Συμμετοχή του Δημοτικού Σχολείου Λευκών-Κώστου Πάρου και του 3ου Δημοτικού Σχολείου Τήνου στον τέταρτο κύκλο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω»

Ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη γίνονται βίωμα

Δράσεις εθελοντισμού, αλληλεγγύης και ενεργού πολιτειότητας θα υλοποιήσουν και φέτος δύο σχολεία των Κυκλάδων, οραματιζόμενα μία κοινωνία όπου μαθητές, εκπαιδευτικοί, τοπική κοινότητα και αρχές θα εργάζονται μαζί για ένα ομορφότερο μέλλον.

Κομμάτι της σχολικής κοινότητας που «Νοιάζεται και Δρα» θα αποτελέσουν για μία ακόμη χρονιά το Δημοτικό Σχολείο Λευκών-Κώστου Πάρου και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Τήνου, που ανανέωσαν τη συμμετοχή τους στο επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Λαμπράκη και του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Δεσμούς. Τον συντονισμό των δράσεων θα αναλάβει και φέτος η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Μαρκέλλα Παραμυθιώτου.

Η συνεργασία της συνεργασίας Σχολείου – Κοινωνίας των Πολιτών

Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2018, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 3η Επιστημονική Συνάντηση για την Καλλιέργεια του Εθελοντισμού και της Αλληλεγγύης στο Σχολείο με την οποία ολοκληρώθηκε ο τρίτος κύκλος του προγράμματος.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι εκπαιδευτικοί του σχολικού δικτύου "Νοιάζομαι και Δρω" παρουσίασαν τις σύνθετες δράσεις που ανέπτυξαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2017-2018, παρουσία στελεχών του Υπουργείου Παιδείας και της Εκπαίδευσης, πανεπιστημιακών καθηγητών, ερευνητών και στελεχών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι συμμετείχαν σε διάλογο σχετικά με την ενίσχυση της συνείδησης του ενεργού πολίτη στα παιδιά και τους νέους.

Η Επιστημονική Συνάντηση κέντρισε το ενδιαφέρον εκπαιδευτικών, γονέων και συμμετεχόντων καθώς τόνισε τη σημασία της διαμόρφωσης ενός εξωστρεφούς σχολείου και ενός «Σχολείου των Πολιτών» καθώς και τη σημασία της συνέργειας του σχολείου με την οικογένεια, φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, τοπικές αρχές και το ευρύτερο σχολικό δίκτυο.

Επόμενο μεγάλο στόχο του προγράμματος αποτελεί η συνέπεια και η βιωσιμότητα των εθελοντικών πρωτοβουλιών, μέσω της εμβάθυνσης σε ένα συγκεκριμένο τομέα εθελοντισμού και της ανάπτυξης βέλτιστων πρακτικών. Μεταξύ άλλων, υπογραμμίστηκε ο σημαντικός ρόλος που καλείται να διαδραματίσει η οικογένεια στην καλλιέργεια των αξιών που συνδέονται με τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη στους αυριανούς ενεργούς πολίτες.

Στη Συνάντηση παρουσιάστηκαν τα δύο νέα τεύχη της εκπαιδευτικής σειράς «Νοιάζομαι και Δρω», τα οποία αποτελούν οδηγούς για τη συνεργασία σχολείου και οικογένειας στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος, αλλά και για την οργάνωση της καθημερινότητας και την ανάπτυξη κοινωφελούς εθελοντικής δράσης στον ελεύθερο χρόνο της οικογένειας.

Στα τρία χρόνια υλοποίησης του προγράμματος έχουν συμμετάσχει συνολικά 38.400 μαθητές και 2.760 εκπαιδευτικοί από 481 σχολεία, που συνεργάστηκαν με περισσότερες από 1.600 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και άλλους κοινωνικούς εταίρους αναπτύσσοντας εθελοντικές δράσεις κοινωνικής προσφοράς. Το πρόγραμμα συνεχίζεται κατά το τρέχον έτος σε σχολεία σε όλη τη χώρα.

Μ. Παραμυθιώτου: «Σχεδιασμός στοχευμένων δράσεων»

Σημειώνεται ότι, στη φάση αυτή δε συμμετέχουν καινούρια σχολεία, αλλά κάποια από αυτά που είχαν λάβει μέρος κατά τα προηγούμενα έτη, όπως το Δημοτικό Σχολείο Λευκών-Κώστου Πάρου που συμμετέχει για τρίτη χρονιά και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Τήνου, το οποίο πέρυσι εντάχθηκε για πρώτη φορά στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με δηλώσεις της κ. Παραμυθιώτου στην «Κοινή Γνώμη», επιθυμία των υπευθύνων του «Νοιάζομαι και Δρω» αποτελεί πλέον η υλοποίηση στοχευμένων δράσεων μέσα από τις οποίες οι μαθητές θα ευαισθητοποιούν ώστε ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη να καταστούν συνείδηση, αβίαστος τρόπος σκέψης και μέρος της κουλτούρας του κάθε σχολείου. «Για το λόγο αυτό, φέτος θα σχεδιάσουμε δράσεις με ουσία και συγκεκριμένη κατεύθυνση και όχι δράση για τη δράση», ανέφερε χαρακτηριστικά η Προϊστάμενη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, προσθέτοντας ότι τα ίδια τα παιδιά θα θέτουν στόχους, θα ψάχνουν και θα διερευνούν.

«Δε θέλουμε να κάνουμε αποσπασματικές δράσεις χωρίς συνέχεια. Πολλά σχολεία κάνουν μια επίσκεψη στο ΚΑΠΗ, μια δενδροφύτευση ή έναν καθαρισμό παραλίας, δε σημαίνει όμως ότι ευαισθητοποιούνται βαθιά και μπαίνουν στην ιδέα του εθελοντισμού, ώστε αυτή να γίνει βίωμα. Το θέμα δεν είναι να καθαρίσουμε μια παραλία, αλλά να φροντίσουμε την επόμενη φορά που θα πάμε εκεί, να μη λερώσουμε και να μαζέψουμε από μόνοι μας τα σκουπίδια που θα βρούμε», κατέληξε η κ. Παραμυθιώτου.

Το αίσθημα του εθελοντισμού στα σχολεία των Κυκλάδων

Στο πλαίσιο της φετινής συμμετοχής του Δημοτικού Σχολείου Λευκών-Κώστου Πάρου στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω», οι μαθητές και οι μαθήτριες των Δ',Ε' και Στ' τάξεων, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς τους, επισκέφτηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο τους διαμένοντες στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Πάρου. Τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα, κέρασαν κουλουράκια που είχαν φτιάξει, έκαναν παρέα στους διαμένοντες  και προσέφεραν τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης. Ανανέωσαν τη συνάντηση την άνοιξη, για να τραγουδήσουν τραγούδια που αγαπούν οι ηλικιωμένοι.

Ενεργή ήταν η συμμετοχή του 3ου Δημοτικού Σχολείου Τήνου στον τρίτο κύκλο του προγράμματος. Ειδικότερα, κατά τη χρονιά 2017-2018, μαθητές και εκπαιδευτικοί στήριξαν την Κοινωνική Κουζίνα του τόπου τους, συγκεντρώνοντας τρόφιμα, συμμετείχαν στο Έτος Χαρουπιάς με στόχο την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, πρότειναν στον Δήμαρχο Τήνου εργασίες για τον εξωραϊσμό της περιοχής του σχολείου τους, οργάνωσαν πασχαλινό παζάρι σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, προσέφεραν γεύμα στους παππούδες και τις γιαγιάδες της περιοχής, συμμετείχαν στο «Έτος Χαλεπά» (καλλιέργεια στάσης ενεργού πολίτη – καταγραφή πολιτισμικών στοιχείων ), δημιούργησαν πολιτιστική διαδρομή στην περιοχή του σχολείου, στην περιοχή Πασακρωτήρι», έλαβαν μέρος στην Ανακύκλωση της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Κελλιά – Καλλονή» και του Δήμου Τήνου ανακυκλώνοντας χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό, τηγανέλαια και συνεργάστηκαν με το TinosFoodPaths και το TINOSRUNNING.