Συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων Δημόσιου τομέα στη Σύρο και τις Κυκλάδες

“Ενιαίο μέτωπο στην επίθεση”

 

 

“Συντονισμένα βήματα” αντίδρασης και κινητοποίησης ως απάντηση “στην πολιτική που διαλύει το Δημόσιο” υποστηρίζουν ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν οι εκπρόσωποι του Δημόσιου τομέα στη Σύρο και τις Κυκλάδες, οι οποίοι παραχώρησαν χθες το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα συνεδριάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

 

Οι έξι ομιλητές που εκπροσώπησαν τους εργαζομένους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, της ΕΛΜΕ Α΄ Κυκλάδων, του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου – Τήνου – Μυκόνου, του Συλλόγου Εργαζομένων του Γ. Νοσοκομείου Σύρου και της ΕΜΔΥΔΑΣ υποστήριξαν ότι οι εργαζόμενοι οφείλουν να αντισταθούν στα νέα μέτρα, στις συγκεκριμένες αξιολογήσεις καθώς και στο νέο σχέδιο των διαθεσιμοτήτων και να προασπίσουν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματά τους. Συντονίζοντας τον αγώνα τους με τον πανελλαδικό απεργιακό “παλμό”, απηύθυναν κάλεσμα στην τοπική κοινωνία να συμμετάσχει στη σημερινή συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας.

 

 

“Κοινός αγώνας”

 

Τον κύκλο των ομιλιών “άνοιξε” ο Χαράλαμπος Ζεπάτος, ο οποίος τόνισε πως, “Ένα κράτος που χτίστηκε από τη μία πλευρά για να κάνει τον τροχονόμο στα προνόμια και τους μεγάλους επιχειρηματικούς Ομίλους και από την άλλη να ταλαιπωρεί τον άνεργο, τον φτωχό και τον μεροκαματιάρη “παρέχοντάς” του δημόσιες υπηρεσίες τέτοιες που να σπρώχνεται στην ιδιωτική αγορά” είναι ένα κράτος που δεν έχει ως προτεραιότητά του την προστασία των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων.

Αναφερόμενος μάλιστα στο επίκαιρο ζήτημα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, έκανε λόγο για “ψευδεπίγραφη αξιολόγηση που νομοθέτησε η κυβέρνηση της συνέχισης της πολιτικής των διαθεσιμοτήτων, των απολύσεων, της κινητικότητας αλλά και της συρρίκνωσης των Δημοσίων κοινωνικών υπηρεσιών”, επισημαίνοντας πως, είναι “στοχευμένος” ο τρόπος που οι εργαζόμενοι βλέπουν κάθε χρόνο την “έξοδο” από τον Δημόσιο τομέα.

Ο κ. Ζεπάτος τόνισε ακόμη πως “γίνεται μία προσπάθεια ψευτοδιαχωρισμού εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα”, χαρακτηρίζοντας “άθλιο μακιαβελικό επιχείρημα” από την πλευρά της κυβέρνησης την πρόταση ότι “απολύθηκε 1,5 εκατομμύριο στον ιδιωτικό τομέα, να μην απολύσουμε και στο Δημόσιο;”. Καταλήγοντας ο ίδιος, σημείωσε ότι πρόκειται για “μία συντονισμένη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων”, η οποία πρέπει να απαντηθεί “με ενιαίο μέτωπο και κοινό αγώνα”.

 

 

“Επίθεση στη δημόσια Παιδεία”

 

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Παναγιώτης Παπαμιχαήλ, ο οποίος μίλησε για τις αλλαγές στην εκπαίδευση, οι οποίες πλήττουν - σύμφωνα με όσα εξήγησε - τη μόρφωση των χαμηλότερων λαϊκών στρωμάτων και συνολικά τη δημόσια εκπαίδευση και το δημόσιο σχολείο.

“Ο κλάδος μας είναι ο πρώτος κλάδος που θα έχει πιθανότατα τους πρώτους δημοσίους υπαλλήλους της κεντρικής διοίκησης απολυμένους σε δύο ημέρες” σημείωσε, λέγοντας πως, “εμείς συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι και την τελευταία στιγμή”.

Ο κ. Παπαμιχαήλ σκιαγραφώντας τα δεδομένα της εκπαίδευσης την τρέχουσα σχολική χρονιά, εξαπέλυσε ευθείες βολές προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, Διονύση Μεσσάρη, λέγοντας πως εκείνος παρουσίασε μία σχεδόν ιδανική κατάσταση στην εκπαίδευση, ωστόσο η πραγματικότητα τον διαψεύδει κατηγορηματικά. Στον αντίποδα με τα λεγόμενα του κ. Μεσσάρη, μίλησε για εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τίποτα σχετικά με τις μεταθέσεις αφού δεν έχει εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος ενώ υπογράμμισε πως ο “πενιχρός μισθός τους, δεν τους φθάνει για να συντηρηθούν”. Άμεση συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι ότι εύλογα γεννάται ο προβληματισμός “πώς μπορεί ένας εκπαιδευτικός που δεν έχει καλύψει τις βιοτικές ανάγκες του, να ανταποκριθεί στο εκπαιδευτικό έργο που καλείται να φέρει εις πέρας”.

Επιπρόσθετα, έκανε λόγο για οικογένειες που αναγκάστηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς “να εγκαταλείψουν τα νησιά και να μετακομίσουν” προκειμένου οι μαθητές να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις ειδικότητες που επιθυμούν, προσθέτοντας ακόμη ότι, υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτικοί απλήρωτοι και επισημαίνοντας ότι ο τρόπος της αξιολόγησης είναι “πύλη” απολύσεων, ενώ η κυβέρνηση “έχει συγκεκριμένες στοχεύσεις και θέλει να ξεπουλήσει τον πλούτο που παράγεται στον Δημόσιο τομέα προς τον ιδιωτικό”.

Τα εν λόγω ζητήματα, επεσήμανε ο κ. Παπαμιχαήλ, “έχει χρέος να τα αναδείξει και η τοπική κοινωνία” αλλά και οι αυτοδιοικητικοί, για τους οποίους τόνισε ότι έχουν μείνει με τα χέρια σταυρωμένα.

 

“Ναι στο σχολείο των μορφωτικών δικαιωμάτων για όλους”

 

Συμπληρωματικά στα ανωτέρω, ο Βαγγέλης Χάλκος, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Α΄ Κυκλάδων, εξήγησε πως η αξιολόγηση γίνεται σε δύο επίπεδα. Το ένα αφορά στη σχολική μονάδα και το άλλο στο εκπαιδευτικό έργο, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση και όσους εκπροσωπεί “δεν ενδιαφέρονται για ένα σχολείο των μορφωτικών δικαιωμάτων”. Ο κ. Βλάχος υπενθύμισε ότι η κατάσταση στο χώρο της εκπαίδευσης τη δεδομένη χρονική περίοδο έχει γκρίζα χρώματα αφού στο νομό “έχουμε σχολεία που μαθητές δεν έχουν δασκάλους, σχολεία που λειτουργούσαν όλον τον χειμώνα χωρίς καλοριφέρ και σχολεία όπου το μορφωτικό αγαθό δεν είναι πλέον αγαθό αλλά μία κούρσα για να επιτευχθούν οι στόχοι των εξετάσεων”.

Ο ίδιος έκανε λόγο για την “άνθιση” της παραπαιδείας αλλά και για τις “οικονομικές θυσίες των γονέων” οι οποίοι επιθυμούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να περάσουν το κατώφλι της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

 

“Απολύσεις στο “όνομα” του δημοσιονομικού στόχου”

 

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Καλημερίδης υπογράμμισε ότι “αυτή η εβδομάδα είναι η πιο δύσκολη καθώς για πρώτη φορά στα χρόνια της Μεταπολίτευσης ενδέχεται να έχουμε απολύσεις εκπαιδευτικών από το δημόσιο σχολείο”, λέγοντας ότι σήμερα ο δρόμος της απόλυσης παρουσιάζεται ενώπιον των εκπαιδευτικών προκειμένου “να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος”.

Πρόσθεσε δε, ότι στόχος της κυβέρνησης, δεν είναι η ενδυνάμωση και η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και η στήριξη των δομών, ούτε η προάσπιση των δικαιωμάτων και των εργασιακών κεκτημένων αλλά η ανάπτυξη ενός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος και η διάλυση της Παιδείας και της Υγείας. Πάγιο αίτημα όπως τόνισε είναι η δημιουργία ενός “ενιαίου 12χρονου σχολείου” που θα προετοιμάζει τους μαθητές να αντιμετωπίζουν “με κριτική σκέψη την κοινωνία”.

 

 

Υποστελέχωση και ελλείψεις

 

Ο Αντώνης Μαρώτης εκπροσώπησε τον Σύλλογο εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, ο οποίος μίλησε στην συνέντευξη Τύπου για την επίθεση που δέχεται η δημόσια Υγεία. Επεσήμανε μεταξύ άλλων, πως τα προβλήματα εντοπίζονται σε αυξημένο βαθμό κυρίως στα Κέντρα Υγείας και στα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία του νομού καθώς το Νοσοκομείο αποτελεί την “βιτρίνα” του νομού, τονίζοντας ακόμη πως, η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση προκαλούν ανασφάλεια στους νησιώτες αλλά και στο υπάρχον προσωπικό των υγειονομικών μονάδων.

Επιπλέον, σημείωσε ότι διαλύεται πλέον ο ΕΟΠΥΥ ενώ το ΠΕΔΥ έρχεται να εφαρμοσθεί και να προσθέσει μεγαλύτερο φορτίο στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

 

“Μόνιμη και σταθερή εργασία”

 

Τελευταίος τοποθετήθηκε ο Θανάσης Δρόσος από την Αιρετή Περιφέρεια ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στην υποστελέχωση των υπηρεσιών ο βαθμός της οποίας είναι αντίθετος με το έργο που πρέπει να παραχθεί. “Αυτή τη στιγμή προσπαθούν να υποβαθμίσουν όσο περισσότερο γίνεται τις υπηρεσίες και το έργο που θα παράξουμε” υποστήριξε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι αναφορικά με τα αιτήματα σε επίπεδο εργασίας, οι υπάλληλοι ζητούν “μόνιμη και σταθερή εργασία”. Συμπλήρωσε δε, πως πρόσθετος βραχνάς στον εφιάλτη της υποστελέχωσης έρχεται να αποτελέσει και το νέο νομοσχέδιο της αξιολόγησης. “Ουσιαστικά” υπογράμμισε, “με το ζόρι το 15% των συναδέλφων θα χαρακτηρισθούν άχρηστοι και θα οδηγηθούν στην απόλυση”, σημείωσε καταλήγοντας.