Σοβαρά προβλήματα συνοδεύουν τη λειτουργία της ΑΕΝ Σύρου

Υποβάθμιση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης

Προσανατολίζονται σε διαμαρτυρία οι σπουδαστές στην περίπτωση που δεν ανταποκριθεί άμεσα το Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στα αιτήματά τους

Τον φόβο της υποβάθμισης της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης στην ΑΕΝ Σύρου εκφράζουν οι πλευρές της διοίκησης καθώς και οι σπουδαστές της, έχοντας πραγματοποιήσει πολλές οχλήσεις προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μέσω επιστολών τους, με τις οποίες ζητούν άμεση λύση σε μία σειρά σοβαρών προβλημάτων που συνοδεύουν τη λειτουργία της Σχολής.

Με φόντο τις δηλώσεις του νέου Υπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη για στήριξη της ναυτικής εκπαίδευσης και των αντίστοιχων ΑΕΝ σε πανελλαδικό επίπεδο, ηχεί... άσχημα στα αυτιά των τοπικών κοινωνιών, η σημερινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει αρκετές Ακαδημίες, οι οποίες συναντούν μεγάλα και σοβαρά εμπόδια στην καθημερινή λειτουργία τους.

Ειδικότερα, στην ΑΕΝ Σύρου απασχολεί σε σοβαρό βαθμό το θέμα της έλλειψης προσωπικού που θα καλύπτει βασικές ανάγκες, όπως και η κάλυψη των θεμάτων της πληρωμής του ωρομίσθιου προσωπικού, ενώ από τα κύρια προβλήματα αποτελεί η μη ύπαρξη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Εκτός των ανωτέρω, προβληματισμός και ανησυχία εγείρεται σχετικά με τη μη διάθεση του απαραίτητου εκπαιδευτικού υλικού προς τους σπουδαστές, όπως επίσης και από τη μη αντικατάσταση βασικών μηχανημάτων – προσομοιωτών, που είναι χρήσιμα “εργαλεία” στην εκπαίδευση των νέων της ΑΕΝ Σύρου.

Για όλα τα παραπάνω θέματα που “απειλούν” την πορεία της ΑΕΝ Σύρου έχουν πραγματοποιήσει προ ημερών νέες οχλήσεις προς την ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, η διοίκηση και οι σπουδαστές, ενώ αναφορά έχει κάνει και ο βουλευτής Κυκλάδων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παρακάτω ακολουθεί σχετικό ρεπορτάζ με τα αιτήματα της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, όπως επίσης, σχόλια και παρατηρήσεις που πραγματοποίησαν στις επιστολές τους, ο διοικητής, Παναγιώτης Καραμήτσας, ο αναπληρωτής διοικητής καθώς και ο Σύλλογος Σπουδαστών.

Σημειώνεται πως η διοίκηση της ΑΕΝ Σύρου αναφορικά με το θέμα της ενίσχυσης σε προσωπικό, έχει ενημερώσει και τον πρόεδρο της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κυκλάδων, Γιάννης Βαμβακούση.

Ζητείται μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό. Παγωμένη... η τελευταία προκήρυξη

Συγκεκριμένα, πάγιο και σταθερό αίτημα της ΑΕΝ Σύρου είναι η ανάγκη για απόκτηση μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, το οποίο θα θέσει τέλος στις συνεχείς προσλήψεις σε ετήσια βάση ωρομίσθιων εκπαιδευτικών και θα δώσει σταθερότητα στην πορεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, η τελευταία προκήρυξη από το Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για κάλυψη 73 θέσεων παραμένει “παγωμένη”, αφού αν και οι σχετικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί, ωστόσο μέχρι σήμερα παραμένουν κενές οι θέσεις.

Από τη συγκεκριμένη προκήρυξη μάλιστα, η ΑΕΝ Σύρου είχε αιτηθεί 6 – 7 θέσεις, με τη διοίκηση ως σήμερα να βρίσκεται σε αναμονή.

Σχετική παρέμβαση έκαναν μάλιστα, τόσο ο διοικητής της ΑΕΝ Σύρου, όσο και ο αναπληρωτής διοικητής, σημειώνοντας στην τελευταία επιστολή προς το Υπουργείο Ναυτιλίας τα εξής: “Η προκήρυξη πλήρωσης εβδομήντα τριών κενών οργανικών θέσεων – μόνιμου - εκπαιδευτικού προσωπικού, που τόσο ανάγκη έχουν όλες οι Ακαδημίες, πολλώ δε μάλλον η ΑΕΝ Σύρου, στην οποία υπηρετεί μόνον ένας μόνιμος καθηγητής (...) έχει ολοκληρωθεί από την 31η Ιουλίου (!) και η μοναδική εξέλιξη, για την οποία έχουμε ενημερωθεί μέχρι σήμερα, είναι η συγκρότηση δύο εκλεκτορικών σωμάτων πριν από τριάντα πέντε μέρες. Πέραν αυτού, δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στην επίσπευση και ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διαδικασιών και είναι άγνωστο και αβέβαιο εάν θα προσληφθούν μόνιμοι καθηγητές εντός του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους”. Στην ίδια επιστολή σημειώνεται δε, πως, “ Η πρόσληψη μονίμων καθηγητών και δη Πλοιάρχων, θα λύσει πολλά προβλήματα στην ΑΕΝ Σύρου και η Σχολή μας θα ανακτήσει τη σταθερότητά της, καθώς τα τελευταία περίπου επτά χρόνια βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε ωρομίσθιους καθηγητές. Το κυριότερο όλων είναι ότι θα αποκτήσει ξανά Διευθυντή Σχολής”.

Στο νήμα των ανωτέρω, πρέπει να αναφερθεί πως τη φετινή χρονιά από το σύνολο των ωρομίσθιων καθηγητών, δεν ολοκληρώθηκε μία πρόσληψη, κι ως εκ τούτου, οι σπουδαστές της ΑΕΝ Σύρου δεν παρακολουθούν το μάθημα των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Πρέπει να σχολιαστεί μάλιστα πως για τη συγκεκριμένη προκήρυξη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, μετά από τις εκλογές, δεν υπάρχει καμία απολύτως ενημέρωση.

Έλλειψη προσωπικού για μισθοδοσίες και στήριξη της λειτουργίας

Επιπρόσθετα, το σοβαρό ζήτημα που απασχολεί εντονότερα στον παρόντα χρόνο αφορά στην έλλειψη κατάλληλου προσωπικού (στρατιωτικού προσωπικού), το οποίο θα στελεχώσει κενές θέσεις που είναι απαραίτητες για τη ρύθμιση θεμάτων όπως η καταβολή των μισθοδοσιών σε μηνιαία βάση προς τους ωρομίσθιους καθηγητές. Το ίδιο προσωπικό δε, θα συμβάλλει στη διεκπεραίωση πολλών ακόμη υποθέσεων που βοηθούν την ομαλή λειτουργία της ΑΕΝ.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, μέσα σε διάστημα ενός έτους έχουν φύγει από την ΑΕΝ Σύρου τρία άτομα και δεν έχει καλυφθεί ως σήμερα η θέση στο Γραφείο Επιστασίας της Ακαδημίας.

Προς επιβεβαίωση των ανωτέρω και προς ενημέρωση για το θέμα των δυσκολιών ρύθμισης του ζητήματος της μισθοδοσίας των ωρομίσθιων καθηγητών, στην ίδια επιστολή της πλευράς της διοίκησης προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, επισημαίνονται τα εξής: “Κύριε Υπουργέ, αυτοί οι ωρομίσθιοι καθηγητές πρέπει να λαμβάνουν την μισθοδοσία τους σταθερά και σε μηνιαία βάση, κάτι το οποίο έχει τεθεί σε αμφισβήτηση τις τελευταίες ημέρες και, δυστυχώς, δεν έχει υπάρξει, ούτε διαφαίνεται βιώσιμη λύση στον ορίζοντα. Την επόμενη Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, (τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα), θα πρέπει να υπολογισθούν οι πραγματοποιηθείσες διδακτικές ώρες των ωρομισθίων καθηγητών και να προετοιμαστεί έγκαιρα η μισθοδοσία τους, προκειμένου να υποβληθεί εμπρόθεσμα στην Ενιαία Αρχή Πληρωμής (έως την 04-12-2019). Ποιος, άραγε, θα κάνει όλες αυτές τις ενέργειες, όταν ακόμα δεν έχει αντικατασταθεί ο υπεύθυνος Γραφείου Επιστασίας της Σχολής μας από άτομο εξειδικευμένο και έμπειρο, ώστε να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες;”.

Διαφαινόμενος κίνδυνος η καταγγελία της σύμβασης εργασίας”

Για το ίδιο θέμα υπογραμμίζεται μάλιστα ο ενδεχόμενος κίνδυνος οι καθηγητές να προβούν σε καταγγελία της σύμβασής τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία του χειμερινού εξαμήνου.

Στην τελευταία επιστολή προς τον κ. Πλακιωτάκη, γνωστοποιείται μάλιστα ο συγκεκριμένος φόβος.

“Ο μεγάλος κίνδυνος που θα προκύψει από την μη έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας των ωρομισθίων καθηγητών, θα είναι η διαφαινόμενη καταγγελία της συμβάσεως εργασίας τους, όπως έχω ήδη ενημερωθεί προφορικά από τους ίδιους (σσ. αναπληρωτής διοικητής), η οποία θα προκαλέσει ανυπέρβλητα και μη αναστρέψιμα εμπόδια στην ομαλή συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, εν μέσω του χειμερινού εξαμήνου, πράγμα που πιστεύω ότι όλοι απεύχονται”.

Εκκρεμεί η προμήθεια εξοπλισμού και κινδυνεύει να χαθεί χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ

Εκτός των ανωτέρω, με γλαφυρό τρόπο επισημαίνουν τα προβλήματα της ΑΕΝ Σύρου και οι σπουδαστές της. Συγκεκριμένα, θίγουν τα προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία που συνδέονται με τη μη ύπαρξη βασικού εξοπλισμού.

Υπενθυμίζοντας με σαφήνεια ότι εκκρεμεί η απόκτηση – μέσω ΕΣΠΑ – προσομοιωτών γέφυρας και προσομοιωτών χειρισμού υγρού φορτίου, τονίζουν πως απαιτείται η ολοκλήρωση των διαδικασιών της σχετικής προμήθειας.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι οι σπουδαστές να έχουν στη διάθεσή τους παλαιό εξοπλισμό για τη ναυτική εκπαίδευσή τους.

Συγκεκριμένα, από πλευράς Συλλόγου Σπουδαστών της ΑΕΝ Σύρου, υπογραμμίζονται τα παρακάτω: “Ένα από τα προβλήματα που έχουμε είναι η έλλειψη εκπαιδευτικού υλικού και δεν είναι ότι δεν υπάρχει αλλά είναι πολλών ετών και θέλουν επιδιόρθωση. Και ενώ η διεύθυνση κάνει ότι μπορεί για να μας παρέχει την κατάλληλη εκπαίδευση το κονδύλι δεν δίνεται για την επισκευή τους”. Παραπέμποντας μάλιστα στην ιστοσελίδα της ΑΕΝ για τον σχετικό διαγωνισμό και την προμήθεια, συμπληρώνουν τα ακόλουθα: “Στην παρούσα ιστοσελίδα θα βρείτε: (Α) Αναβάθμιση RADAR ARPA σε προσομοιωτή γεφύρας, προϋπολογισμού 320.000,00€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Β) Προσομοιωτής χειρισμού υγρού φορτίου, προϋπολογισμού 180.000,00€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Που είναι επιδότηση του ΕΣΠΑ και 3 χρόνια τώρα δεν έχει φέρει κάποιο αποτέλεσμα και σε περίπτωση που είναι άκαρπος μέχρι του χρόνου η επιδότηση θα χαθεί”.

Για το θέμα, ο Σύλλογος προσθέτει ακόμη πως, “Τα χρήματα αυτά είναι μια δαπάνη ουσιαστικά που θα δημιουργήσει καλύτερους επαγγελματίες πάνω στο χώρο της ναυτιλίας που το βρίσκουμε απαραίτητο για την επάνδρωση των πλοίων έτσι ώστε ο κάθε σπουδαστής να έχει μια ιδέα στο τί θα συναντήσει μέσα στο βαπόρι και να μην έχει ένα Γολγοθά μπροστά του”. Εξηγούν μάλιστα πως κυρίως για το πρώτο έτος και τους σπουδαστές του, αυτός ο εξοπλισμός είναι άκρως απαραίτητος στην εκπαίδευσή τους ενώ κλείνουν το συγκεκριμένο θέμα δε, υποστηρίζοντας πως, “Θέλουμε να εξοπλιστεί η σχολή μας με τα απαραίτητα όργανα για να γίνεται το μάθημα πρακτικά και όχι μόνο στη θεωρία”.

Αγνοούνται... για ένα ακόμη έτος τα βιβλία

Ένα ακόμη θέμα που απασχολεί έντονα τους σπουδαστές και το επισημαίνουν είναι η μη διάθεση των απαραίτητων βιβλίων. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που απασχολεί σαφώς όλες τις ΑΕΝ πανελλαδικά, αφού μάλιστα είναι μία σταθερή κατάσταση από έτος σε έτος, η οποία όμως – όπως δηλώνει κατηγορηματικά και ο Σύλλογος – πρέπει να λυθεί.

“Ένα ακόμα θέμα που θέλουμε να θίξουμε είναι τα βιβλία που την φετινή χρονιά δεν έχουν έρθει στην Σχολή μας και έχουμε φτάσει ήδη στον Νοέμβριο”. Σύμφωνα με όσα προσθέτουν, η έλλειψη του συγκεκριμένου υλικού, γεννά αγωνία για την προσεχή εξεταστική περίοδο.

“Είναι κρίμα να πάμε σε εξεταστική περίοδο χωρίς βιβλία και μόνο με φωτοτυπίες που τις χρεωνόμαστε εμείς οι σπουδαστές. Ρωτάμε λοιπόν που είναι η δωρεάν δημόσια παιδεία;” σχολιάζουν καυστικά οι σπουδαστές στο περιεχόμενο της επιστολής τους.

Να μη βάλουμε λουκέτο”

Ολοκληρώνοντας την επιστολή τους, οι σπουδαστές και ο Σύλλογός τους θίγουν το ζήτημα των ανύπαρκτων προσλήψεων μόνιμων καθηγητών, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους και στους ωρομίσθιους, για τους οποίους επισημαίνουν πως αν δεν πληρωθούν, τότε η ΑΕΝ Σύρου θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα και ίσως δεν αποφύγει το λουκέτο.

“Θέματα προσλήψεων μόνιμων καθηγητών είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα και λόγω μειωμένου αριθμού εργαζομένων λιμενικών δεν υπάρχει κάποιος να κάνει τις μισθοδοσίες που αυτόματα σημαίνει ότι αν δεν πληρωθούν θα καταγγείλουν την σύμβασή τους. Σας παρακαλούμε για να μην βρεθούμε σε αυτό το σημείο και ουσιαστικά βάλουμε λουκέτο στην Σχολή για πρώτη φορά από το έτος ιδρύσεως 1962 να λάβετε άμεσα και ουσιαστικά μέτρα”. Προς τον κ. Πλακιωτάκη μάλιστα, οι σπουδαστές γνωστοποιούν την απόφασή τους να προβούν σε διαμαρτυρία, αν για το σύνολο των θεμάτων δεν δρομολογηθούν λύσεις άμεσα.

“Σε μια τέτοια περίπτωση οι σπουδαστές ύστερα από την γενική συνέλευση 21/11/2019 αποφασίσαμε ότι αν δεν δούμε αποτελέσματα θα κατέβουμε σε διαμαρτυρία για το μέλλον της Σχολής μας”.

Τα προβλήματα της ΑΕΝ Σύρου στη Βουλή

Σχετικά με τα παραπάνω, ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος προχώρησε σε αναφορά εντός της Βουλής, έχοντας προωθήσει τις επιστολές της διοίκησης και του Συλλόγου Σπουδαστών, προκειμένου να υπογραμμίσει τους κινδύνους απέναντι στην πορεία της ιστορικής ΑΕΝ Σύρου.

Ο ίδιος στον πρόλογό του μάλιστα, αφού κάνει λόγο για απαξίωση των δημόσιων ναυτικών ακαδημιών από πλευράς έμψυχου δυναμικού, υλικοτεχνικών υποδομών και εγκαταστάσεων, ασκεί κριτική στη σημερινή ηγεσία της χώρας, λέγοντας τα εξής: “Λίγους μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ και οι Σχολές εμφανίζουν εικόνα διάλυσης, αφού η κρατική μέριμνα αλλά και η προσπάθεια της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, να αναβαθμίσουν ουσιαστικά την δημόσια ναυτική εκπαίδευση, φαίνεται να σκοντάφτει στην πολιτική βούληση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΝΑΝΠ,  να απαξιώσει τις Ακαδημίες της χώρας και να ανοίξει το δρόμο για την ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση. Η ΑΕΝ της Σύρου είναι μια ιστορική σχολή, εξαιρετικά σημαντική για την ιστορία αλλά και το μέλλον των Κυκλάδων, και μέλημα όλων μας πρέπει να είναι η στήριξη της ώστε να παράγει υψηλού επιπέδου αποφοίτους, οι οποίοι είναι περιζήτητοι σε όλο τον κόσμο. Στεκόμαστε δίπλα στους σπουδαστές, στο εκπαιδευτικό προσωπικό, στους υπαλλήλους του ΥΝΑΝΠ και στους φορείς που πραγματικά ενδιαφέρονται για την περαιτέρω αναβάθμιση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης”.

Ετικέτες: