Συνεργασία της ΣΤ’ Τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης με σχολική μονάδα της Πορτογαλίας

Από το φάντο… στο ρεμπέτικο

Κυρίαρχη θέση στο e-twinning πρόγραμμα με τίτλο "From Fados to Rembetika! A celebration of cultures!" κατέχει ο Πατριάρχης του Ρεμπέτικου, Μάρκος Βαμβακάρης.

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται, στο πλαίσιο του μαθήματος των αγγλικών από την ΣΤ’ Τάξη του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης σε συνεργασία με αντίστοιχη σχολική μονάδα από την Πορτογαλία.

Με διαθεματική προσέγγιση και έχοντας την Αγγλική ως γλώσσα επικοινωνίας, παιδιά και εκπαιδευτικοί έρχονται σε επαφή με τον πολιτισμό των δύο χωρών, εξερευνώντας την μουσική, την τοπική ιστορία, την τοπική κουζίνα, τις συνήθειες και τις παραδόσεις τους.

Στο πρόγραμμα αυτό θα συμμετάσχουν κι άλλοι εκπαιδευτικοί των σχολείων, έχοντας τη συνεργασία ως πρώτη τους αξία και μέλημα.

Η γνώση πρέπει να μοιράζεται

Μία από τις δραστηριότητες που απήλαυσαν τα παιδιά της ΣΤ’ Τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης μας ήταν ο χορός της 'Φραγκοσυριανής' με τον εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής, κ. Δημήτρη Τσαρτσάλη. Δημιούργησαν επίσης λογότυπο για τη σελίδα του προγράμματος με τη σύζευξη Ελλάδας-Πορτογαλίας στο μυαλό! Μαθητής του ΣΤ1 έφτιαξε αφίσα με τον Μάρκο Βαμβακάρη και τον Βασίλη Τσιτσάνη, ως εκπροσώπους του ρεμπέτικου, με σχέδιο αλλά και πληροφορίες για να τα μοιραστούν με τα παιδιά από την Πορτογαλία.  

Εν μέσω πανδημίας, τα δύο σχολεία χρησιμοποιούν κάθε πρόσφορο μέσο για να επικοινωνήσουν και να ανταλλάξουν εμπειρίες, βιώματα και ιστορίες.

Σημειώνεται πως, το φάντο είναι η εθνική λαϊκή μουσική της Πορτογαλίας. Η μουσική είναι μελαγχολική, το ίδιο κι οι στίχοι, που συχνά μιλούν για τη θάλασσα ή για τη ζωή των φτωχών. Αυτό αποτελεί και ένα κοινό χαρακτηριστικό με το ρεμπέτικο το οποίο ήταν το λαϊκό τραγούδι των φτωχών συνοικιών των κυριότερων πόλεων της χώρας μας.