Σημαντική η συμμετοχή πολιτών στην χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση στη Σύρο με φόντο την ακρίβεια, τη φτώχεια, την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία

“Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες”

Με τη συμμετοχή αρκετών μελών από Σωματεία και Συλλόγους της Σύρου και των Κυκλάδων πραγματοποιήθηκε η χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση στο νησί, με τους πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο σχετικό κάλεσμα να πραγματοποίησαν διαδήλωση ενάντια στην πολιτική που φτωχοποιεί τον λαό.

Με συνθήματα και αναφορές για τα θέματα της ακρίβειας, της φτώχειας, της ενεργειακής κρίσης, για τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς και για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και παιδείας, οι συμμετέχοντες διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους της Ερμούπολης.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 10.30 το πρωί μπροστά από το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και οι εκπρόσωποι σωματείων μίλησαν αρχικά για τα αιτήματά τους.

Κοινό μήνυμα όλων ήταν η ανάγκη συσπείρωσης σε συλλόγους και σωματεία.

Η δύναμή μας στον δρόμο της ανατροπής”

Ειδικότερα, εκπρόσωπος από τον Σύλλογο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου αναφέρθηκε αρχικά στο θέμα της ακρίβειας, ενώ εν συνεχεία μίλησε για το κομμάτι της δημόσιας υγείας.

“Η ακρίβεια έχει ακουμπήσει όλα τα νοικοκυριά. Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ είναι δυσβάσταχτοι και δεν μπορούμε να τους αντέξουμε. (...) Έχουμε έρθει εδώ για να διαδηλώσουμε και για το Νοσοκομείο γιατί όπως έχουμε πει ξανά, η υποστελέχωση είναι σοβαρή και δεν μπορούμε να την αντέξουμε άλλο. Αυτή η κατάσταση μας έχει εξουθενώσει και λίγο πριν την καλοκαιρινή περίοδο ζητάμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των επικουρικών συναδέλφων. Θέλουμε οι εργολάβοι να μην μπουν ξανά στο Νοσοκομείο. Είμαστε κατά της ιδιωτικοποιήσεως των Νοσοκομείων. Θέλουμε δωρεάν και δημόσια υγεία για όλον τον κόσμο” ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ακολούθως από τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου, Τήνου και Μυκόνου υπογραμμίστηκαν τα εξής: “Σήμερα 6 του Απρίλη απεργούμε ενάντια στις πολιτικές της φτώχειας και της ακρίβειας. Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και στο σχολείο της αγοράς, στην αντιδραστική αξιολόγηση και την κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών. Απεργούμε ενάντια στην καταστολή, στον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη και στις διώξεις των 114 απεργών εκπαιδευτικών. Απεργούμε ενάντια στο χτύπημα του πυρήνα των εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Ενάντια ουσιαστικά στην κατάργηση της ίδιας της απεργίας. Απεργούμε για την προάσπιση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας” σημείωσε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου, καταγγέλλοντας και “την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο της Ουκρανίας”.

Επιπλέον, από την Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων έγινε αναφορά “στο μπαράζ αντιλαϊκών και αντιεκπαιδευτικών μέτρων” που λαμβάνονται και εφαρμόζονται.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε εκπρόσωπός της, “Είμαστε όλοι μάρτυρες μιας ζοφερής κατάστασης που προδιαγράφεται για εργαζόμενους και εκπαιδευτικούς. Μείωση αγοραστικής δύναμης, θέρμανση και ρεύμα, βαρύ τίμημα της πράσινης ενέργειας. Οι εκπαιδευτικοί όπως και όλοι οι κλάδοι των εργαζομένων ζούμε μειώσεις όλα τα τελευταία χρόνια. Ελάχιστες βάσεις εισαγωγής και τράπεζα θεμάτων, ισοτιμία κολεγίων με ΑΕΙ. Λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης”.

Ακόμη από τον Σύλλογο Εργαζομένων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου ο εκπρόσωπός του μίλησε για τον πόλεμο της πανδημίας, για τον πόλεμο της ενεργειακής κρίσης και για τον πόλεμο στην γειτονική Ουκρανία. Μεταξύ άλλων τόνισε παρακάτω την πλήρη εγκατάλειψη του δημόσιου συστήματος υγείας, παιδείας, τονίζοντας πως δυστυχώς σήμερα υπάρχει ένας μεγάλος οικονομικός πόλεμος. “Έχουμε μπροστά μας αγώνες. Αγώνας κατά των οικονομικών συμφερόντων που κερδίζουν από τη συμφορά του λαού. Να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις” ανέφερε, καταλήγοντας στον χαιρετισμό του.

Τέλος, χαιρετισμός υπήρξε και από εκπρόσωπο του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κυκλάδων.

“Η ασφυκτική κατάσταση που δημιουργείται για το λαό μας, τα επικίνδυνα μονοπάτια που βαδίζουμε με τις πολεμικές αναφλέξεις και τη συμμετοχή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία απαιτεί αγωνιστική απάντηση. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα συμφέρον να ευθυγραμμιστούν πίσω από κανένα ληστή για να υπηρετηθούν τα συμφέροντα των πετρελαιάδων, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων όπλων. Δεν πρέπει να στοιχηθούν πίσω από καμία δύναμη που δολοφονεί και ξεζουμίζει τους εργαζόμενους στραγγαλίζοντας τα δικαιώματα τους” ανέφερε αρχικά, λέγοντας πως, “Απορρίπτουμε την εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την αξιοποίηση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων, τη μετατροπή της χώρας σε θύτη και το λαό σε θύμα. Δεν συναινούμε να πληρώνουμε τις επιπτώσεις της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία”.

Επιπλέον, όσον αφορά το κομμάτι της ακρίβειας, η ίδια η εκπρόσωπος εξήγησε τα εξής: “Δε θα πληρώσουμε με φτώχεια, εξαθλίωση, ανεργία, με διακοπές ρεύματος και δυσβάστακτους λογαριασμούς τους πολεμικούς εξοπλισμούς. Δεν ανεχόμαστε την κοροϊδία των κυβερνητικών μέτρων, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν ανακουφίζουν, καθώς εξαφανίζονται μπροστά στο μεγάλο κύμα ακρίβειας. Αντίθετα, εξασφαλίζουν μόνο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι εργαζόμενοι να σηκώσουμε ψηλά το ανάστημα μας διεκδικώντας όλα όσα σήμερα μπορούμε να απολαμβάνουμε και μας στερούν κυβερνήσεις και εργοδοσία πατώντας πάνω στους εκατοντάδες αντεργατικούς τους νόμους. Η δύναμη μας βρίσκεται στην οργάνωση και στον αγώνα, στο δρόμο της διεκδίκησης και της ανατροπής”.