή από την Καθολική Επισκοπή Σύρου

"Του Κυρίου είναι η γη και ό,τι τη γεμίζει"

  • Σάββατο, 3 Οκτωβρίου, 2020 - 11:04

Στις ευαγγελικές περικοπές των τελευταίων εβδομάδων, ο Ιησούς, στην προσπάθειά του να καταστήσει κατανοητό το κήρυγμά του και τη διδασκαλία του γύρω από τη Βασιλεία του Θεού, χρησιμοποιεί την εικόνα του αμπελιού.

Η ιστορία που σήμερα θα ακούσουμε να διηγείται, δεν είναι τόσο παραβολή όσο μία αλληγορία. Στην αλληγορία, το κάθε στοιχείο της ιστορίας που ο Δάσκαλος αφηγείται, συμβολίζει και παραπέμπει σε άλλα υπαρκτά πράγματα. Τόσο οι παραβολές όσο και οι αλληγορίες είναι ιστορίες ανοιχτές. Ερμηνεύουν το τότε και το σήμερα, αλλά είναι ανοιχτές και στο μέλλον, σε ποιες κατευθύνσεις να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε.

Ο Ιησούς διδάσκοντας με παραβολές ή αλληγορίες, εμπλέκει και τους ακροατές του, ώστε να μην ακούν μόνο, αλλά να παίρνουν και θέση, καταλήγοντας σε ένα προσωπικό συμπέρασμα.

Στο ευαγγέλιο κατά Ματθαίο διαβάσουμε σήμερα τα εξής:

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους αρχιερείς και στους πρεσβυτέρους του λαού:

Ακούστε μια άλλη παραβολή: Ήταν ένας οικοδεσπότης που φύτεψε ένα αμπελώνα και τον περιέφραξε και έσκαψε μέσα ένα πατητήρι και οικοδόμησε ένα πύργο και τον νοίκιασε σε γεωργούς κι έφυγε σε άλλο τόπο. Όταν πλησίασε η εποχή της καρποφορίας, έστειλε στους γεωργούς τους δούλους του για να πάρουν τους καρπούς. Κι οι γεωργοί έπιασαν τους δούλους του και άλλον έδειραν, άλλο σκότωσαν και άλλο λιθοβόλησαν. Έστειλε και πάλι άλλους δούλους, περισσότερους από τους πρώτους και τους έκαμαν τα ίδια. Κι ύστερα τους έστειλε και το γιο του, λέγοντας: `Το γιο μου θα τον σεβαστούν’. Αλλά οι γεωργοί όταν είδαν το γιο, είπαν μεταξύ τους: `Αυτός είναι ο κληρονόμος. Ελάτε να τον σκοτώσουμε και να πάρουμε την κληρονομιά του’. Κι αφού τον έπιασαν, τον έβγαλαν έξω από τον αμπελώνα και τον σκότωσαν. Όταν, λοιπόν, έλθει ο κύριος του αμπελώνα, τι θα κάμει σ’ εκείνους τους γεωργούς;”. Του λένε: “Τους κακούς με κακό τρόπο θα τους εξολοθρεύσει και τον αμπελώνα θα τον δώσει σε άλλους γεωργούς, οι οποίοι θα του αποδώσουν τους καρπούς στην εποχή τους”. Κι ο Ιησούς τους λέει: “Ποτέ δε διαβάσατε στις Γραφές: Η πέτρα που απέρριψαν οικοδόμοι, αυτή έγινε ακρογωνιαία. Αυτό έγινε από τον Κύριο, και είναι θαυμαστό στα μάτια μας’;

Για τούτο σας λέω, ότι θα αφαιρεθεί από σας η βασιλεία του Θεού και θα δοθεί σε ένα έθνος που θα παράγει τους καρπούς του. Όταν οι αρχιερείς και οι Φαρισαίοι άκουσαν τις παραβολές του, κατάλαβαν ότι μιλούσε για κείνους.