Στήριξη γονέων και μαθητών από τον ΘΗΣΕΑ Κυκλάδων

  • Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου, 2022 - 06:16

Πραγματοποιήθηκε χθες από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΘΗΣΕΑΣ Κυκλάδων», το εργαστήριο μετάβασης για τους γονείς των μαθητών της Α’ Γυμνασίου του 1ου Γυμνασίου Σύρου, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που φροντίζει για τη σύνδεση των μαθητών που μόλις βγήκαν από το Δημοτικό, ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης και να διευκολυνθεί η εκπαιδευτική διαδικασία και η κοινωνικοποίηση των παιδιών. Οι γονείς, είχαν την ευκαιρία μέσω του σεμιναρίου να γνωριστούν, να αφουγκραστούν τις ανάγκες των παιδιών τους και να διερευνήσουν ουσιαστικούς τρόπους υποστήριξής τους σε αυτό το δύσκολο στάδιο της μαθητικής τους πορείας.

Διαδικτυακά εργαστήρια για γονείς

Ο ΘΗΣΕΑΣ Κυκλάδων, αντιλαμβανόμενος τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γονείς σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης και εξέλιξης των παιδιών, διοργανώνει κάθε χρόνο εργαστήρια και σεμινάρια με σκοπό τη στήριξη των οικογενειών και την ομαλή λειτουργία και διάδραση των μελών τους.

Ο πρώτος κύκλος των φετινών εργαστηρίων έχει ως κεντρικό θέμα την εφηβεία και απευθύνεται σε γονείς εφήβων από όλα τα νησιά των Κυκλάδων με στόχο την κατανόηση της εφηβείας και τον προσδιορισμό του γονεϊκού ρόλου στη φάση αυτή.

Τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022 θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο “Τα μυαλά που κουβαλάς….”  που έχει στόχο την κατανόηση των αναπτυξιακών αλλαγών, βιολογικών και ψυχοκοινωνικών, που λαμβάνουν χώρα στη φάση της εφηβείας και που υπαγορεύουν τις ανάγκες των εφήβων, ενώ παράλληλα δίνεται η ευκαιρία για την πρώτη γνωριμία και σύνδεση των γονέων που θα συμμετέχουν στα εργαστήρια.

Το 2ο εργαστήριο που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022, έχει τίτλο “Μεγαλώνοντας με εφήβους’’  και στοχεύει στην κατανόηση της εφηβείας ως μία ιδιαίτερη φάση στη ζωή της οικογένειας, κατά τη διάρκεια της οποίας όλα τα μέλη βρίσκονται μπροστά σε αλλαγές και προκλήσεις και η επιτυχής ανταπόκρισή τους σε αυτές διευκολύνει το μεγάλωμα του εφήβου.

Το τρίτο και τελευταίο εργαστήριο αυτού του προγράμματος,  “Γονείς και έφηβοι …συνοδοιπόροι στο ταξίδι της ενηλικίωσης”, θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022. Σε αυτό το εργαστήριο θα διερευνηθεί και θα επεξεργαστεί ο ρόλος του γονιού στη φάση της εφηβείας του παιδιού, απαντώντας σε καίρια ερωτήματα όπως “Τι αλλάζει; Τι ενισχύεται; Ποιες είναι οι προτεραιότητες;”

Σε συνέχεια της προσπάθειας στήριξης των γονέων, τη φετινή χρονιά θα επαναληφθούν και τα διαδικτυακά εργαστήρια για γονείς με κεντρικό θέμα τα όρια. Στόχος αυτών των τριών εργαστηρίων είναι η κατανόηση της σημασίας των ορίων,  που αποτελούν μέρος των θεμελίων πάνω στα οποία χτίζονται οι σχέσεις γονέων – παιδιών και η αναζήτηση λειτουργικών τρόπων οριοθέτησης. Τα εργαστήρια απευθύνονται σε όλους τους γονείς των Κυκλάδων με παιδιά ηλικίας έως 17 ετών:

1ο εργαστήριο, Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022, «Φροντίζοντας τα προσωπικά μου όρια γίνομαι καλύτερος γονιός»

2ο εργαστήριο, Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022,  «Θέτοντας όρια και κανόνες διαμορφώνουμε ασφαλή πλαίσια μεγαλώματος»

3ο εργαστήριο, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022, «Όρια και επικοινωνία»

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς (και για τα δύο εργαστήρια) μπορούν να συμμετέχουν σε ένα ή/και περισσότερα αυτοτελή πρωινά ή/και απογευματινά εργαστήρια.

Διαδικτυακά Εργαστήρια για μαθητές/τριες Λυκείου “Eφηβικές Aνησυχίες”

Για τη σχολική χρονιά 2022 – 2023 πραγματοποιούνται επίσης διαδικτυακά εργαστήρια για έφηβες και εφήβους 15 – 18 ετών, με στόχο την καλύτερη κατανόηση της φάσης της εφηβείας μέσα από το μοίρασμα συναισθημάτων, σκέψεων και προβληματισμών.

Τα εργαστήρια είναι αυτοτελή και θα πραγματοποιούνται μία φορά το μήνα, ημέρα Κυριακή, και ώρα 11.00-13.30. Απευθύνονται σε μαθητές/τριες λυκείου των Κυκλάδων και οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να συμμετέχουν σε όσα επιθυμούν.

Το πρώτο εργαστήριο, υπό τον τίτλο «Με ακούει κανείς;» (Πώς επικοινωνώ στις σχέσεις μου; Εκφράζω τα συναισθήματά μου; Θέτω τα όριά μου;) διεξήχθη την Κυριακή 6 Νοεμβρίου και είχε στόχο την επεξεργασία ζητημάτων λειτουργικής επικοινωνίας στις διαπροσωπικές σχέσεις, μέσα από ατομικές και ομαδικές ασκήσεις, συζήτηση και δημιουργική αλληλεπίδραση όλων των συμμετεχόντων.

Την πρώτη Κυριακή του Δεκεμβρίου (04/12) θα λάβει χώρα το εργαστήριο «Αναζητώντας τις δυνάμεις μου…» για την αναγνώριση των δυνάμεων/ ικανοτήτων των μαθητών  και την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης.

Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο «Άγχος, θυμός, λύπη… σύμμαχοι ή εχθροί;» με στόχο την αναγνώριση και  επεξεργασία δύσκολων συναισθημάτων και την εξοικείωση με αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισής τους.

Για την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023 είναι προγραμματισμένο το εργαστήριο «Μην Ψαρώνεις… μονάχα Εξετάσεις είναι» που αντικείμενό του θα είναι η επεξεργασία θεμάτων που σχετίζονται με το άγχος των εξετάσεων και η εξοικείωση με ασκήσεις χαλάρωσης.

«ΠροσανατολίΖΩμαι»: Το εργαστήριο της  Κυριακής 12 Μαρτίου 2023 στοχεύει στη διερεύνηση και αναγνώριση προσωπικών στόχων, επιλογών και αποφάσεων ζωής.

Ο κύκλος των εργαστηρίων ¨Εφηβικές ανησυχίες» θα κλείσει την Κυριακή 2 Απριλίου 2023 με το διαδικτυακό εργαστήριο «Πατάω γερά στα πόδια μου» το οποίο θα ασχοληθεί με την  επεξεργασία ζητημάτων οριοθέτησης στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Ο «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ»  

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας λειτουργεί στις Κυκλάδες εδώ και 23 χρόνια. Είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία και ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 1998, στο πλαίσιο ενός προγράμματος ανάπτυξης Κέντρων Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα, από τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και φορείς της τοπικής κοινότητας. Κεντρικοί στόχοι του προγράμματος του Κέντρου Πρόληψης είναι η ουσιαστική στήριξη των ρόλων και των συστημάτων που σχετίζονται με την προσωπική ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση του ανθρώπου (γονείς- εκπαιδευτικοί), η ενεργοποίηση θετικών διεργασιών στις ανθρώπινες σχέσεις σε όλα τα επίπεδα (οικογένεια, σχολείο, ευρύτερη κοινότητα), η δημιουργία δυνατοτήτων και ευκαιριών για την δημιουργία πλαισίων αυτορρύθμισης και επεξεργασίας του μεγαλώματος του ανθρώπου και τέλος, η δημιουργία δικτύων συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών τομέων και υπηρεσιών, με στόχο την αύξηση των δυνατοτήτων της κοινότητας.