Πρόταση διοργάνωσης αθλητικής εκδήλωσης και καθιέρωσής της σε χωριά της Σύρου από την Τοπική Κοινότητα Φοίνικα

«Φραγκοσυριανή διαδρομή»

Ομόφωνα αποφάσισαν να προτείνουν τη διοργάνωση μίας αθλητικής εκδήλωσης για τα χωριά με τίτλο «Φραγκοσυριανή διαδρομή» τα μέλη της Τοπικής Κοινότητας του Φοίνικα προς την αρμόδια Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κατά την πρόσφατη συνεδρίασή τους, πατώντας επάνω στους γνωστούς στίχους που τραγούδησε ο μεγάλος ρεμπέτης Μάρκος Βαμβακάρης «θα σε πάρω να γυρίσω Φοίνικα, Παρακοπή, Γαλησσά και Ντελαγκράτσια…».

Αν και καταρχήν – εκ του Καλλικράτη - περιορισμένος ο ρόλος και λιγοστές οι αρμοδιότητές των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων, ωστόσο η προσπάθειά τους όπως αποδεικνύεται μεγάλη για να αναδείξουν τις περιοχές αρμοδιότητάς τους και να δώσουν ζωή στα χωριά τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εν λόγω πρόταση της Τοπικής Κοινότητας του Φοίνικα, η οποία σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της, Γιώργου Περρή προς την εφημερίδα, θα τύχει συζήτησης και από τρεις ακόμη Κοινότητες που καλύπτουν τις περιοχές των στίχων, για την προώθηση και καθιέρωση – ει δυνατόν – μίας αθλητικής εκδήλωσης που δεν θα περιορίζεται στα στενά όρια της πόλης.

Αξίζει εξ αρχής να σημειωθεί, πως, δεδομένου ότι βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο η συγκεκριμένη ιδέα, δεν υπήρξαν – εύλογα - εκ μέρους του αναφορές σχετικά με το κόστος υλοποίησής της.

Η μουσική παράδοση γίνεται αθλητική διοργάνωση

«Προτείνω να προταθεί στο Τμήμα Αθλητισμού του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης η διοργάνωση μιας αθλητικής εκδήλωσης, η οποία θα γίνει μόνιμος ετήσιος θεσμός και η οποία θα ακολουθεί τους στίχους του τραγουδιού «Φραγκοσυριανή» του Μάρκου Βαμβακάρη «θα σε πάρω να γυρίσω Φοίνικα, Παρακοπή, Γαλησσά και Ντελαγκράτσια....»», ανέφερε χαρακτηριστικά στην εισήγησή του ο κ. Περρής εξηγώντας πως, αυτή η εκδήλωση μπορεί να φέρει τον τίτλο «Φραγκοσυριανή διαδρομή» και να περιλαμβάνει αγώνες δρόμου, ποδηλασίας, κολύμβησης καθώς και άλλων αθλημάτων που θα διεξάγονται στα τέσσερα χωριά. «Θέλαμε να προχωρήσουμε σε μία εκδήλωση που να έχει κάτι παραδοσιακό σαν ιδέα και που θα επεκταθεί στα χωριά σαν αθλητική διοργάνωση» πρόσθεσε ο Γιώργος Περρής αναφερόμενος στην πρόταση της Κοινότητας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα, πως, αφορμή στάθηκαν «παλαιότερες εκδηλώσεις όπως πχ. ποδηλατοδρομίες που πραγματοποιούνταν επί εποχής Δήμου Ποσειδωνίας». «Όλο αυτό είχε αδρανήσει λίγο και θελήσαμε να το ξαναφέρουμε στο προσκήνιο» συμπλήρωσε, λέγοντας μάλιστα πως, ανάλογη απόφαση καλούνται να πάρουν και οι Κοινότητες Γαλησσά, Ποσειδωνίας και Πάγου, όπως «υπαγορεύουν» άλλωστε και οι στίχοι του ρεμπέτικου τραγουδιού, προκειμένου «κι εκείνες με τις ιδέες τους να συνδράμουν στον εμπλουτισμό της εκδήλωσης».

Ήδη, σύμφωνα με όσα σημείωσε παρακάτω, «Έχουν αποσταλεί οι αποφάσεις μας κι έχω έρθει σε επικοινωνία προφορική και με τους προέδρους από τα Τοπικά Συμβούλια των Κοινοτήτων, ώστε μετά να μιλήσουμε με την Επιτροπή Αθλητισμού». Σε όλη αυτήν την προσπάθεια που επιθυμεί η Τοπική Κοινότητα του Φοίνικα από κοινού να ξεκινήσει με τις άλλες τρεις (Γαλησσά, Ποσειδωνίας και Πάγου), δεν μπορούν να λείπουν οι αθλητικοί Σύλλογοι του νησιού, με τον κ. Περρή να αναφέρει πως, «θα επικοινωνήσουμε και με τους Συλλόγους τους αθλητικούς που δραστηριοποιούνται στο νησί όπως δρομείς, ποδηλάτες κλπ. για να το προχωρήσουμε». Ολοκληρώνοντας την αναφορά του κι ερωτηθείς για τον χρόνο κατά τον οποίο εκτιμά ότι θα μπορούσε να διοργανωθεί η αθλητική εκδήλωση, ο ίδιος κατέστησε σαφές πως, «Δεν μπορώ να δω χρονικά πότε θα πραγματοποιηθεί καθώς θέλει πολλή δουλειά», ωστόσο, έκλεισε τις δηλώσεις τους, εκφράζοντας την αισιοδοξία του, ώστε να υπάρξουν σύντομα «θετικές εξελίξεις».