Ο Λόγος του Θεού κάθε Κυριακή από την Καθολική Επισκοπή Σύρου

H Τεσσαρακοστή είναι η πορεία προς τη Μεταμόρφωση

  • Σάββατο, 27 Μαρτίου, 2021 - 12:01

Οι δύο πρώτες Κυριακές της Σαρακοστής, μας περιγράφουν την πνευματική διαδρομή της ζωής του μαθητή του Ιησού. Στην πρώτη Κυριακή, την οποία ας ονομάσουμε «Κυριακή των πειρασμών», ο Ιησούς μας δείχνει τον δρόμο και τον τρόπο για να ξεπεράσουμε μέσα από την καθημερινότητά μας, τις αμφοβολίες, τις δοκιμασίες, τους πειρασμούς, ακόμη και τα αδιέξοδα. Στη σημερινή Κυριακή μας λέει «αν αλλάξετε νοοτροπία και με εμπιστευτείτε, τότε θα ζήσετε το Ευαγγέιό μου. Γιατί μαζί θα φτάσουμε στο όρος της Μεταμόρφωσης και στην Ανάσταση».

Ακολουθεί η σχετική περικοπή από τον Ευαγγελιστή Μάρκο.

Τον καιρό εκείνο, πήρε ο Ιησούς τον Πέτρο και τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη και τους οδηγεί σε ένα υψηλό βουνό, μόνους ιδιαιτέρως. Και μεταμορφώθηκε μπροστά τους, και τα φορέματά του έγιναν λαμπερά, πολύ άσπρα, τέτοια που κανένας βαφέας πάνω στη γη δεν μπορεί να τα λευκάνει τόσο. Τους παρουσιάσθηκε ο Ηλίας μαζί με το Μωυσή και συνομιλούσαν με τον Ιησού.

Μίλησε τότε ο Πέτρος στον Ιησού και του είπε: "Ραββί, είναι καλό για μας να μείνουμε εδώ. Ας κάνουμε τρεις σκηνές: μια για σένα, μια για το Μωυσή και μια για τον Ηλία". Δεν ήξερε, πράγματι, τι έλεγε, γιατί ήταν τρομοκρατημένοι.

Ήλθε τότε μια νεφέλη που τους τύλιξε στη σκιά της και μια φωνή ήλθε απ' τη νεφέλη: "Αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός. Αυτόν να ακούτε". Κι αμέσως, ρίχνοντας το βλέμμα γύρω δεν είδαν πια κανένα, αλλά μόνο τον Ιησού μαζί τους.

Ενώ κατέβαιναν από το βουνό, τους έδωσε εντολή να μη διηγηθούν σε κανένα όσα είδαν, παρά μόνο όταν ο Υιός του ανθρώπου θα ανασταινόταν απ' τους νεκρούς. Συγκράτησαν αυτά τα λόγια, συζητώντας μεταξύ τους τι θέλει να πει με το "θα ανασταινόταν απ' τους νεκρούς".

Και τον ρωτούσαν λέγοντας: "Γιατί, λοιπόν, λένε οι γραμματείς ότι πρέπει πρώτα να έλθει ο Ηλίας;"

Κι ο Ιησούς τους απάντησε: "Όταν έλθει πρώτα ο Ηλίας, θα αποκαταστήσει τα πάντα. Γιατί λέει η Γραφή για τον Υιό του ανθρώπου ότι πολλά θα πάθει και θα περιφρονηθεί; Αλλά σας λέω ότι και ο Ηλία ήλθε και του έκαμαν ό,τι ήθελαν, όπως έλεγε γι' αυτόν η Γραφή"..