2 Οκτωβρίου 2017: 4η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Αθλούμαι – ΧαράΖΩ το μέλλον

Τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες και την ευκαιρία να βελτιώσουν τη φυσική κατάστασή τους, συνηθίζοντας σ’ έναν τρόπο ζωής και άσκησης που ιδανικά θα συνεχίσουν και ως ενήλικες, έχουν για μία ακόμη χρονιά οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων όρισε τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου ως 4η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού με κεντρικό σύνθημα «Αθλούμαι – ΧαράΖω το μέλλον».

Η εναρκτήρια δράση της Ημέρας θα είναι κοινή σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας. Τα παιδιά κάθε τάξης θα κρατά ένα διαφορετικό είδος μπάλας (Α’ & Β’ Δημοτικού: μπαλόνι, Γ’ & Δ’ Δημοτικού: αερόμπαλα, Ε’ & ΣΤ’ Δημοτικού: μαλακή μπάλα πετοσφαίρισης, Γυμνάσιο & Λύκειο: μπάλα πετοσφαίρισης). Οι μαθητές, κρατώντας τη μπάλα ψηλά, θα την εναλλάσσουν, δίνοντας πάσες ο ένας στον άλλον και μετρώντας παράλληλα τις επιτυχημένες προσπάθειες. Σε περίπτωση πτώσης της μπάλας αρχίζει το μέτρημα από την αρχή. Η διάρκεια της δράσης ορίζεται στα 5 λεπτά.

Προτεινόμενες δράσεις

Στη συνέχεια κάθε σχολική μονάδα καλείται να αποφασίσει για τις δράσεις τις οποίες θα υλοποιήσει εντός του σχολικού ωραρίου. Οι δράσεις θα πρέπει να έχουν συνάφεια με την ανωτέρω ορισμένη θεματική ενότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, τα σχολεία έχουν τη δυνατότητα να διοργανώσουν αθλητικές και κινητικές δραστηριότητες, παιχνίδια χορό, κλπ. ανάλογα με την ηλικία των μαθητών και τις υφιστάμενες υποδομές, με ενεργή συμμετοχή των παιδιών τόσο στην οργάνωση όσο και στην εφαρμογή, οι οποίες μπορούν να συνδυαστούν παράλληλα με προβολές ταινιών και βίντεο, διαδραστικές συζητήσεις, ανάγνωση κειμένων, άρθρων, καλλιτεχνική - εικαστική –μουσική ενασχόληση (π.χ. δημιουργία αφίσας, πανό, κολλάζ κ.α.).

Επιπλέον, προτείνεται η συνεργασία με όμορες σχολικές μονάδες ή αθλητικά κέντρα, κάτι το οποίο εφαρμόζεται και στο νησί της Σύρου, όπου τα προηγούμενα χρόνια, το 4ο και το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης είχαν πραγματοποιήσει κοινές δραστηριότητες στο Αθλητικό Κέντρο «Δημήτριος Βικέλας».

Σε περίπτωση που ακυρωθούν οι προγραμματισμένες δράσεις λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, ή άλλων γεγονότων, θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλη ημερομηνία του ίδιου μήνα με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων με ταυτόχρονη ενημέρωση της αρμόδιας Ομάδας Φυσικής Αγωγής (Ο.Φ.Α.) της Δ.Δ.Ε.

Κλειστό το Γραφείο Φυσικής Αγωγής της Δ.Δ.Ε. Κυκλάδων

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Χρήστου Μιχαλόπουλου, το Γραφείο Φυσικής Αγωγής της υπηρεσίας δεν έχει στελεχωθεί μέχρι και σήμερα, καθώς το υπουργείο Παιδείας εξετάζει ακόμα τον τρόπο αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού του, ανάλογα με τα κενά των σχολείων σε καθηγητές φυσικής αγωγής. Για το λόγο αυτό, δεν υπάρχει αντίστοιχη ενημέρωση ούτε για τη δημιουργία κολυμβητικής ομάδας για μαθητές Δημοτικού, η οποία αποτελεί επίσης αρμοδιότητα της Ο.Φ.Α. Ως εκ τούτου το πρόγραμμα δραστηριοτήτων για την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού θα διαμορφωθεί αποκλειστικά από τις σχολικές μονάδες.