Σε εξέλιξη η διαδικασία του διορισμού τους, από το Υπ. Παιδείας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου

Με 700 μόνιμους εκπαιδευτικούς ενισχύονται οι Κυκλάδες

Αντανακλαστικά και για τις τοποθετήσεις αναπληρωτών μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου

Με αισιοδοξία αναμένεται να ξεκινήσει το νέο σχολικό έτος, καθώς τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο νομό των Κυκλάδων θα υποδεχθούν σχεδόν 700 νέους εκπαιδευτικούς με μόνιμο διορισμό.

Πρόκειται για μία άκρως θετική εξέλιξη που έρχεται σε συνέχεια των μόνιμων προσλήψεων που πραγματοποιούνται μετά από μία δεκαετία στα σχολεία της χώρας, προκειμένου να ενισχυθούν οι σχολικές δομές και να καλυφθούν κενά που απασχολούσαν σοβαρά και σε ετήσια βάση την εκπαιδευτική, αλλά και συνολικά τη σχολική κοινότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η “Κοινή Γνώμη”, στο πλαίσιο της προώθησης μόνιμων διορισμών, στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας στις Κυκλάδες έρχονται 400 εκπαιδευτικοί, ενώ στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας 282.

Στην κατεύθυνση που δίνει το Υπουργείο Παιδείας, αμέσως μετά τις σχετικές τοποθετήσεις τους, αναμένεται να “κλείσει” και η διαδικασία για την αποστολή των αναπληρωτών, οι οποίοι θα έρθουν να καλύψουν κενά, πολύ λιγότερα, συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές.

Για τα παραπάνω ενημέρωσε η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου, Μαρκέλλα Παραμυθιώτου, η οποία μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” και αναφέρθηκε στην πρόοδο των διαδικασιών εκ μέρους της αρμόδιας Διεύθυνσης σε επίπεδο Ν. Αιγαίου, αλλά και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης στις Κυκλάδες.

Στο φουλ οι “μηχανές” για τις τοποθετήσεις των νεοδιόριστων

Ειδικότερα, η κα Παραμυθιώτου εξήγησε πως ο ακριβής αριθμός των εκπαιδευτικών που διορίζονται μόνιμα, θα είναι σαφής την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, καθώς τότε, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της παρουσίας τους στις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

“Αν δεν παρουσιαστούν όλοι, δεν μπορούμε να ξέρουμε με ακρίβεια τον τελικό αριθμό. Σήμερα μιλάμε πάντως για έναν αριθμό 700 περίπου εκπαιδευτικών σε Α΄ Βαθμια και Β΄ Βαθμια Εκπαίδευση στο νομό Κυκλάδων. Μιλάμε για 400 εκπαιδευτικούς σε σχολεία της Α΄ Βαθμιας και για 282 εκπαιδευτικούς στα σχολεία της Β΄ Βαθμιας σε όλες τις Κυκλάδες” γνωστοποίησε ειδικότερα, θέτοντας επί τάπητος και την πιθανότητα μίνι αλλαγών και ανατροπών στα τελικά νούμερα.

“Μπορεί κάποιοι να μην αποδεχθούν τον διορισμό, ή ακόμη να προκύψουν αλλαγές και λόγω αδειών όπως για παράδειγμα εγκυμοσύνης κ.λπ.” σημείωσε ακολούθως, διευκρινίζοντας μάλιστα πως οι τοποθετήσεις τους θα προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς.

“Θα γίνουν άμεσα (σ.σ. οι τοποθετήσεις). Έδωσε μία παράταση το Υπουργείο Παιδείας λόγω των πυρκαγιών και για να έρθουν οι εκπαιδευτικοί από πυρόπληκτες περιοχές και επίσης για κάποιες περιπτώσεις νεοδιόριστων που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση εγκυμοσύνης, επαπειλούμενης κύησης κ.λπ.” πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Βεβαίως, όπως εξήγησε, οι αρμόδιες Διευθύνσεις “τρέχουν” τις απαιτούμενες ενέργειες για τους μόνιμους διορισμούς, προκειμένου να δηλωθούν προσεχώς και πάντως εγκαίρως πριν την έναρξη του σχολικού έτους, τα κενά στα σχολεία.

Άμεσα οι αναπληρωτές σε όλα τα σχολεία

“Προχωρούμε με τις διαδικασίες γιατί πρέπει να είμαστε έτοιμοι ώστε να δηλώσουμε σχολεία σχετικά με τις προσλήψεις των αναπληρωτών. Πρέπει να γίνουν ομαλά όλες οι διαδικασίες για τους μόνιμους διορισμούς ώστε να έχουμε σαφή αποτύπωση των κενών στα σχολεία και να έρθουν και οι τοποθετήσεις και οι αναπληρωτές σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Όλο το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι πολύ ασφυκτικό για να είμαστε 1η Σεπτεμβρίου στις θέσεις μας και να ξεκινήσει στις 13 Σεπτεμβρίου το σχολικό έτος” δήλωσε η ίδια, εκφράζοντας τέλος την ικανοποίησή της, για τις εξελίξεις σχετικά με τους μόνιμους διορισμούς.

“Είναι μία πάρα πολύ θετική εξέλιξη καθώς το περίμενε η εκπαιδευτική κοινότητα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Έχουν γίνει προσπάθειες από τον κλάδο και ήταν ευτύχημα αυτό που έγινε. Πραγματικά είμαστε όλοι πάρα πολύ ικανοποιημένοι” δήλωσε σε απόλυτο τόνο.

Νέο έτος και προτροπή εμβολιασμού

Σε συνέχεια των ανωτέρω, η κα Παραμυθιώτου εξήγησε πως όλοι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να βρίσκονται στα σχολεία μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ακολουθήσει ομαλά η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2021 – 2022.

Σε ανάλογο τόνο άλλωστε και το Υπουργείο Παιδείας έχει εκδώσει ανακοίνωση για το νέο σχολικό έτος. Σύμφωνα με το περιεχόμενό της: “Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναφορικά με την έναρξη της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς 2021-2022 και μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών, ανακοινώνει: Τα σχολεία θα ανοίξουν σε όλη τη χώρα, τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να προσέρχονται στην εργασία τους με πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζομένου. Οι ίδιες προϋποθέσεις θα ισχύσουν και για το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους φοιτητές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Οι μαθητές θα προσέρχονται στη σχολική μονάδα με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα.”.

Νέα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων

Δεδομένης της εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα, το Υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε και για την αποστολή νέων υγειονομικών πρωτοκόλλων, βάσει των οποίων θα κληθούν να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία ανεξαιρέτως.

“Τα νέα αναλυτικά πρωτόκολλα λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών θα ανακοινωθούν λεπτομερώς πλησιέστερα στην ημερομηνία έναρξης του σχολικού και ακαδημαϊκού έτους, λαμβανομένων υπόψιν πάντοτε των συστάσεων της Επιτροπής των Ειδικών. Επίσης, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής θα στείλει οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τον οδικό χάρτη της νέας σχολικής χρονιάς, οδηγίες για τη διαχείριση της ύλης, τις απαραίτητες επαναλήψεις, την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των μαθητών και άλλες κατευθυντήριες γραμμές”.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας δε, κλείνει με ευθεία προτροπή προς τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, να σπεύσουν να κάνουν τα εμβόλια κατά της Covid-19 το ταχύτερο δυνατόν.

Συγκεκριμένα, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τονίζει τα εξής: “Παροτρύνουμε τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να σπεύσουν να αξιοποιήσουν αυτήν την ασπίδα προστασίας από τον κορωνοϊό, πριν την έναρξη της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς. Στόχος όλων μας, η προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας και η απρόσκοπτη λειτουργία των εκπαιδευτικών μας δομών”.