Συμμετοχή του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης στο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Harvard "Out of Eden learn"

Η περιπατητική εμπειρία ως μέσο επικοινωνίας

Σκέψεις, συναισθήματα και περιπατητικές εντυπώσεις με παιδιά από τη Σιγκαπούρη και τη Μοντάνα των ΗΠΑ μοιράζονται μαθητές και μαθήτριες του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης.

Στο πλαίσιο του μαθήματος των Αγγλικών, τα παιδιά του Ε2 συμμετέχουν στο πρόγραμμα "Out of Eden learn", το οποίο σχεδιάστηκε από τμήμα του Πανεπιστημίου Harvard.

Πρόκειται για ένα δωρεάν διαδικτυακό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 3-19 ετών. Μέχρι στιγμής έχουν λάβει μέρος σε αυτό περισσότεροι από 30.000 μαθητές σε 60 χώρες.

Μαθητές παρόμοιων ηλικιών από διαφορετικές γεωγραφικές και κοινωνικοοικονομικές περιοχές ανταμώνουν στην εξατομικευμένη πλατφόρμα κοινωνικών μέσων «Out of Eden Learn» με σκοπό τη συλλογή μαθησιακών εμπειριών.

Το πρόγραμμα προσφέρει αρκετές εμπειρίες μάθησης διάρκειας 8-12 εβδομάδων, ή «ταξίδια μάθησης», σχεδιασμένα γύρω από τρεις ευρείς μαθησιακούς στόχους. Όλα τα ταξίδια συνδυάζουν δραστηριότητες εκτός σύνδεσης με διαδικτυακή αλληλεπίδραση και καλούν τους νέους να παρατηρήσουν τον κόσμο προσεκτικά, να ακούσουν τους άλλους και να ανταλλάξουν ιστορίες και πρωτοβουλίες.

Περπατώ, παρατηρώ, μοιράζομαι

Το «Out of Eden Learn» αποτελεί επίσης ένα ενεργό ερευνητικό έργο που εξετάζει θέματα όπως οι αντιλήψεις των μαθητών για τον πολιτισμό, ο χαρακτήρας των διαδικτυακών τους αλληλεπιδράσεων και τι μαθαίνουν όταν μέσα από την παρατήρηση του κόσμου και την προσωπική τους επικοινωνία. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2013 ως μια πειραματική συνεργασία με τον δημοσιογράφο του National Geographic Paul Salopek. Έκτοτε εξελίχθηκε σε ένα πολλά υποσχόμενο μοντέλο για την προώθηση στοχαστικής διαπολιτισμικής έρευνας και ανταλλαγής, αντλώντας έμπνευση από τους τρόπους με τους οποίους ο Salopek και άλλοι συγγραφείς και καλλιτέχνες συνδυάζουν την «αργή δημοσιογραφία» με την τοπική και παγκόσμια αφήγηση.

Tα παιδιά καλούνται να κάνουν ό,τι και ο Salopek, να περπατήσουν, να παρατηρήσουν, να ρωτήσουν και να μοιραστούν.

Στόχος του προγράμματος είναι μέσω της περιπατητικής εμπειρίας και ανταλλαγής εμπειριών και ιστοριών, τα παιδιά να μάθουν να βλέπουν το καθημερινό τους βίωμα με φρέσκια ματιά! Το βασικό ρητό του προγράμματος είναι "slowing down, sharing stories, making connections" και αυτό ακριβώς θα επιχειρήσουν: να επιβραδύνουν τον καταιγιστικά γρήγορο ρυθμό της καθημερινότητας που μας εμποδίζει να την εκτιμήσουμε, να μοιραστούν τις ιστορίες τους και να κάνουν συνδέσεις, επιτυγχάνοντας έτσι πραγματική επικοινωνία.

Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η δασκάλα αγγλικών του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, Λίτσα Παππά.