Ανάδειξη Γαστρονομικής εμπειρίας από το επιμελητήριο Κυκλάδων

Δίκτυο Aegean Cuisine

  • Δευτέρα, 28 Απριλίου, 2014 - 06:10

Παρουσίαση του νέου πρότυπου και της νέας διαδικασίας ένταξης στο δίκτυο της Aegean Cuisine από το Επιμελητήριο Κυκλάδων και την TUV HELLAS, πραγματοποιήθηκε προ ημερών στην αίθουσα Εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου προκειμένου να ενημερωθούν εστιάτορες και παραγωγοί τοπικών προϊόντων. Το νέο πρότυπο και η διαδικασία ένταξης δημιουργήθηκε με στόχο την ανάδειξη της γαστρονομικής εμπειρίας που υπόσχεται η ''Κουζίνα του Αιγαίου''. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να μπορεί να παρουσιαστεί εμπεριστατωμένα πραγματοποιήθηκαν πολλές διαβουλεύσεις με επαγγελματίες του χώρου, με προσωπικότητες της γαστρονομίας και με ανεξάρτητους φορείς, οι οποίοι διαβεβαιώνουν την εγκυρότητα και την αξιοπιστία του θεσμού.

Σκοπός του νέου πρότυπου που παρουσίασε η TUV HELLAS είναι η θωράκιση της αυθεντικής τοπικής γαστρονομικής παράδοσης και διατροφής, αλλά και η ανάδειξη της τοπικής δημιουργικής κουζίνας ως ζωντανό πεδίο έκφρασης. Προκειμένου να λειτουργήσει επιτυχώς και να υπάρξει βιωσιμότητα του δικτύου δίνεται έμφαση στη χρήση και προβολή ποιοτικών τοπικά παραγόμενων προϊόντων. Αναμφίβολα οι συνταγές, ο τρόπος προετοιμασίας και εκτέλεσης, αλλά και η προέλευση πρώτων υλών, αποτελούν βασικά σημεία αναφοράς.

Στόχοι του δικτύου

Όσον αφορά στους στόχους του δικτύου Aegean Cuisine επικεντρώνονται στη δημιουργία γαστρονομικού ενδιαφέροντος προορισμών σε άμεση συνάρτηση με τον παραγωγικό, πολιτιστικό και πολιτισμικό πλούτο των νησιών, προκειμένου να διευρυνθεί το τουριστικό προϊόν, αλλά και η τουριστική αγορά των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, την αύξηση των εσόδων από την τουριστική αγορά για τις επιχειρήσεις-μέλη του δικτύου που παρασκευάζουν χαρακτηριστικά τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, την προώθηση των τοπικών παραγόμενων προϊόντων και την ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού των επιχειρήσεων αυτών που εδρεύουν στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά και ασχολούνται με την παραγωγή και εμπορία τροφίμων, οίνου και ποτών, τη διαφύλαξη των συνταγών που προσιδιάζει τα αρχαιοπελαγίτικα νησιά, την ανάδειξη στοιχείων της ιστορίας και της λαογραφίας, των παραδόσεων και εθίμων των αρχαιοπελαγίτικων νησιών και την εδραίωση του Αιγαίου ως ενιαίου γαστρονομικού προορισμού.

Ο ρόλος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων

Τις δικές του προσπάθειες κάνει το Επιμελητήριο Κυκλάδων, το οποίο έχει σχεδιάσει μια σειρά εμπορικών, υποστηρικτικών και επικοινωνιακών ενεργειών, προκειμένου να αξιοποιηθούν όλες οι κατηγορίες των επιχειρήσεων μελών του Δικτύου που δραστηριοποιούνται στο χώρο της γαστρονομίας αλλά και όσες προσφέρουν εμπορεύσιμα ποιοτικά προϊόντα που είναι τυποποιημένα και εμφιαλωμένα και παράγονται σε τέτοιες ποσότητες που να μπορούν να διατεθούν στην αγορά. Αρωγός στη προσπάθεια αυτή είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η οποία σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσων και το Επιμελητήριο Κυκλάδων έχει ήδη ξεκινήσει στοχευμένες δράσεις και ενέργειες για να προβληθεί το Δίκτυο και να αναδειχτεί πολιτιστικά η Αιγαιοπελαγίτικη γαστρονομία.

Παράλληλα το Επιμελητήριο έχει συμβάλει στη προβολή των εστιατόρων-μελών στην τουριστική αγορά, την προβολή των παραγωγών στο ελληνικό και διεθνές χονδρικό και λιανικό εμπόριο, την ισχυρή και αξιοπρεπής παρουσία του Aegean Cuisine στο διαδίκτυο, τη διεξαγωγή διαφόρων προωθητικών εκδηλώσεων και σεμιναρίων παρουσία επιστημόνων, την παροχή τεχνικών υποστηρίξεων προς όλα τα μέλη του Δικτύου, όπως τα branding των προϊόντων και των εστιατορίων.

Η σημασία του δικτύου

Η προβολή του Δικτύου Aegean Cuisine έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο την ευρύτερη επιχειρηματική κοινότητα του κάθε νησιού, αφού η επιτυχής λειτουργία του δικτύου θα αναβαθμίσει τα νησιά σε υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας τουριστικούς προορισμούς και θα προσελκύσει μεγάλο αριθμό επισκεπτών, με αποτέλεσμα την οικονομική ευημερία των επιχειρηματιών, αλλά και κατ’ επέκταση των πολιτών.

Συνέδριο Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας

Στα πλαίσια της προώθησης του δικτύου θα πραγματοποιηθεί αρχές Μαΐου το 1ο Συνέδριο Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα, όπου θα γίνει αναλυτική παρουσίαση του προγραμματικού πλαισίου και των σχεδίων δράσεων. Επίσης θα πραγματοποιηθεί συζήτηση όλων των εμπλεκομένων, εκπροσώπων, ειδημόνων και προσωπικοτήτων για τις δυνατότητες και τις προοπτικές του δικτύου.

Ετικέτες: