Καταγγέλλει την παράνομη λειτουργία μεγάλων καταστημάτων τις Κυριακές ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Πάρου – Αντιπάρου

Όπου δεν πίπτει... νόμος

- “Να τηρείται η σχετική νομοθεσία” ζητούν και οι Εμπορικοί Σύλλογοι Νάξου και Τήνου - Επιθυμούν σε κάθε περίπτωση την εξυπηρέτηση των επισκεπτών όλες τις ημέρες της εβδομάδας

Την άμεση παρέμβαση του Τμήματος Εμπορίου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ζητά ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Πάρου – Αντιπάρου, τα μέλη του οποίου επίσημα αιτούνται την τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας όσον αφορά στη μη λειτουργία καταστημάτων άνω των 250 τ.μ. τις Κυριακές, αφού διαπιστώνουν παραβάσεις στον τόπο τους.

Το πολυσυζητημένο θέμα έρχεται εκ νέου στην επικαιρότητα καθώς λόγω της καλοκαιρινής σεζόν και με το “επιχείρημα” της εξυπηρέτησης και κάλυψης των αυξημένων αναγκών με δεδομένη και την άφιξη τουριστών, μεγάλες επιχειρήσεις όπως υπογραμμίζει ο εν λόγω Σύλλογος ανοίγουν και τις Κυριακές, γεγονός που “γεννά” τον αθέμιτο ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα να ζημιώνονται ολοένα και περισσότερο οι μικρές επιχειρήσεις.

Ενόψει της συζήτησης τις επόμενες εβδομάδες μάλιστα, του πολυνομοσχεδίου, με το οποίο ενδέχεται – με τη σφραγίδα του νόμου – να δοθεί η δυνατότητα να λειτουργούν τα καταστήματα άνω των 250 τ.μ. και τις Κυριακές, εκτός από τον εκπρόσωπο των επαγγελματιών Πάρου – Αντιπάρου, προέβησαν σε δηλώσεις στην “Κοινή Γνώμη” και οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων Νάξου και Τήνου.

Να σημειωθεί πως το αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει και να παραχωρεί άδεια λειτουργίας για καταστήματα κάτω των 250 τ.μ. καθώς για τα πολυκαταστήματα και τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις απαιτείται η παρέμβαση των αρμόδιων υπουργείων.

“Προσπερνούν” τη νομοθεσία

Ειδικότερα, κάθετος όσον αφορά στην αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας παρουσιάζεται ο Εμπορεπαγγελματικός Σύλλογος Πάρου – Αντιπάρου, το ΔΣ του οποίου με γραπτή επιστολή του προς τον προϊστάμενο του Τμήματος Εμπορίου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, γνωστοποιεί το “πρόβλημα” που παρατηρεί. “Το διοικητικό συμβούλιο του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Πάρου - Αντιπάρου, έγινε αποδέκτης πολλών παραπόνων από μέλη του, για την παράνομη λειτουργία των καταστημάτων τροφίμων - άνω των 250 τ.μ., κατά την Κυριακή στην Πάρο” σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το διοικητικό συμβούλιο ακριβώς γι αυτό, “απευθύνει έκκληση στην υπηρεσία ώστε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, σχετικά με την τήρηση του ωραρίου που αφορά τα καταστήματα άνω των 250 τ.μ. την ημέρα Κυριακή” στα νησιά της Πάρου και της Αντιπάρου, “όπως ορίζει η νομοθεσία με τον Ν.4177, άρθρο 16”.

Εξηγούν δε, ότι τα εν λόγω καταστήματα “παρά τη γνώση του νόμου, την ενημέρωση για το ωράριο της Περιφέρειας όπως αυτό δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο, την ενημέρωση που δέχθηκαν τηλεφωνικά κάποια καταστήματα από τον Σύλλογο, αλλά και από την ενημέρωση που έλαβαν από το αστυνομικό τμήμα της Πάρου, συνεχίζουν και λειτουργούν κάθε Κυριακή παράνομα”.

Το ΔΣ σημειώνει πως κρίνεται “επιβεβλημένη η παρέμβαση της υπηρεσίας, κατά την ημέρα Κυριακή για να διαπιστωθεί η παράνομη λειτουργία των καταστημάτων άνω των 250 τ.μ. και να τους επιβληθεί το πρόστιμο που προβλέπει η νομοθεσία, ώστε να παγιωθεί η νομιμότητα”.

Η λειτουργία να ανταποκρίνεται στην τουριστική κίνηση

Να παραμένουν ανοικτά τα καταστήματα που ανήκουν στον Εμπορικό Σύλλογο Νάξου από τον Απρίλιο έως και το τέλος Οκτωβρίου είχαν αιτηθεί τα μέλη του, αφού σύμφωνα με όσα ανέφερε στην εφημερίδα, ο πρόεδρος, Ευάγγελος Στρατούρης, σκοπός είναι να μπορεί να εξυπηρετηθεί ο κάθε επισκέπτης που θα ταξιδέψει στο νησί.

“Θεωρώ ότι με το πολυνομοσχέδιο που θα ανακοινωθεί προσεχώς θα μπορούν να είναι ανοικτά τα καταστήματα – εκτός από τα μικρά και τα μεγάλα – και τις Κυριακές. Περιμένουμε όμως να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση” τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως τότε, “ανάλογα ως Σύλλογος θα κινηθούμε”.

Στην περίπτωση που δοθεί η δυνατότητα να λειτουργήσουν συνολικά οι επιχειρήσεις και εκείνες άνω των 250 τ.μ. και τις Κυριακές, ο κ. Στρατούρης, επεσήμανε μάλιστα, ότι “ως Σύλλογος είμαστε αντίθετοι για όλες τις Κυριακές του έτους”, προσθέτοντας, ότι ακόμη και για την πιλοτική εφαρμογή της λειτουργίας και των μικρών καταστημάτων τις Κυριακές και τους χειμερινούς μήνες, “δε θα δεχθούμε να είμαστε πειραματόζωα ώστε να “βοηθήσουμε” να καταρρεύσει το ωράριο της χώρας”. Αναφορικά με την κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζεται, δήλωσε δε, πως, “σκοπός τους είναι ο προαναφερόμενος και όχι να εξυπηρετηθούν οι επισκέπτες”, αφού για την κάλυψη των αναγκών τους, συμπλήρωσε ότι, “έχουμε φροντίσει κι έχουμε πάρει εμείς την έγκριση και λειτουργούμε ήδη τις Κυριακές”.

Πάντως πάγια θέση του Συλλόγου είναι να μπορούν να εξυπηρετούνται οι επισκέπτες και ως εκ τούτου, από το αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έχουν πάρει τη σχετική άδεια, η οποία υπογραμμίζει ο ίδιος, πως ανταποκρίνεται στην τουριστική κίνηση της Νάξου.

Ο πρόεδρος διευκρίνισε επιπλέον, ότι στη σημερινή εποχή αυτονόητο είναι πως αν απελευθερωθεί το ωράριο για τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι δεδομένη η αύξηση του ανταγωνισμού ανάμεσα σε εκείνες και τα μικρότερα καταστήματα, κάτι που όπως ανέφερε θα έχει αντίκτυπο στους μικρούς επιχειρηματίες.

Καταλήγοντας, διασαφήνισε πως, αυτή είναι μία απόφαση που αναμένεται να γίνει γνωστή άμεσα, πάντως σε καμία περίπτωση ο Σύλλογος στο αρχικό αίτημά του για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, δεν είχε πραγματοποιήσει αναφορά για τα καταστήματα άνω των 250 τ.μ., αφού η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι αναρμόδια να προχωρήσει στην αδειοδότηση ή μη της λειτουργίας μεγάλων επιχειρήσεων και πολυκαταστημάτων, όπως επεσήμανε ο κ. Στρατούρης.

Προάσπιση μικρομεσαίων

Το “καυτό” θέμα αναμένεται να τεθεί ως “περιεχόμενο” συζήτησης στην επόμενη συνεδρίαση του Εμπορικού Συλλόγου Τήνου όπως ανέφερε στο πλαίσιο της επικοινωνίας με την εφημερίδα, ο πρόεδρος Ανδρέας Τσιμέκης, αφού πρώτιστο μέλημα είναι να προασπιστεί η επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως κατηγορηματικά υποστήριξε.

“Σήμερα δεν ανοίγουν μεγάλα καταστήματα στην Τήνο”, σημείωσε ο πρόεδρος, τονίζοντας ότι “στο νησί εφαρμόζεται πλήρως ό,τι επιβάλλει ο νόμος” έως την παρούσα χρονική στιγμή.

Στην ερώτηση αν μελλοντικά και με “φόντο” και την επικείμενη τροπολογία, ανάψει το πράσινο φως για τις μεγάλες επιχειρήσεις τις Κυριακές, ο κ. Τσιμέκης επισημαίνει ότι η νέα θέση του Συλλόγου θα είναι η... πάγια θέση του, δηλαδή να μη λειτουργούν τα καταστήματα τις Κυριακές. “Μέχρι στιγμής δεν έχουμε σχετική ενημέρωση, αλλά θέλουμε να το συζητήσουμε γιατί από αρχές Ιουλίου ξεκινούν το καλοκαιρινό ωράριό τους”, δήλωσε, τονίζοντας ότι, “αντίδραση υπάρχει” σε πρώτο επίπεδο, ωστόσο, την τελική απόφαση θα την λάβει ο Σύλλογος, όταν διανεμηθεί ερωτηματολόγιο προς τα μέλη του, ώστε να καταθέσει ο κάθε επιχειρηματίας και καταστηματάρχης την άποψή του. “Θα μοιρασθούν έντυπα στον κάθε έναν για να καταγραφεί η θέση τους”, ανέφερε συγκεκριμένα, προσθέτοντας ακολούθως και σύμφωνα με όσα αφουγκράζεται συνολικά το ΔΣ του Συλλόγου, ότι αν με κυβερνητική απόφαση αλλάξουν τα δεδομένα για τις μεγάλες επιχειρήσεις, κατά πάσα πιθανότητα θα απαιτηθούν έλεγχοι. Ολοκληρώνοντας τα λεγόμενά του, ο ίδιος, τόνισε ότι έως ότου ληφθεί η σχετική απόφαση από την πλευρά της κυβέρνησης και στην περίπτωση που κάποιο μεγάλο κατάστημα (άνω των 250 τ.μ.) λειτουργήσει τις Κυριακές, τότε σημείωσε πως, “Ο Σύλλογος θα απαιτήσει σημαντικούς ελέγχους από τα αρμόδια Όργανα”.

Ετικέτες: