Συνεργασία μαθητών των ΓΕΛ Τραγαίας Νάξου και Φιλοθέης με στόχο την πρόληψη της άνοιας

Περισσότερη χαρά στην Τρίτη ηλικία

  • Τετάρτη, 4 Μαρτίου, 2020 - 06:23

Για τη δημιουργία μίας εφαρμογής πρόληψης και επιβράδυνσης της εξέλιξης της άνοιας συνεργάστηκαν μαθητές των Γενικών Λυκείων Φιλοθέης και Τραγαίας Νάξου, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» του Junior Achievement Greece.

Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, οι μαθητές εκπαιδεύονται στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, σκέφτονται δημιουργικά, δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους, ξεδιπλώνουν τα ταλέντα τους και μαθαίνουν να δουλεύουν αποτελεσματικά σε μία ομάδα, να δημιουργούν αληθινά προϊόντα, να θέτουν δύσκολους στόχους και να τους πετυχαίνουν.

Η εφαρμογή “Short-Term Memory Test” που υλοποιήθηκε από μαθητές του Λυκείου Τραγαίας Νάξου στο πλαίσιο έρευνάς τους για την ανθρώπινη βραχυχρόνια μνήμη αποτέλεσε «γέφυρα» μεταξύ του Κυκλαδίτικου σχολείου και του Γενικού Λυκείου Φιλοθέης. Τα δύο σχολεία αποφάσισαν να συνεργαστούν για μία «εικονική επιχείρηση» στην οποία έλαβαν μέρος 21 μαθητές από την Α’ και Β’ Λυκείου του ΓΕΛ Φιλοθέης και 22 μαθητές από την Α’ Λυκείου του ΓΕΛ της Τραγαίας Νάξου.

Η συμμετοχή τους στο διαγωνισμό συντονίστηκε από τον υπεύθυνο καθηγητή του Λυκείου Φιλοθέης Πέτρο Ματζάκο, τον υπεύθυνο καθηγητή του Λυκείου Τραγαίας Νάξου Πέτρο Κουτρούλη, καθώς και τον Σύμβουλό τους - εθελοντή - Παναγιώτη Γαλάτη, Οικονομικό & Διοικητικό Διευθυντή της εταιρείας ΑΟΝ GREECE S.A. Ως τεχνικοί - επιστημονικοί σύμβουλοι συνέβαλαν ο ψυχίατρος ο Διονύσιος Τσιογκρής και η γηρίατρος Ελευθερία Αντωνιάδου.

Επαναλαμβανόμενα τεστ για τη βελτίωση της μνήμης

Η εφαρμογή τους με τίτλο «Elephant» απευθύνεται σε άτομα που πάσχουν από άνοια ή Αλτσχάιμερ αλλά και στις οικογένειες και τους φροντιστές τους.

Σε κάθε χρήστη εμφανίζονται διαδοχικά 20 ζεύγη φωτογραφιών προσώπων. Ο ένας είναι γνωστός (συγγενικό πρόσωπο ή φίλος) του ασθενούς και ο άλλος άγνωστος.

Ο ασθενής καλείται να επιλέξει το πρόσωπο που γνωρίζει και στο τέλος η εφαρμογή εμφανίζει το ποσοστό επιτυχίας. Επαναλαμβάνοντας το τεστ ανά τρίμηνο ή εξάμηνο μπορεί να διαπιστωθεί η πιθανή βελτίωση στην μνήμη του. Αναλυτικότερα, η εφαρμογή διαθέτει ασκήσεις με τις οποίες ο πιθανός χρήστης καλείται να ανακαλέσει και να επαναλάβει καθορισμένα σειριακά μοτίβα εμφάνισης αριθμών (μονοψήφιων, διψήφιων και τριψήφιων), εύκολα διακριτών καθαρισμένων εικόνων αλλά του δίνεται και η δυνατότητα να εισάγει ο ίδιος ο φροντιστής του ακόμα και εικόνες με προσφιλή του πρόσωπα ώστε να νιώθει οικεία με την εφαρμογή.

Σημειώνεται πως, η επιχείρηση σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Γενικού Λυκείου Φιλοθέης, συμμετείχε στο Χριστουγεννιάτικο bazaar του σχολείου, έχοντας το δικό της περίπτερο. Τα παιδιά κατάφεραν να διαδώσουν το όραμα της «Elephant» σε γονείς και μαθητές καθώς και να ενημερώσουν την κοινότητα του σχολείου για το JA Greece με τη βοήθεια του προωθητικού υλικού που προσέφεραν και με τη μπροσούρα της επιχείρησης τους. Συγχρόνως, οι επισκέπτες που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση είχαν την δυνατότητα να συνδράμουν την επιχείρηση, αγοράζοντας μετοχές».

Η εφαρμογή «Elephant» θα παρουσιαστεί στην εμπορική έκθεση «Trade Fair 2020» στις 6 Μαρτίου.