Αντιδράσεις στη Μήλο για τις ελλείψεις στο ολοήμερο πρόγραμμα

Ψήφισμα που αφορά στη δημιουργία επιπλέον τμημάτων ολοήμερου προγράμματος έστειλε προς τους αρμόδιους φορείς, ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου Μήλου. Με ανακοίνωσή του, ο σύλλογος ενημερώνει για την έλλειψη θέσεων που αφήνει εκτός προγράμματος 44 παιδιά (εκ των οποίων τα εφτά, πλέον παραιτήθηκαν της αρχικής τους αίτησης) καθώς οι εκπαιδευτικοί δεν επαρκούν για τη δημιουργία επιπλέον τμημάτων. Στο ψήφισμα, ο σύλλογος επισημαίνει πως το πρόβλημα παρουσιάζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και πως για το ίδιο θέμα είχε αποστείλει ξανά επιστολή και την προηγούμενη σχολική χρονιά, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση.

Υπενθυμίζεται επίσης πως με την υπ’αρ. πρωτ. Φ7/118139/ΦΔ/Δ1/09-09-20 ΥΑ «Εγγραφή και φοίτηση των μαθητών/τριών στο πρόγραμμα των ολοήμερων δημοτικών σχολείων» ορίζεται ότι οι μαθητές/τριες εγγράφονται στο πρόγραμμα κατόπιν σχετικής αίτησης - δήλωσης των γονέων/κηδεμόνων τους, ενώ οι διευθυντές/τριες και οι προϊστάμενοι/ες των δημοτικών σχολείων κάνουν δεκτές όλες ανεξαιρέτως τις αιτήσεις των γονέων/κηδεμόνων για φοίτηση των μαθητών/τριών, χωρίς προϋποθέσεις.

Στην περίπτωση του δημοτικού σχολείου Μήλου, το ολοήμερο λειτουργεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς με ένα τμήμα 26 μαθητών, ενώ το σύνολο των μαθητών που έχουν κάνει αίτηση για την ένταξή τους στο πρόγραμμα είναι 65, με αποτέλεσμα να εξαιρούνται του προγράμματος περισσότεροι από τους μισούς μαθητές του σχολείου, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στους εργαζόμενους γονείς, σε οικογενειακό η/και επαγγελματικό επίπεδο. “Με δεδομένο ότι ο μέγιστος αριθμός παιδιών ανά τμήμα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 25 παιδιά, κρίθηκε εξ’ αρχής απαραίτητη η δημιουργία δύο νέων τμημάτων για τη φιλοξενία όλων των παιδιών, κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει, παρόλο που έχει επανειλημμένα ζητηθεί. Σε κάθε περίπτωση είναι άνισο και άδικο κάποια παιδιά να αποκλείονται από ένα δικαίωμα που είναι υποχρέωση της Πολιτείας και θα έπρεπε να ισχύει αδιακρίτως!” αναφέρει χαρακτηριστικά ο σύλλογος και τονίζει ότι, παρόλο που για τη φετινή χρονιά, η Μήλος είχε επιλεγεί για τη δημιουργία τμήματος αναβαθμισμένου ολοήμερου, που σημαίνει ότι επεκτείνεται η λειτουργία του σχολείου ως τις 17.30 με δασκάλους ειδικοτήτων, εδώ και 2 χρόνια δεν έχει προσληφθεί εκπαιδευτικός ούτε για την κάλυψη των αναγκών των βασικών ολοήμερων τμημάτων.

Σημειώνεται ότι σήμερα, αντιπροσωπεία γονέων θα επισκεφθεί τον δήμαρχο Μήλου, Μανώλη Μικέλη, ώστε να συνδράμει και αυτός στην προσπάθεια του συλλόγου για την επίλυση του προβλήματος.