Έτοιμη η Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τα κριτήρια για τη διαθεσιμότητα

Τα πέντε κριτήρια της «διάσωσης»

  • Δευτέρα, 5 Αυγούστου, 2013 - 06:00

Ο τρόπος εισαγωγής στο δημόσιο, οι τίτλοι σπουδών, τα χρόνια προϋπηρεσίας, η υπηρεσιακή αξιολόγηση, αλλά και οι ενδεχόμενες πειθαρχικές ποινές που έχουν επιβληθεί σε υπαλλήλους στη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους, είναι τα πέντε βασικά κριτήρια επιλογής και κατάταξης των υπαλλήλων που στο εξής θα τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Η πολυαναμενόμενη απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία εκδόθηκε την Παρασκευή, οριοθετεί τις «κόκκινες γραμμές» της διαθεσιμότητας, επιχειρώντας να διαμορφώσει ένα πλαίσιο αντικειμενικών κριτηρίων αξιολόγησης για το θεωρούμενο ως πλεονάζον προσωπικό.

Αξιολόγηση πριν την έξοδο

Αν και η -περί ης πολύς ο λόγος- «αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων» δεν έγινε ποτέ, εντούτοις τη… δωδεκάτη ώρα, η υπουργική απόφαση θα αξιολογήσει με ένα σφιχτά μετρικό σύστημα, ποιοι «σώζονται» και ποιοι όχι, με τους υπαλλήλους που -μετά την καταμέτρηση των μορίων - θα βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της «λίστας», να τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Αυτό σημαίνει ότι οι «τελευταίοι» θα λαμβάνουν για 8 μήνες το 75% των αποδοχών τους, αναμένοντας κάποιο «κενό», ώστε να μπορέσουν να επανατοποθετηθούν σε κάποια θέση.

Πάντως, πριν από λίγες μέρες ο αρμόδιος Υπουργός διεμήνυε ότι έως το 2015 οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να είναι κάτω από 600.000, ενώ σε χθεσινές δηλώσεις την στον κυριακάτικο Τύπο η Αναπληρώτρια Υπουργός, Εύη Χριστοφιλοπούλου, ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης η κινητικότητα στο δημόσιο να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα, επιχειρώντας, παράλληλα, να αποσυνδέσει τη διαθεσιμότητα-κινητικότητα από τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις.

Ωστόσο, σε χθεσινές του δηλώσεις σε ραδιοφωνικό σταθμό και ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έδωσε το κυβερνητικό «στίγμα» για διαθεσιμότητα και απολύσεις, υπογραμμίζοντας ότι «αν δεν γίνουν απολύσεις, δεν θα πάρουμε τις επόμενες δόσεις» και υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση για 4.000 απολύσεις το 2013 και τουλάχιστον 11.000 το 2014

Ο τρόπος μοριοδότησης

Η υπουργική απόφαση, σκοπός της οποίας είναι η ρύθμιση θεμάτων σχετικών με τη διαδικασία αποτίμησης των προσόντων για την επιλογή του προσωπικού που τίθεται σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης της θέσης του, ο καθορισμός των δικαιολογητικών και των επιμέρους κριτηρίων μοριοδότησης, θέτει πέντε βασικούς άξονες κριτηρίων με βάση τους οποίους θα γίνει η αποτίμηση των προσόντων με βαθμολογική κλίμακα.

Βαρύνουσας σημασίας στον τρόπο μοριοδότησης αποτελεί ο τρόπος εισαγωγής στη δημόσια διοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπάλληλος μοριοδοτείται ανάλογα με τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε η διαδικασία πρόσληψής του. Την ανώτατη βαθμολόγηση των 30 μορίων, για τις κατηγορίες υπαλλήλων πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης, λαμβάνουν οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, της Εθνικής Σχολής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και όσοι εισήχθησαν με γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Με 25 μόρια θα βαθμολογούνται όσοι εισήλθαν κατά προτεραιότητα μέσω ΑΣΕΠ με κριτήρια και διαδικασίες του αρ. 18 του Νόμου 2190/94, ενώ 20 μόρια θα λαμβάνουν όσοι μπήκαν με άλλες διαδικασίες που είχαν τεθεί υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ. Επιπλέον των παραπάνω διακρίσεων, για τους υπαλλήλους δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης, προβλέπεται ακόμη η βαθμολόγηση με 15 μόρια για όσους μπήκαν στο δημόσιο με διαδικασίες στις οποίες συμμετείχε μέλος του ΑΣΕΠ στην επιτροπή αξιολόγησης, καθώς και όσοι προσλήφθηκαν βάσει των νόμων 1648/1986 και 2643/1998. Είκοσι μόρια θα λαμβάνουν και όσοι μπήκαν στο δημόσιο με γραπτό διαγωνισμό πριν τη σύσταση του ΑΣΕΠ (για τους ΔΕ).

Ως προς τα αντικειμενικά κριτήρια μοριοδοτούνται με ιδιαίτερα αυξημένη βαρύτητα οι διδακτορικοί και μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών, για τους πτυχιούχους, όπως και οι βασικοί τίτλοι σπουδών και οι μεταλυκειακές σπουδές για τους αποφοίτους λυκείου, ενώ μοριοδοτούνται ακόμη οι ξένες γλώσσες, τα χρόνια προϋπηρεσίας και η ενδεχόμενη υπηρέτηση σε θέση ευθύνης. Ουσιαστικά, ενισχύονται οι νεότεροι υπάλληλοι, αφού η μοριοδότηση των πρώτων χρόνων υπηρεσίας στο Δημόσιο θα είναι αυξημένη. Ταυτόχρονα, θα ληφθεί υπόψη για όλες τις κατηγορίες υπαλλήλων η υπηρεσιακή τους επίδοση, με τη βαθμολόγηση των εκθέσεων αξιολόγησης των τελευταίων οκτώ ετών. Σε περιπτώσεις ισοβαθμίας θα λαμβάνονται υπόψη η οικογενειακή κατάσταση των υπαλλήλων, καθώς και εισοδηματικά κριτήρια.

Αρνητική βαθμολόγηση

Μια επιπρόσθετη καινοτομία συνιστά η αφαίρεση, και μάλιστα με δραστικό τρόπο, μορίων σε περίπτωση εμπλοκής δημοσίου υπαλλήλου σε πειθαρχικά παραπτώματα. Για την αξιολόγηση των υπαλλήλων, θα λαμβάνονται υπόψη για την αρνητική μοριοδότηση αυτών οι πειθαρχικές ποινές για τις οποίες έχουν εκδοθεί τελεσίδικες πειθαρχικές αποφάσεις, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν διαγραφεί από το προσωπικό τους μητρώο σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις. Οι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα μπορούν να χάσουν έως 30 μόρια από την τελική βαθμολογία τους.

Έως 10 μόρια θα στερηθούν όσοι έχουν ποινή προστίμου με στέρηση έως τις αποδοχές 12 μηνών, ενώ, 20 μόρια αφαιρούνται σε πειθαρχικές ποινές στέρησης δικαιώματος προαγωγής από ένα έως πέντε έτη, στέρησης του δικαιώματος συμμετοχής σε διαδικασία επιλογής προϊσταμένου από 1 έως 5 έτη και αφαίρεση της άσκησης των καθηκόντων προϊσταμένου για τη θητεία ή το υπόλοιπό της. Τριάντα μόρια θα αφαιρούνται σε όσους έχει επιβληθεί ποινή υποβιβασμού έως 2 βαθμών και προσωρινής παύσης από 3 έως 12 μήνες με πλήρη στέρηση αποδοχών.

Η διαδικασία της μοριοδότησης θα γίνει από το ΑΣΕΠ σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα των εμπλεκομένων Υπουργείων και φορέων στα οποία καταργούνται οργανικές θέσεις. Σύμφωνα με δήλωση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι διαδικασίες που προβλέπονται στην υπουργική απόφαση θα εφαρμοστούν άμεσα και απαρέγκλιτα από το σύνολο των Υπουργείων και των εμπλεκομένων φορέων, με το ΑΣΕΠ να διαδραματίζει ρόλο «θεματοφύλακα αξιοκρατίας, διαφάνειας και δικαιοσύνης».