Έκκληση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για επιχειρήσεις διάσωσης ευρείας κλίμακας στη Μεσόγειο

  • Τετάρτη, 22 Απριλίου, 2015 - 06:20

Οι Ευρωπαϊκές πολιτικές έχουν μετατρέψει τη Μεσόγειο σε μαζικό τάφο
Ρώμη / Αθήνα, 20 Απριλίου 2015 - Αντιμέτωπα με μια ακόμα τραγωδία στη Μεσόγειο, τα Ευρωπαϊκά κράτη-μέλη πρέπει να ξεκινήσουν επειγόντως θαλάσσιες δράσεις έρευνας και διάσωσης ευρείας κλίμακας, προκειμένου να αποφευχθούν ακόμα περισσότεροι θάνατοι, δηλώνει σήμερα η ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/ MSF).

«Ένας μαζικός τάφος δημιουργείται αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο Θάλασσα. Υπεύθυνες είναι οι Ευρωπαϊκές πολιτικές», επισημαίνει ο Loris De Filippi, Πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ιταλία. «Το κλείσιμο των συνόρων στην Ευρώπη οδηγεί χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους που αναζητούν προστασία προσπαθώντας να ξεφύγουν από πολέμους και κρίσεις να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους και να πεθάνουν στη θάλασσα. Δεν υπάρχει χρόνος για σκέψη. Οι ζωές αυτές πρέπει να σωθούν τώρα. Ο τερματισμός της λειτουργίας της επιχείρησης διάσωσης “Mare Nostrum” αποτελεί σοβαρό λάθος. Τα Ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ευρείας κλίμακας, και μάλιστα με προληπτική περιπολία όσο το δυνατόν πλησιέστερα στις ακτές της Λιβύης. Τα σημερινά μέσα είναι προφανώς περιορισμένα. Η τραγωδία αυτή ίσως να βρίσκεται στο ξεκίνημά της. Ωστόσο, μπορεί και πρέπει να σταματήσει».

Μόνο κατά την τελευταία εβδομάδα, περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι διακινδύνευσαν τη ζωή τους προκειμένου να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Περισσότεροι από χίλιοι έχασαν τη ζωή τους σύμφωνα με επίσημες καταγραφές. Ανεξάρτητα από τα εμπόδια, όσο ψηλούς φράχτες και να χτίζει η Ευρώπη, οι καταστροφικές συγκρούσεις και οι κρίσεις θα εξακολουθούν να αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τη χώρα τους προκειμένου να σώσουν τη ζωή τους.

«Επτακόσιοι θάνατοι σε μία ημέρα μπορούν να συγκριθούν μόνο με στοιχεία από εμπόλεμη ζώνη. Αυτή η ανθρωπιστική τραγωδία εκτυλίσσεται σήμερα κάτω από τα μάτια όλων μας. Η Ευρώπη δείχνει να μην είναι διατεθειμένη να την αντιμετωπίσει. Γι’ αυτό το λόγο, πρόκειται να ξεκινήσουμε δικές μας επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα, σε μια προσπάθεια να σώσουμε όσες το δυνατόν περισσότερες ζωές», αναφέρει ο De Filippi. «Μόνο η δημιουργία ασφαλών και νόμιμων διόδων προστασίας στην Ευρώπη θα αποτρέψει στην πραγματικότητα χιλιάδες επιπλέον θανάτους. Αλλά ως ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση, απλά δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο».

Ξεκινώντας το Μάιο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με την οργάνωση MOAS (Migrant Offshore Aid Station) θα ξεκινήσουν θαλάσσιες επιχειρήσεις αναζήτησης και διάσωσης, παρέμβαση που θα ενισχυθεί εντός των προσεχών εβδομάδων. Η έκτακτη αυτή παρέμβαση θα αναπτυχθεί προκειμένου να ανταποκριθεί στην τεράστια αύξηση των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν χρειαστεί να διασωθούν εντός της Μεσογείου.

«Για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, η τρέχουσα κατάσταση είναι μια ανθρωπιστική κρίση που δημιουργήθηκε από τις Ευρωπαϊκές πολιτικές», σημειώνει ο Στάθης Κυρούσης, Επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα. «Tα Δωδεκάνησα, όπου αυτή τη στιγμή βρίσκεται ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, είναι το μοναδικό σημείο εισόδου της Ευρώπης χωρίς κανένα επίσημο σύστημα υποδοχής. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις Αρχές, το τελευταίο τρίμηνο οι αφίξεις προσφύγων έχουν τριπλασιαστεί, με την περίοδο αιχμής, από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, να βρίσκεται μπροστά μας».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εγγυηθούν την ασφάλεια και τις νόμιμες διαδρομές προσέγγισης της Ευρώπης, να ενεργοποιήσουν τις θαλάσσιες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, καθώς και να καταρτίσουν πλάνα έκτακτης ανάγκης στα σύνορα, προκειμένου να εγγυηθούν κατάλληλες συνθήκες υποδοχής για όσους αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη.

Oι Γιατροί Χωρίς Σύνορα & η MOAS ξεκινούν επιχείρηση έρευνας, διάσωσης και ιατρικής βοήθειας στη Μεσόγειο

Η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Μαλτέζικη οργάνωση MOAS (Migrant Offshore Aid Station, Σταθμός Διάσωσης και βοήθειας μεταναστών στη θάλασσα) ανακοινώνουν ότι πρόκειται να ξεκινήσουν κοινή επιχείρηση έρευνας, διάσωσης και ιατρικής βοήθειας στην κεντρική Μεσόγειο μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, περίοδο κατά την οποία αναμένεται να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι, στην προσπάθειά τους να φθάσουν σε κάποιο ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη.

Πέρυσι ήταν η πλέον θανατηφόρα χρονιά που έχει καταγραφεί για όσους προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Περισσότεροι από 3.400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φθάσουν στην Ευρώπη. Φέτος ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερος, καθώς ακόμα η διαθέσιμη βοήθεια προς τα πλεούμενα που βρίσκονται σε κίνδυνο είναι ακόμα μικρότερη. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του Ιταλικού Ναυτικού, γνωστή ως «Mare Nostrum», διακόπηκε το Νοέμβριο 2014, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και δεν έχει αντικατασταθεί.

«Η Ευρώπη έχει γυρίσει την πλάτη της στους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις της εποχής μας», αναφέρει ο Arjan Hehenkamp, Γενικός Διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ολλανδία. «Η απόφαση να κλείσουν οι είσοδοι και να χτιστούν φράχτες σημαίνει ότι άνδρες, γυναίκες και παιδιά αναγκάζονται να διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη θάλασσα. Το να αγνοεί κανείς την κατάσταση δε σημαίνει ότι την απομακρύνει. Η Ευρώπη έχει τους πόρους αλλά και την ευθύνη να προλάβει περισσότερους θανάτους στο κατώφλι της. Πρέπει να δράσει προς αυτή την κατεύθυνση».

Κατά τους επόμενους μήνες, κοινή ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και της MOAS θα σταθμεύσει στην κεντρική Μεσόγειο πάνω στο MY Phoenix, ένα πλοίο διάσωσης 40 μέτρων, εξοπλισμένο με ταχύπλοες φουσκωτές βάρκες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης (drones). Με πλήρωμα 20 ατόμων, το MY Phoenix θα προσφέρει υπηρεσίες διάσωσης σε ανθρώπους που διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη θάλασσα.

«Το κίνητρό μας είναι απλό», δηλώνει ο Διευθυντής της MOAS Martin Xuereb. «Κανείς δεν αξίζει να πεθάνει, και εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι εκείνοι που εξαναγκάζονται να πραγματοποιήσουν αυτό το επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι σε αυτοσχέδια σκάφη, δεν θα πνιγούν. Όταν ξεκινήσαμε τις δράσεις μας πέρυσι, διασώσαμε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους μέσα σε 60 ημέρες. Ελπίζουμε η φετινή χρονιά να είναι ακόμα πιο επιτυχημένη, καθώς θα συμπράξουμε για έξι μήνες μαζί με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα».

Μια ιατρική ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αποτελούμενη από δύο γιατρούς κι έναν νοσηλευτή θα βρίσκονται στο σκάφους. Θα είναι εξοπλισμένοι για να προσφέρουν σωτήρια φροντίδα έκτακτης ανάγκης όπως επίσης αντιμετώπιση της αφυδάτωσης, των εγκαυμάτων, και της υποθερμίας, δηλαδή των πλέον επειγουσών ιατρικών αναγκών των ανθρώπων που ενδεχομένως να έχουν περάσει ήδη αρκετές ημέρες στη θάλασσα.

«Δεν μπορούμε να θέσουμε τέλος στους πολέμους και τη δυστυχία που αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους. Έχουμε όμως την ευκαιρία να μειώσουμε τον αριθμό των θανάτων παρέχοντας καθοριστικής σημασίας βοήθεια προς τους χιλιάδες ανθρώπους που θα διασχίσουν τη Μεσόγειο αυτό το καλοκαίρι», σημειώνει ο Hehenkamp. «Οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν επιλέξει να δώσουν προτεραιότητα στην επιτήρηση και την προστασία των συνόρων, παρά να σώσουν ζωές. Μέχρι να υπάρξει αλλαγή στην πολιτική, η συλλογική απροθυμία της Ευρώπης να προσφέρει ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις για όσους επιθυμούν να φτάσουν στις ακτές της, θα συνεχίσει να κοστίζει ανθρώπινες ζωές».

Ετικέτες: