Στη δίνη του δημοψηφίσματος για τη «Μικρή ΔΕΗ»

Προσθέσεις και αφαιρέσεις

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας» για την «μικρή ΔΕΗ», από το Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, σε πρώτο πλάνο έρχεται η απόφαση για την διεξαγωγή ή όχι του δημοψηφίσματος, κατόπιν και των 7 προτάσεων που κατατέθηκαν με σχετικό αίτημα στη Βουλή, από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Απέναντι στον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, που αποδέχθηκε την συνάθροιση των βουλευτικών υπογραφών για την διενέργεια δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ, βρέθηκαν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, οι οποίοι προσπάθησαν να βρουν φόρμουλα προσαρμογής των οριζομένων από το σύνταγμα, προκειμένου να αποφευχθεί η εν λόγω διαδικασία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, φάνηκε να έπιασε απροετοίμαστη την κυβέρνηση όταν πέραν της αποδοχής των προστιθέμενων ψήφων, εξέφρασε τη θέση για έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία δύναται να πραγματοποιηθεί άμεσα, ακόμα και εντός του Σαββατοκύριακου.

Προς αποφυγή αυτού του ενδεχομένου, που αναμφίβολα θα φέρει σε δεινή θέση την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, σε πολύωρη σύσκεψη τους στο Μέγαρο Μαξίμου, συμφώνησαν στην εξεύρεση λύσης άμεσης διευθέτησης του θέματος, θέλοντας να το κρατήσουν στο θερινό τμήμα της Βουλής, το οποίο και θεωρούν ως το «μόνο αρμόδιο για να αποφανθεί για το παραδεκτό των αιτημάτων».

Έτσι παρέπεμψαν την αποδοχή ή όχι της συνάθροισης των υπογραφών στην Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου θα αναλάβει την έκδοση της τελικής απόφασης, έναντι των προτάσεων της αντιπολίτευσης, που από την πλευρά της κυβέρνησης κρίνεται ότι δεν είναι ενιαίες με αντικρουόμενο σκεπτικό.

Αυτό το διακομματικό όργανο θα κρίνει, κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου, εάν ο απαιτούμενος αριθμός των 120 υπογραφών βουλευτών προκύπτει από τις 7 διαφορετικές κατατιθέμενες προτάσεις και θα εισηγηθεί σχετικώς στην κυβέρνηση, η οποία θα λάβει και την τελική απόφαση, για την αναγκαιότητα ή όχι της σύγκλισης της Ολομέλειας της Βουλής για την συζήτηση των αιτημάτων περί διενέργειας δημοψηφίσματος.

Οι προτάσεις των κομμάτων

Συνολικά επτά προτάσεις κατατέθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητους βουλευτές για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος όσον αφορά στην πώληση της ΔΕΗ.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, 71 υπογραφές βουλευτών αναφέρεται στα άρθρα 44 παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής, βάσει των οποίων ζητά την διενέργεια δημοψηφίσματος για την έγκριση ή όχι εκ μέρους των Ελλήνων του ψηφισμένου νομοσχέδιου «που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα …».

Η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με 14 υπογράφοντες βουλευτές, προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ψηφισμένο νομοσχέδιο «που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα».

Στην σχετική επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής οι 12 βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος «για την ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου που οδηγεί στην μετοχοποίηση της ΔΕΗ, την είσοδο των ιδιωτικών ομίλων, τον διαχωρισμό των συστημάτων μεταφοράς και διανομής που απορρέουν από το συνολικό κοινοτικό πλαίσιο απελευθέρωσης της ενέργειας…», με παράλληλη κατάργηση όλων των σχετικών νομοθετημάτων.

Από την πλευρά της ΔΗΜ.ΑΡ., οι 11 υπογράφοντες βουλευτές του κόμματος ενώ δηλώνουν ότι δεν είναι «κατά της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, ούτε γενικά και αόριστα κατά των αποκρατικοποιήσεων», αναφέρουν ότι τάσσονται «κατά του ψηφισμένου Νομοσχεδίου, με το οποίο επιχειρείται ο τεμαχισμός της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας, της ΔΕΗ», επισημαίνοντας «ότι δεν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, αφού εκποιείται το ένα τρίτο των υποδομών –ανεκτίμητης αξίας και απόδοσης-, του παραγωγικού δυναμικού και της πελατειακής βάσης της ΔΕΗ» και χαρακτηρίζουν το θέμα ως μείζονος σημασίας «για την κοινωνία και πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να αποφανθούν με Δημοψήφισμα οι Έλληνες πολίτες».

Προτάσεις κατατέθηκαν και από τους ανεξάρτητους βουλευτές, με σύνολο υπογραφών τις 14, ξεχωριστή πρόταση με 16 υπογραφές κατέθεσε και η «Χρυσή Αυγή» και μονοπρόσωπη πρόταση κατατέθηκε από τον Βύρωνα Πολύδωρα.

Το σύνολο των υπογραφών έχει ανέλθει στις 139, όμως ο τρόπος διατύπωσης των αιτημάτων για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αναλόγως του κομματικού σκεπτικού, είναι και αυτός που θα κρίνει τελικά ποιες υπογραφές θα αθροιστούν, προκειμένου να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός.

Το ένα πρόβλημα που δημιουργείται είναι με το αίτημα του ΚΚΕ για ακύρωση όλων των σχετικών νόμων, καθώς αυτό απέχει από τα αιτήματα που τα λοιπά κόμματα έχουν διατυπώσει και αφορούν μόνο στο νομοσχέδιο για τη «Μικρή ΔΕΗ», γεγονός που αποκλείει από τις συνυπολογιζόμενες υπογραφές τις 12 των βουλευτών του.

Το άλλο θέμα που συζητείται εντόνως και αφορά στην στάση που τελικά θα κρατήσει η ΔΗΜ.ΑΡ., αφορά στην δήλωση στελεχών της ότι δεν θέλουν οι υπογραφές τους να συνυπολογιστούν με αυτές των «ναζιστών» της Χρυσής Αυγής, οπότε αναμένεται εάν θα υπάρξει εμμονή επ’ αυτού γεγονός που θα διευκολύνει την κυβερνητική πλευρά που δεν επιθυμεί το δημοψήφισμα.

Ετικέτες: