Καταγραφή λαϊκών τεχνών και μύθων από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Τήνου

Εξόρμηση στα Πάνω Μέρη

  • Παρασκευή, 13 Μαρτίου, 2020 - 06:15

Το TINOS Guide & Seek προ(σ)καλεί παιδιά από την τοπική κοινωνία να δημιουργήσουν τον πρώτο παιδικό οδηγό της Τήνου με στοιχεία από τον πολιτισμό του νησιού.

Όπως είναι γνωστό, η Τήνος χωρίζεται γεωγραφικά στα έξω, τα πάνω, τα κάτω μέρη και τη Χώρα. Η ίδια η δομή του τόπου, «έδωσε» και τη δομή του προγράμματος.

Η Γ τάξη του 3ου Δημοτικού Σχολείου Τήνου ανέλαβε να καταγράψει τέχνες, λαϊκές και μη, και μύθους για τα Πάνω Μέρη. Ο δρόμος την έβγαλε στο χωριό Βωλάξ, όπου τα παιδιά είχαν τη χαρά να διδαχτούν την τέχνη της καλαθοπλεχτικής από δύο γνήσιους καλαθοπλέκτες και να αναπαραστήσουν τον μύθο των Τιτάνων, και στο χωριό Φαλατάδος όπου οι υπέροχες κυρίες του χωριού μύησαν τους μαθητές στα μυστικά του τσιμπήματος της παραδοσιακής τηνιακής τυρόπιτας.

Οδηγοί και συνοδοιπόροι του σχολείου σε αυτό το δεύτερο σκέλος του ταξιδιού ήταν η εμπνεύστρια του οδηγού Φραντζέσκα Παπαγιαννοπούλου και οι εμψυχωτές Σοφία Ψαραδέλη, Αντώνης Δελατόλας και Ελένη Σκλαβούνου, που χάρισαν σε όλους αλησμόνητες εμπειρίες και γέμισαν τη μέρα τους με χαρά και χαμόγελα.

Το όνομα Guide & Seek του προγράμματος προκύπτει από την αγγλική έκφραση «hide & seek» που σημαίνει κρυφτό. Ο οδηγός θα εκτυπωθεί στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, ενώ η διανομή του θα γίνει δωρεάν σε μουσεία και χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος του νησιού.

Το πρόγραμμα TINOS Guide & Seek αφορά στη δημιουργία του πρώτου πολιτισμικού οδηγού της Τήνου, από παιδιά για παιδιά. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του START- Create Cultural Change (ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung), που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Instistute Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων, και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Συνεργάτες του προγράμματος επίσης είναι ο Δήμος Τήνου, το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς καθώς και το Δημοτικό Ίδρυμα, Μουσείο Κώστα Τσόκλη.