Διασταυρώνουν “ξίφη” οι δημοτικές παρατάξεις της Αντιπάρου με “φόντο” τα προβλήματα των σχολείων Α΄βαθμιας και Β΄βαθμιας Εκπαίδευσης

Πολιτική “χροιά” σε αιτήματα εκπαίδευσης

Ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού, Γ. Δανιηλίδης μίλησε για τα προβλήματα που χρήζουν καταλυτικών παρεμβάσεων

Σε πολιτικά “παιχνίδια” εκμεταλλευόμενοι τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών της Αντιπάρου, επιδίδονται οι αιρετοί στο μικρό γειτονικό δήμο, με τα μέλη της μειοψηφίας να υποστηρίζουν τα αιτήματα των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και το δήμαρχο να χρεώνει “ανευθυνότητα” στους αντιπολιτευόμενους ως προς τον τρόπο που “χρησιμοποιούν” τα συγκεκριμένα προβλήματα για να αντιπαρατεθούν στον ίδιο.

Πριν από λίγες ημέρες, ο σύλλογος γονέων του Γυμνασίου της Αντιπάρου πραγματοποίησε μία έκτακτη γενική συνέλευση λόγω κάποιου σημαντικού περιστατικού που σημειώθηκε σε αίθουσα του σχολείου και αποφασίστηκε από τους συμμετέχοντες, όλα όσα αναφέρθηκαν, να τεθούν στο τραπέζι του δημοτικού συμβουλίου, ώστε να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση ή ακόμη και δέσμευση από την πλευρά της δημοτικής αρχής, ότι θα λυθεί έστω και μέρος αυτών των προβλημάτων στην πράξη.

Παρά το γεγονός πως πριν από το εν λόγω αίτημα, είχαν υπάρξει ακόμη τρεις προσκλήσεις προς τη δημοτική αρχή για να αναλυθούν τα θέματα που απασχολούν τη σχολική κοινότητα, κάποια από τα οποία κατά καιρούς είχαν θίξει σύμβουλοι από δημοτικές παρατάξεις της μειοψηφίας, ωστόσο αυτά τα αιτήματα, μάλλον έγιναν “γαργάρα” και κρύφτηκαν στο “συρτάρι”.

Αναφορικά με τα ανωτέρω θέματα αλλά και την “ενημέρωση” όπως μετονομάστηκε η πρόσφατη προγραμματισμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στο πλαίσιο της οποίας μετά από την επιμονή των συλλόγων, αναπτύχθηκαν κάποια σοβαρά ζητήματα των σχολείων, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού, Γιώργος Δανιηλίδης.

Υφίστανται σοβαρά προβλήματα

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ο κ. Δανιηλίδης επισημαίνοντας ότι τα σχολεία στην Αντίπαρο στεγάζονται σε δύο γειτονικά κτήρια, τα οποία αν και καινούργια, ωστόσο χρειάζονται κάποιες αναβαθμίσεις για να εξυπηρετούνται οι μαθητές στην καθημερινότητά τους, έθεσε επί τάπητος τα εν λόγω προβλήματα. “Είχαμε θέματα με τη μόνωση. Υπήρξαν σημεία που έμπαινε νερό από τις βροχοπτώσεις το χειμώνα και υπήρξε υγρασία” τόνισε, προσθέτοντας πως: “ένα άλλο θέμα, αφορά σε μία μελέτη που είχε γίνει από την προηγούμενη δημοτική αρχή, με σκοπό να μεταφερθεί το γυμνάσιο και να αλλάξει αίθουσα ώστε να χωρούν περισσότερα παιδιά. Το ζήτημα είναι ότι την επόμενη χρονιά θα προκύψει μία τάξη με 15 παιδιά και η παρούσα αίθουσα δε θα εξυπηρετεί τις ανάγκες. Ενδεχομένως να υπάρξει κάποια λυόμενη αίθουσα”, όπως επεσήμανε στη συνέχεια, ώστε “να μη δημιουργηθεί πρόβλημα”.

Ο κ. Δανιηλίδης, συμπλήρωσε ότι σοβαρά ζητήματα αντιμετωπίζουν οι μαθητές και με τα κουφώματα, καθώς “είναι πολύ παλιά” ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα δύο γήπεδα καλαθοσφαίρισης. Όπως εξήγησε, εξαιτίας της ανυπαρξίας εναλλακτικού αθλητικού χώρου στο νησί, ακόμη και τις απογευματινές ώρες ή και το βράδυ στους συγκεκριμένους χώρους βρίσκονται άνθρωποι ή παιδιά που παίζουν. “Καλό θα ήταν να φυλάσσεται το σχολείο”, τόνισε ο ίδιος, αναφέροντας παρακάτω ότι ευκταίο είναι να δημιουργηθεί ένας πολυχώρος που θα φιλοξενεί δραστηριότητες και θα προσφέρει στα παιδιά ψυχαγωγία κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους και την περίοδο του χειμώνα.

“Ζητήσαμε, από το δήμαρχο να κάνει μία συνεδρίαση”, η οποία αναβλήθηκε, δήλωσε ο κ. Δανιηλίδης και πραγματοποιήθηκε μετά από την παρέλευση μίας εβδομάδας με τη μορφή “ενημέρωσης”.

Άνευ λόγου “πολιτικοποιήθηκε το θέμα”

Ακολούθως, ερωτηθείς να δηλώσει ποιες ήταν οι δεσμεύσεις που απέσπασαν ως σύλλογος, από την πλευρά του δημάρχου, Γιάννη Λεβεντάκη, καθώς επίσης και αν ο ίδιος πιστεύει ότι πολλά από τα αιτήματα θα πάρουν έμπρακτες απαντήσεις, σημείωσε: “Από τη στιγμή που στη συνάντηση, δεσμεύθηκε ενώπιον κόσμου, είμαι αισιόδοξος”. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Δανιηλίδης, ο δήμαρχος “δεσμεύθηκε ότι θα ανακατασκευάσει τα δύο γήπεδα, θα φροντίσει να έχουν πόσιμο νερό τα παιδιά μέσα από την υλοποίηση ενός έργου αφαλατώσεων ενώ μας είπε ότι θα προχωρήσει και στη μόνωση των κτηρίων αφού θα εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το δήμο”.

Το μείζον ζήτημα όμως που προέκυψε, όπως διασαφήνισε ο ίδιος, αφορά στο γεγονός πως με επιστολή του ο δήμαρχος “πολιτικοποιούσε το θέμα γιατί ενημερώσαμε όλες τις παρατάξεις για τα θέματα που μας απασχολούν αφού όπως αντιλαμβάνεστε είμαστε μία μικρή κοινωνία και χρήσιμο είναι να ενημερώνονται όλοι”. Τέτοιου είδους τακτικές, όπως άφησε να εννοηθεί πρόεδρος και όπως ρητά αναφέρεται στην επιστολή του συλλόγου, δεν έχουν θέση σε μία μικρή κοινωνία κυρίως δε, σε τέτοιες δύσκολες οικονομικά εποχές, αφού στόχος είναι ένας. Να βρεθούν λύσεις.

Οι μαθητές στο “βωμό” της αντιπολίτευσης

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο δήμαρχος, με ιδιαίτερα καυστικό ύφος, έκανε λόγο για “καταστροφικές” λογικές της αντιπολίτευσης, που εκμεταλλεύεται τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας για να ασκήσει επί της ουσίας στείρα αντιπολίτευση στη δημοτική αρχή. Μεταξύ άλλων, ο κ. Λεβεντάκης, τόνισε ότι: “Οι ενοποιημένες πλέον παρατάξεις της αντιπολίτευσης επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά το βασικό τους χαρακτηριστικό. Είναι επικίνδυνα ανεύθυνοι και καταστροφικοί για το νησί μας. Μονίμως με ψέματα και κραυγές πιστεύουν ότι θα εντυπωσιάσουν τους συμπολίτες μας δημιουργώντας οπαδούς. Με την ίδια καταστροφική ανευθυνότητα που το προηγούμενο διάστημα προσπάθησαν να θέσουν σε κίνδυνο τα εκτελούμενα έργα χρησιμοποίησαν αυτή τη φορά τους δύο συλλόγους γονέων και κηδεμόνων για να επιτεθούν στον δήμαρχο. Είναι τέτοιο το μέγεθος της ανευθυνότητας τους που για να πουν τα ψέματα τους, δεν δίστασαν αφενός να χρησιμοποιήσουν και να εκθέσουν τους δικούς τους ανθρώπους και αφετέρου να παραπληροφορήσουν τους γονείς των παιδιών μας. Το ότι αναγκάστηκαν στο τέλος οι εκπρόσωποι των συλλόγων να ανακαλέσουν τις ανακρίβειες και τα ψέματα και να ζητήσουν συγνώμη επιβεβαιώνει το πόσο αδίστακτοι είναι. Προκειμένου να πετύχουν τους φτηνούς αντιπολιτευτικούς σκοπούς τους δεν υπολογίζουν τίποτα. Εμείς κατανοούμε τον πανικό τους”, συμπληρώνοντας πως: “Παρόλο που γνώριζαν μετά από την ενημέρωση τους από τον ίδιο το δήμαρχο ότι έχουν αντιμετωπιστεί τα προβλήματα τα επαναφέρουν μόνο και μόνο για να δημιουργήσουν εντυπώσεις” και “στην τελευταία τους θεατρική παράσταση χρησιμοποίησαν τα παιδιά μας και τα σχολεία μας”.

Όψιμο ενδιαφέρον

Όσον αφορά στη στάση των δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης, η “Κοινή Γνώμη” φιλοξενεί τη θέση τους. Η δημοτική παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, “Ενωτική Κίνηση Προόδου”, με σχετική ανακοίνωσή της, στηλιτεύει το “όψιμο” ενδιαφέρον του δημάρχου για τα προβλήματα των σχολείων, υποστηρίζοντας πως, ο κ. Λεβεντάκης: “κατηγορεί τους συλλόγους γονέων για αντιπολιτευτική τακτική, ποιός αυτός που ουδέποτε ασχολήθηκε κατά το παρελθόν με αυτούς, ούτε ως απλό μέλος. Με τον μοναδικό σύλλογο που ασχολήθηκε ήταν ένας χορευτικός όμιλος, ο οποίος προήλθε από τη διάσπαση του χορευτικού της πρώην κοινότητας, την οποία αυτός προκάλεσε και μετά τον διέλυσε, διχάζοντας τότε την τοπική μας κοινωνία. Αντί να αναλάβει τις ευθύνες του, γιατί δεν έχει επιδιορθωθεί η μόνωση στα σχολεία προκειμένου να φύγουν οι κουβάδες από τις αίθουσες, γιατί δεν έχει προχωρήσει η μελέτη για την κατασκευή των νέων σχολικών κτηρίων, γιατί δεν έχει μεριμνήσει για την προσθήκη αίθουσας στο σχολικό κτήριο του Γυμνασίου, αφού γνωρίζει ότι με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τα παιδιά δεν θα χωρούν στις ήδη υπάρχουσες, γιατί δεν έχει προβεί στην αντικατάσταση των κουφωμάτων και στα δύο σχολικά κτίρια, που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, γιατί δεν έχει επισκευάσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις των σχολείων και τέλος γιατί δεν έχει απαντήσει εδώ και ένα χρόνο σε συνεχόμενα έγγραφα αιτήματα των συλλόγων, τα έβαλε με όλους και με όλα, ευρισκόμενος σε πλήρη σύγχυση ο κ. Λεβεντάκης καθημερινά ψευδολογεί, αφού μας κατηγορεί ότι ζητήσαμε εμείς, ως αντιπολίτευση, τη συζήτηση των προβλημάτων των σχολείων σε μονοθεματικό συμβούλιο, όταν όλοι γνωρίζουν ότι αυτός το πρότεινε και εμείς το αποδεχθήκαμε, μας κατηγορεί ότι μας είχε ενημερώσει για τα προβλήματα των σχολείων και ότι αυτά είχαν αντιμετωπισθεί, όταν όλοι γνωρίζουν ότι καμιά ενημέρωση δεν είχαμε και τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν”. Μάλιστα οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης, καταλήγουν, λέγοντας πως: “Κανείς, μέχρι σήμερα δήμαρχος σε όλη την Ελλάδα, δεν κατηγόρησε συλλόγους γονέων στην προσπάθειά τους να καλυτερεύσουν τις συνθήκες διαβίωσης και μάθησης των παιδιών τους, είναι ο μοναδικός που το κάνει, γιατί απλά δεν ενδιαφέρεται”.

“Έλλειμμα δημοκρατίας”

Σε ανάλογο μήκος κύματος, κινήθηκε και η τοποθέτηση της δημοτικής κίνησης, “Μένουμε Αντίπαρο”, οι συνυπογράφοντες της οποίας, τόνισαν πως: “Την πρώτη φορά, πριν δύο χρόνια, που ο συνδυασμός μας έγραψε για “έλλειμμα δημοκρατίας” θεωρηθήκαμε αυστηροί. Τώρα που η πολιτική συμπεριφορά του δήμου έχει επιδεινωθεί, δείχνοντας επιθετικότητα και διάθεση αποκλεισμού όχι μόνο στις παρατάξεις αλλά και στους συλλόγους, δεν υπάρχει αμφιβολία. Μια διαδρομή που ξεκίνησε με ένα πνεύμα συνεργασίας και μετετράπη σε υβρεολογία, φίμωση, πολιτικοποίηση των ζωών μας, συκοφάντηση και –πρόσφατα- ψευδολογίες δεν τιμά κανέναν. Μαζί με τα σφυριά της αποχέτευσης ο δήμαρχος φιλοδοξεί να ξεθάψει και τα τσεκούρια του πολέμου, αλλά δεν θα τον ακολουθήσουμε”. Επιπλέον, υποστηρίζοντας ότι: “Κάνουμε δε ξεκάθαρο ότι η δήθεν συνεργασία μας με τη μείζονα αντιπολίτευση περιορίζεται στην κατάθεση κοινών αιτημάτων, ώστε να βρουν θεσμικά το δρόμο τους για συζήτηση στις δημοτικές συνεδριάσεις”, κατέληξαν πως: “η ανακοίνωση του δήμου, ατυχής έμπνευση κάποιου ευφάνταστου κειμενογράφου, ανακάλυψε τους αρχιτέκτονες της καταστροφής στο πρόσωπό μας. Η υπερβολή όμως απέχει λίγο από τη χυδαιότητα. Καλό είναι να είμαστε όλοι προσεκτικοί στις δημόσιες διατυπώσεις μας στην κρίσιμη περίοδο που έρχεται”.