Συμμετοχή των Κυκλάδων στη μεγάλη εκπαιδευτική γιορτή – Διοργάνωση των εκδηλώσεων από το 1ο ΠΕΚΕΣ Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με το 1ο Γυμνάσιο Σύρου

10ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας

  • Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου, 2021 - 06:16

Τη συμμετοχή της στη 10η διοργάνωση του Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας, που δεν κατάφερε να διεξαχθεί τον Μάιο του 2020, λόγω της πανδημίας, ανανεώνει η Περιφερειακή Ενότητα των Κυκλάδων.

Οι εκδηλώσεις επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στο χώρο εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Σύρου, ωστόσο, οι εξελίξεις οδήγησαν στην αναβολή των προγραμματισμένων εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα.

Το 10ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας επιστρέφει φέτος και θα έχει διαδικτυακή μορφή, με κόμβους συμμετοχής σε όλη την Ελλάδα: Άγιο Νικόλαο, Αγρίνιο, Αθήνα, Βόλο, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κοζάνη, Λάρισα, Μυτιλήνη, Πάτρα, Πειραιά, Πύργο Ηλείας, Σύρο, Σπάρτη, Τρίκαλα, Τρίπολη και Χανιά.

Η διοργάνωση θα διεξαχθεί το χρονικό διάστημα 13 έως και 18 Απριλίου 2021. Ειδικότερα για την Περιφερειακή Ενότητα των Κυκλάδων (κόμβος Σύρου), το Φεστιβάλ Ψηφιακής θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Απριλίου 2021.

Λόγω της περυσινής αναβολής του, φέτος θα μπορούν να λάβουν μέρος και έργα που δημιουργήθηκαν κατά το προηγούμενο σχολικό έτος 2019-2020, αρκεί βέβαια να παρουσιαστούν από τους ίδιους τους/τις μαθητές/-τριες που τα έφτιαξαν.

Το Φεστιβάλ έχει και φέτος την υποστήριξη και έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (Φ16/163665/Δ2/1-12-2020), και υποστηρίζεται από Συλλόγους και Ενώσεις Πληροφορικής, καθώς και Τοπικούς Φορείς (Δήμους, Περιφερειακές Ενότητες, κ.τ.λ.).

Το Φεστιβάλ στις Κυκλάδες διοργανώνεται από το 1ο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) Νοτίου Αιγαίου με τη συνεργασία του 1ου Γυμνασίου Σύρου.

Ανάδειξη και ενίσχυση της δημιουργικότητας των μαθητών

Στο πλαίσιο του Μαθητικού Φεστιβάλ θα υπάρξει η δυνατότητα να παρουσιαστούν έργα ψηφιακής δημιουργίας, τα οποία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο μαθημάτων Πληροφορικής όλων των βαθμίδων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο), στις Δημιουργικές Εργασίες των ΓΕΛ, στο μάθημα «Ερευνητικές δημιουργικές δραστηριότητες» των ΓΕΛ και στη Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων των ΕΠΑΛ. Επιπλέον, είναι δυνατό να συμπεριληφθούν και έργα τα οποία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο κάποιας σχολικής δραστηριότητας (Περιβαλλοντική, Πολιτιστική, Αγωγής Υγείας, κ.ά.) ή στο πλαίσιο κάποιου διαθεματικού/διεπιστημονικού σχεδίου συνεργασίας μεταξύ του μαθήματος της Πληροφορικής και άλλων μαθημάτων.

Η συγκεκριμένη μαθητική συνάντηση θα δώσει την ευκαιρία:

α) της ανάδειξης και ενίσχυσης της δημιουργικότητας των μαθητών και των εκπαιδευτικών Πληροφορικής, και της παρουσίασης των ψηφιακών έργων τους σε συμμαθητές/-τριες, εκπαιδευτικούς, γονείς και την ευρύτερη κοινωνία,

β) της ενημέρωσης και της διάχυσης των μαθησιακών δραστηριοτήτων, οι οποίες καλλιεργούν τη δημιουργικότητα και την ολόπλευρη μάθηση μέσω των σχεδίων εργασίας και της επίλυσης πρακτικών προβλημάτων, και

γ) της επικοινωνίας των μελών της σχολικής κοινότητας (μαθητές/-τριες, εκπαιδευτικοί, γονείς) μεταξύ τους και με την ευρύτερη κοινωνία.

Σημειώνεται ότι το Μαθητικό Φεστιβάλ δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, αλλά βραβεύεται κάθε συμμετοχή.

 

Δηλώσεις συμμετοχής έως 17 Φεβρουαρίου

Προϋπόθεση συμμετοχής ενός μαθητικού έργου στο Φεστιβάλ αποτελεί η συμμετοχή εκπαιδευτικού Πληροφορικής στην ομάδα των εκπαιδευτικών που συντονίζει το έργο, αν δεν το συντονίζει αποκλειστικά ο ίδιος.

Νέες ενημερωμένες προϋποθέσεις συμμετοχής (λόγω της διαδικτυακής πραγματοποίησης του Φεστιβάλ):

(α) Σύντομη ζωντανή παρουσίαση (<=8΄) της εργασίας από τους μαθητές/-τριες μέσω πλατφόρμας σύγχρονης τηλεκπαίδευσης (Zoom ή Webex) με δυνατότητα να απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού.

(β) Συμμετοχή των μαθητών καθ’ όλη τη διάρκεια της εξ αποστάσεως σύγχρονης συνεδρίας στην οποία παρουσιάζουν το έργου τους, ρωτώντας και απαντώντας σε ερωτήσεις σε σχέση με τα έργα που παρουσιάζονται σε αυτήν. Η κάθε συνεδρία διαρκεί 45 λεπτά.

(γ) Δημιουργία βίντεο (<=8΄) που να παρουσιάζει το έργο των μαθητών και ανάρτησή του σε κατάλληλο χώρο του σχολείου ή του εκπαιδευτικού πληροφορικής, προκειμένου ο σύνδεσμος (link) να αναρτηθεί στην τοπική ιστοσελίδα του Φεστιβάλ κατά την συμπλήρωση της φόρμας του έργου.

(δ) Προκειμένου οι μαθητές και οι μαθήτριες να εκπαιδευτούν στον σεβασμό των πνευματικών δικαιωμάτων παραθέτουμε Οδηγίες για τη χρήση πολυμεσικού υλικού από ελεύθερες πηγές

Όσον αφορά στο Φεστιβάλ, θα ακολουθήσει πρόσκληση στην οποία θα καλούνται οι εκπαιδευτικοί που έχουν ήδη δηλώσει πρόθεση συμμετοχής, έως την 12η Απριλίου του 2021 να υποβάλουν αναλυτικά στοιχεία για το έργο, τους συμμετέχοντες μαθητές/-τριες και εκπαιδευτικούς σε κατάλληλη φόρμα μέσω της οποίας θα γίνεται αυτόματη ανάρτηση του μαθητικού έργου στο ιστολόγιο για τον κόμβο της Σύρου.

Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί Πληροφορικής που μαζί με τους μαθητές/-τριες τους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν εκπροσωπώντας το σχολείο τους να συμπληρώσουν άμεσα την νέα φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος και όχι αργότερα από την 17η Φεβρουαρίου 2021. Στη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος καταγράφονται μόνο στοιχεία επικοινωνίας όσων εκπαιδευτικών προτίθενται να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ, χωρίς δέσμευση, και με σκοπό την άμεση και χωρίς λεπτομέρειες συλλογή στοιχείων πρόθεσης συμμετοχής. Τα αναλυτικά στοιχεία των έργων και των συμμετεχόντων μαθητών και εκπαιδευτικών θα συμπληρωθούν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Ιστορία Φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας ξεκίνησε κατά το σχολικό έτος 2010-2011. Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2011 στο Ηράκλειο Κρήτης η εκδήλωση παρουσίασης των ψηφιακών έργων των μαθητών. Η επιτυχία που σημείωσε οδήγησε την οργανωτική επιτροπή στη διοργάνωσή του και για τα επόμενα σχολικά έτη. Η εκδήλωση για το 2ο Φεστιβάλ (σχολικό έτος 2011-2012) έγινε στο Ηράκλειο τον Απρίλιο του 2012.

Για το σχολικό έτος 2012-2013 η οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ πρότεινε την παράλληλη διεξαγωγή του σε διάφορες πόλεις της χώρας με ευθύνη τοπικής οργανωτικής επιτροπής και με συντονιστή τον αρμόδιο Σχολικό Σύμβουλο Πληροφορικής. Η πρόταση αυτή έτυχε θερμής υποδοχής και υποστήριξης, και έτσι το 3ο Φεστιβάλ διεξήχθη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου 2013, παράλληλα στις πόλεις: Ηράκλειο, Αγρίνιο, Αλεξανδρούπολη, Κέρκυρα, Λάρισα, Μυτιλήνη, Ρόδο και Χανιά. Πάνω από 4100 μαθητές, από 265 σχολεία, εργάστηκαν συλλογικά και παρουσίασαν 592 ψηφιακά έργα, αναδεικνύοντας τη δημιουργικότητά τους. Πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας με την υποστήριξη της Π.Ε.ΚΑ.Π και τοπικών φορέων (Δήμοι, Περιφερειακές Ενότητες κ.λπ.).

Έκτοτε, το φεστιβάλ διεξάγεται ανελλιπώς με συμμετοχές σχολείων από όλη την Ελλάδα.