Αντιμετωπίζοντας καταστάσεις μετάβασης στο σχολικό περιβάλλον

Στο πλαίσιο της υποστήριξης της σχολικής κοινότητας και των δράσεων ενδυνάμωσης των εκπαιδευτικών, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων διά της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων, Χρυσάννας Διαμαντή, σε συνεργασία με τη Φωτεινή Θεοδωροπούλου από το Κέντρο Πρόληψης «Θησέας Κυκλάδων» και με τη σημαντική υποστήριξη της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ειρήνης Τσαβαλά και του συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου κ. Πέτρου Προβελλέγγιου. διοργανώνουν διαδικτυακά εργαστήρια με θέμα τη μετάβαση και την προσαρμογή στις αλλαγές, υπό τον τίτλο: «Διαχείριση της Αλλαγής: Αντιμετωπίζοντας Καταστάσεις Μετάβασης». Το σεμινάριο αφορά σε εκπαιδευτικούς Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και όλες τις υπόλοιπες ειδικότητες, ωστόσο δίνεται έμφαση σε όσους/όσες διδάσκουν στην ΣΤ΄ τάξη και ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν πρόγραμμα μετάβασης στην τάξη τους.

Η κα. Διαμαντή δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” σχετικά με το πρόγραμμα: “Ζούμε σε καιρούς όπου βιώνουμε έντονες και γρήγορες αλλαγές στον πλανήτη και στις ζωές μας. Τα πράγματα αλλάζουν συνεχώς και μαζί τους αλλάζει και η σχολική πραγματικότητα η οποία «καθρεφτίζει» την κοινωνία, τις αλλαγές - τις προκλήσεις που αυξάνονται. Είναι φορές που αισθανόμαστε δυσκολία να διαχειριστούμε αποτελεσματικά όλα αυτά που συμβαίνουν και νιώθουμε ότι χρειαζόμαστε στήριξη εξωτερική και εσωτερική. Το να μπορούμε να δυναμώνουμε, να φροντίζουμε τους εαυτούς μας, να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά με αρμονία και επιδεξιότητα τις αλλαγές - και κυρίως τις δύσκολες αλλαγές και συγκρούσεις που συμβαίνουν μέσα μας και γύρω μας - είναι σημαντικό για όλους μας. Εφαρμόζοντας στην πράξη τις πρακτικές-εργαλεία που προτείνονται στο σεμινάριο μπορούμε να συναντηθούμε με τους τρόπους σκέψεις μας, τα συναισθήματά μας και τις δράσεις ή αντιδράσεις μας, να εμβαθύνουμε και να επιλέξουμε να διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά τα προσωπικά, τα επαγγελματικά, τα κοινωνικά θέματα που μας απασχολούν. Αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης παιδαγωγικής και κοινωνικής προσέγγισης για τον τρόπο που ζούμε, σχετιζόμαστε, και υλοποιούμε συλλογικά μέσα από ομάδες, συστήματα, οργανισμούς και θεσμούς”.

Η πολύτιμη βοήθεια των εκπαιδευτικών σε καταστάσεις μετάβασης

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η αναγνώριση και η διαχείριση των σκέψεων, των συναισθημάτων και των πράξεων που συμβαίνουν σε καταστάσεις μετάβασης, η δυνατότητα διάχυσης και εφαρμογής τους στο σχολικό περιβάλλον και στο ευρύτερο περιβάλλον και η δημιουργία ενός περιβάλλοντος (Hub) βιωματικής πρακτικής για τους/τις εκπαιδευτικούς, όπου, αλληλοεπιδρώντας θα ευαισθητοποιηθούν και θα καλλιεργήσουν εργαλεία επεξεργασίας ζητημάτων που απορρέουν από μεταβατικές καταστάσεις.

Οι στόχοι του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η κατανόηση διαφορετικών ποιοτήτων μετάβασης και αναγνώριση συναισθημάτων που προκύπτουν από μεταβατικές καταστάσεις, η γνωριμία και εφαρμογή εργαλείων που βοηθούν στη διαχείριση των αλλαγών καθώς και η διερεύνηση υποστηρικτικών δικτύων: εξωτερικά και εσωτερικά δίκτυα

Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί σε δύο εργαστήρια στα οποία είναι απαραίτητη η συμμετοχή.

Το 1ο εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 18.00-20.30, ενώ το 2ο εργαστήριο την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 18.00-20.30

Συντονίστριες του σεμιναρίου είναι η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Π.Ε. Κυκλάδων, Χρυσάννα Διαμαντή και το Στέλεχος Κέντρου Πρόληψης «Θησέας Κυκλάδων», Φωτεινή Θεοδωροπούλου.

Σημειώνεται πως τελευταία ημέρα προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στο σεμινάριο είναι η σημερινή, Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023.