Βιωματικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς στη Σύρο με θέμα τη διαχείριση των συνεχών αλλαγών στο οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον

Η ζωή αποτελεί πρόκληση και όχι πρόβλημα

  • Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2019 - 06:14

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κυκλάδων, δια μέσου της Υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων, Χρυσάννας Διαμαντή,  διοργανώνει την υλοποίηση σεμιναρίου με τίτλο «Μετάβαση: Το παιχνίδι της ζωής – Πρακτικά εργαλεία για την καθημερινότητα και την τάξη»

Η μετάβαση είναι μια δια βίου διαδικασία εξέλιξης και μεταμόρφωσης. Στις μέρες μας, περισσότερο από ποτέ, καλούμαστε να διαχειριστούμε συνεχείς αλλαγές και απαιτήσεις σε σχέση με τους εαυτούς μας, την οικογένεια μας, το εργασιακό μας περιβάλλον, τις ευρύτερες κοινωνικές, πολιτισμικές, τεχνολογικές και περιβαλλοντικές αλλαγές.

Από την άλλη, αυτό που παρατηρείται είναι, ότι όσο μεγαλώνουμε διαχειριζόμαστε όλο και μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας «από μνήμης», μέσω αυτοματισμών και συνηθειών.  Ένας παράγοντας που συνήθως δυσκολεύει τις μεταβάσεις είναι η έλλειψη προσοχής και συνολικής εποπτείας της κατάστασης που βιώνουμε. Το συγκεκριμένο σεμινάριο εστιάζει στην καλλιέργεια της προσοχής τόσο σε προσωπικό, όσο και σε πλαίσιο ομάδας-τάξης.

Πιο αναλυτικά, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα ασχοληθούν με:

 α) ένα εργαλείο - παιχνίδι που αφορά στην  προσωπική ανάπτυξη και ενδυνάμωση του εαυτού. Στόχοι: η καλλιέργεια της προσοχής και η ταξινόμηση του κουβαριού των καθημερινών μας σκέψεων και συναισθημάτων

β) ένα εργαλείο – παιχνίδι που αφορά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης: « Τα Μυστήρια Κουτιά»  με διαφορετικές εκδοχές και χρήσεις.

Στο σεμινάριο θα εξεταστούν με βιωματικό τρόπο δύο εκδοχές του: α. για Νηπιαγωγείο, Α’ και Β’ τάξη  και β. για Γ’ έως ΣΤ’ τάξη Δημοτικού (με παραλλαγές αφορά επίσης Γυμνάσιο, Λύκειο και ενήλικες)

Ανάμεσα στους στόχους του είναι η καλλιέργεια της προσοχής και της επαγωγικής σκέψης,  η καλλιέργεια των αισθήσεων, η ανάπτυξη της αποκλίνουσας σκέψης,  η αλλαγή των πεποιθήσεων περί των διαδικασιών έρευνας των Επιστημών και η καλλιέργεια της επιστημονικής σκέψης και η διαχείριση αλλά και απόλαυση του αγνώστου

Το παιχνίδι αναδεικνύει τη φυσική τάση που έχει ο άνθρωπος για εξάπλωση και εξερεύνηση του αγνώστου και συμβάλλει στη μετατόπιση στερεοτύπων περί αλλαγών και μεταβάσεων. Επιπλέον συμβάλλει στην οπτική ότι η ζωή αποτελεί πρόκληση και όχι πρόβλημα!

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί  την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019 (17:30-20:30) στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης «Θησέας Κυκλάδων» με εισηγήτρια-εμψυχώτρια την κ. Χρυσάννα Διαμαντή.