Επίσπευση της διαδικασίας αξιολόγησης των Δήμων θέλει το Υπουργείο

Ναι στην αξιολόγηση, αλλά υπό προϋποθέσεις

Εξαίρεση των νησιωτικών Δήμων από τη διαθεσιμότητα του προσωπικού ζητά η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου
  • Δευτέρα, 12 Αυγούστου, 2013 - 06:00

Τη ρήτρα της νησιωτικότητας υπενθυμίζει με επιστολή του προς τους αρμόδιους Υπουργούς, ο Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Δεκαβάλλας, με αφορμή το θέμα της αξιολόγησης των δομών των Δήμων που έχει επιστρέψει -με επείγοντα χαρακτήρα- στο επίκεντρο των κυβερνητικών διαβουλεύσεων.

Την περασμένη εβδομάδα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς και του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης, συζητήθηκε το θέμα της αξιολόγησης των ΟΤΑ, για το οποίο το Υπουργείο ζητά την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών από τους Δήμους.

Αξιολόγηση «εξπρές» ζητά η κυβέρνηση

Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις και τα αξιολογικά κριτήρια για δομές και υπηρεσίες Δήμων και Περιφερειών. Είναι πλέον βέβαιο ότι θα υπάρξουν Δήμοι οι οποίοι θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, δεδομένου ότι μεταξύ των κριτηρίων περιλαμβάνεται και αυτό του πληθυσμού κατ’ αναλογία με τις ασκούμενες αρμοδιότητες. Ωστόσο, κατά τη σύσκεψη έγινε αναφορά στη διάκριση μεταξύ αστικών, ορεινών, ηπειρωτικών και νησιωτικών Δήμων, για τους οποίους αναμένεται να τεθεί διαφορετική αξιολογική βάση. Αυτονόητο είναι ότι η αξιολόγηση θα οδηγήσει σε πολλές περιπτώσεις σε συρρίκνωση των υπηρεσιών των Δήμων, γεγονός που συνεπάγεται και κατάργηση θέσεων του προσωπικού.

Σε πρώτη φάση οι Δήμοι θα κληθούν άμεσα να καταγράψουν τις δομές και υπηρεσίες τους, αιτιολογώντας την αναγκαιότητά τους και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των υπαλλήλων, κάποιοι από τους οποίους θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Ήδη, άλλωστε, έχει δημοσιευτεί η υπουργική απόφαση για τον τρόπο μοριοδότησης όλων των δημοσίων υπαλλήλων που στο εξής θα τίθενται σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα. Στόχος των δύο υπουργείων είναι ο δραστικός περιορισμός διευθύνσεων και τμημάτων των Δήμων, από τα οποία θα προκύψει και το προσωπικό που θα πλεονάζει. Οι ΟΤΑ έχουν, άλλωστε, τεθεί στο «στόχαστρο» ως οι «δεξαμενές» από τις οποίες θα προκύψουν οι υπάλληλοι που μετά την 8μηνη παραμονή σε διαθεσιμότητα, και εφόσον δεν απορροφηθούν από άλλες υπηρεσίες, θα απολυθούν.

Γ. Δεκαβάλλας: «Ναι στην αξιολόγηση, όχι στην απαξίωση»

Υπενθυμίζεται ότι προ της υπουργικής σύσκεψης, για το ίδιο θέμα είχε προηγηθεί επιστολή του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Κώστα Ασκούνη, προς τους Δημάρχους, με την οποία πρότεινε να προχωρήσουν άμεσα στην αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών τους, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει προς το παρόν οριοθετήσει το θεσμικό πλαίσιο για τον καθορισμό του ακριβή τρόπου με τον οποίο θα γίνει η αξιολόγηση.

Η ΚΕΔΕ συμφωνεί ότι η αξιολόγηση έχει νόημα με στόχο όχι μόνο την καλύτερη αναδιοργάνωση των υπαρχόντων δομών στους Δήμους, που συνακόλουθα θα οδηγήσει και σε βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, αλλά και για την αξιοποίηση του πλεονάζοντος προσωπικού και της κάλυψης των κενών των Δήμων κατά την επόμενη περίοδο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, στην επιστολή που απευθύνει στους αρμόδιους Υπουργούς ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Γιάννης Δεκαβάλλας, ξεκαθαρίζει ότι η αξιολόγηση των δομών και των υπηρεσιών των δήμων είναι μία θετική ενέργεια, η οποία θα πρέπει να συμβάλει στην καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών, μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των ανθρωπίνων και φυσικών πόρων, ειδικά σε μια συγκυρία, όπως την παρούσα, στην οποία η πρωτοφανής οικονομική και κοινωνική κρίση, δοκιμάζει τις τοπικές κοινωνίες. Ωστόσο, όπως παρατηρεί, σκοπός της αξιολόγησης δεν θα πρέπει να είναι η λεγόμενη «επίτευξη οικονομιών κλίμακας», η οποία, όπως σημειώνεται, θα προέλθει από την κατάργηση δομών και υπηρεσιών και από την απόλυση εργαζομένων σε αυτές.

Μας οδηγούν σε αναγκαστικό «κλείσιμο»

Ο Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, θέτει στο επίκεντρο της συζήτησης το ζήτημα της νησιωτικότητας, υπενθυμίζοντας στους δύο Υπουργούς ότι -αν και αναγκαία- η αξιολόγηση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών Δήμων.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει η προσπάθεια αυτή να στοχεύει στη μείωση μέσω απολύσεων και κινητικότητας του στελεχιακού δυναμικού, διότι πέρα από τον αντικοινωνικό χαρακτήρα των απολύσεων θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια τους δήμους μας, στον αναγκαστικό τερματισμό λειτουργίας», αναφέρει ο κ. Δεκαβάλλας, καλώντας τα αρμόδια υπουργεία να εξαιρέσουν τους νησιωτικούς δήμους από τη διαθεσιμότητα-κινητικότητα του προσωπικού τους. «Λέμε ναι, στην αξιολόγηση η οποία θα στοχεύει στην αύξηση της αποδοτικότητας και στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την υλοποίηση των πολλαπλών αρμοδιοτήτων των δήμων και όχι στην απαξίωση της λειτουργίας τους», καταλήγει.