“ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ”

Σαράντα τα υπό κατάληψη σχολεία στην Ήπειρο

  • Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2020 - 06:27

Γεωργία Χαλάτση

Στα 40 φτάνουν τα σχολεία που βρίσκονται υπό κατάληψη στην Ήπειρο, με τον συνολικό αριθμό στη χώρα να ξεπερνά τα 700. Στα Γιάννενα τελούν υπό κατάληψη 12 σχολεία, 17 στην Άρτα, οκτώ στην Πρέβεζα και τρία στη Θεσπρωτία.

Τα βασικά αιτήματα είναι η μείωση του αριθμού των μαθητών σε κάθε τμήμα, καθώς επίσης να προσληφθεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας με στόχο να γίνονται τα μαθήματα στα σχολεία με ασφάλεια.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε πολλά σχολεία, ανησυχεί τις αρχές της εκπαίδευσης, κυρίως λόγω των επιπτώσεων στο επίπεδο της πανδημίας, ειδικά μετά την αύξηση της διασποράς που παρατηρείται τα Γιάννενα τις τελευταίες ημέρες.

«Δε με ανησυχεί το θέμα των καταλήψεων αυτό καθ’ αυτό, όμως στη συγκεκριμένη φάση, στην πανδημία, που προσπαθούμε να διαφυλάξουμε την υγεία των μαθητών και εκπαιδευτικών, θα έπρεπε να ξανασκεφτούμε με πολύ μεγάλη προσοχή την περίπτωση των καταλήψεων. Δε λέω ότι δεν πρέπει οι μαθητές να είναι διεκδικητικοί και έχει παρεξηγηθεί αυτό, όμως σπάει μια κανονικότητα. Από τη στιγμή που αποφασίζεται κατάληψη, τα παιδιά φεύγουν και δεν πηγαίνουν σπίτι, πάνε σε πάρκα, σε καφετέριες. Συνεπώς τι κάνουμε; Αυξάνουμε τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Να περάσει αυτή η τρικυμία και ας βάλουν όσα αιτήματα θέλουν», σημείωσε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ηπείρου Κωνσταντίνος Καμπουράκης, επισημαίνοντας πως «δεν είναι μια πράξη που κανείς νομιμοποιεί, αλλά έχουμε και έναν επιπλέον σοβαρό παράγοντα που πρέπει να ληφθεί υπόψη».

Την ίδια ώρα, σε ορισμένα συγκροτήματα υπάρχουν σημαντικές ζημιές, όπως στο 8ο Λύκειο (πρώην Πολυκλαδικό). Ο κ. Καμπουράκης έκανε μάλιστα λόγο για απαράδεκτες ζημιές, εκτιμώντας ότι ήταν «προγραμματισμένες και με πρόθεση».

«Άλλο διεκδικώ και άλλο καταστρέφω δημόσια περιουσία, όπου τον λογαριασμό στο τέλος θα τον πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος. Η ιστορία με τις ζημιές, που φαίνεται πως ήταν προγραμματισμένες και με πρόθεση, γιατί είναι μεγάλης έκτασης, πρέπει να σταματήσει», κατέληξε.