Γλιτώνουν Δήμοι των Κυκλάδων που δεν έχουν ΝΠΙΔ

Νέες περικοπές ανθρώπινου δυναμικού

Παραμένει εφιάλτης η προωθούμενη αξιολόγηση στους ΟΤΑ

Να μην επηρεάζεται φαίνεται η πλειοψηφία των Δήμων στις Κυκλάδες από τη δημόσια προειδοποίηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι θα υπάρξουν περικοπές σε πόρους στην περίπτωση που δεν προχωρήσει η απογραφή των υπαλλήλων στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), καθώς οι περισσότεροι δήμαρχοι που ερωτήθησαν σχετικά, ανέφεραν πως δεν υφίστανται τέτοιοι Οργανισμοί στους Δήμους τους.

Όπως καθίσταται σαφές μέσω των δηλώσεων του κ.Μητσοτάκη σε μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό χθες το πρωί, στόχος της εν λόγω ενέργειας αποτελεί η μη ύπαρξη παρεκκλίσεων σε φορείς που προέρχονται από την Αυτοδιοίκηση από τις αμοιβές που ορίζονται στο ενιαίο μισθολόγιο.

Η “Κοινή Γνώμη” επικοινώνησε με αρκετούς δημάρχους, οι οποίοι τόνισαν πως δεν έχουν λάβει σχετικό έγγραφο και πως ο σταθερός “πονοκέφαλος” που παραμένει στο προσκήνιο, είναι η αξιολόγηση που προωθείται γενικώς στους ΟΤΑ, γεγονός που δεν αφήνει κανέναν να εφησυχάσει.

Στην κατεύθυνση του ενιαίου μισθολογίου

Ειδικότερα, όπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, οι φορείς που ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα οι φορείς ύδρευσης και άρδευσης καθώς και οι γενικοί και τοπικοί οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων, στους οποίους παρατηρούνται παρεκκλίσεις ως προς το ενιαίο μισθολόγιο, όφειλαν ήδη να έχουν προχωρήσει στις απογραφές των υπαλλήλων τους, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει περιθώριο άλλης παράτασης. Σκοπός είναι να μην κάνουν τις “αδιάφορες” οι διοικήσεις πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, εξηγώντας μάλιστα ότι στην περίπτωση που δε θα τηρηθούν όσα έχει ζητήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τότε θα υπάρξουν άμεσα συνέπειες για τα Πρόσωπα και τους Δήμους. Αναλυτικότερα, έκανε λόγο για άρνηση από την πλευρά των διοικήσεων να ανταποκριθούν σε όσα έχει αιτηθεί το υπουργείο, στάση η οποία θα λάβει ως απάντηση τις περικοπές σε επίπεδο χρηματοδότησης, την καρατόμηση διοικήσεων ακόμη και το λουκέτο.

Αξίζει να τονισθεί, πως υπήρξε σαφής η επισήμανση από την πλευρά αρμοδίων των ΔΕΥΑ, ότι δεν έχουν λάβει κάποιο σχετικό έγγραφο καθώς πρόκειται για Δημοτικές Επιχειρήσεις ειδικού καθεστώτος, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκαν και όσοι αιρετοί των Κυκλάδων υποστήριξαν ότι διατηρούν Κοινωφελείς Επιχειρήσεις.

Να αξιολογηθεί η υποστελέχωση

Ωστόσο, ζήτημα το οποίο ανέφεραν οι δήμαρχοι ότι τους απασχολεί είναι η αξιολόγηση. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων στις Κυκλάδες, στο πλαίσιο των οποίων έχει τεθεί ως θέμα προς συζήτηση αρκετές φορές, με τους αιρετούς να εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης. Στην επικοινωνία που πραγματοποίησε με αρκετούς εξ αυτών η “Κοινή Γνώμη”, τέθηκε επί τάπητος η ανάγκη να αλλάξει ο χαρακτήρας της αξιολόγησης και να μην εφαρμοσθεί με τον τρόπο που ζητείται από το αρμόδιο υπουργείο, αφού το πρόβλημα της υποστελέχωσης κυρίως στους μικρούς Δήμους είναι εμφανές. Χαρακτηριστική υπήρξε η τοποθέτηση του δημάρχου Κύθνου μάλιστα, Μανόλη Φίλιππα, ο οποίος υπογράμμισε ότι για τον συγκεκριμένο Δήμο το οργανόγραμμα προβλέπει δεκαεννέα υπαλλήλους, ωστόσο υπάρχουν μόνον πέντε. “Εμείς θα βάλουμε σε όλους άριστα στην αξιολόγηση” σημείωσε, προσθέτοντας πως, “όταν πέντε άτομα διεκπεραιώνουν συνολικά καθήκοντα δεκαεννέα υπαλλήλων αυτό σημαίνει ότι κάνουν τη δουλειά τους άριστα. Δε θα μπορούσαν να υπάρχουν Δήμοι χωρίς υπαλλήλους” συμπλήρωσε κατηγορηματικά.

Κρίνεται απαραίτητο να αναφερθεί, πως συνολικά οι δήμαρχοι έκαναν λόγο για το έγγραφο που έλαβαν σχετικά με την αξιολόγηση, ωστόσο, όπως γνωστοποίησαν δεν είχαν καμία ενημέρωση στο αντίστοιχο μέσω του οποίου ζητείται η απογραφή των υπαλλήλων όσον αφορά στα ΝΠΙΔ, αφού αυτά δεν υφίστανται στον Δήμο τους.

Στο βωμό της διαπραγμάτευσης

Δημόσια τοποθετήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακόμη και ως προς τη στάση που διατηρεί η ΠΟΕ – ΟΤΑ με “φόντο” τον έλεγχο των δημοτικών επιχειρήσεων ώστε να μετατραπούν οι συμβάσεις των υπαλλήλων, δηλώνοντας μεταξύ άλλων πως, το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο “καλύπτει” τα μέχρι σήμερα δεδομένα, τα οποία όμως, οφείλουν να αλλάξουν.

Άλλωστε, κοινός στόχος όπως εξήγησε του ίδιου αλλά και των άλλων υπουργών είναι να βελτιωθούν τα δεδομένα της χώρας, ώστε να τονωθεί η διαπραγματευτική ικανότητα της κυβέρνησης απέναντι στην τριμερή επιτροπή.

Σημειώνεται πως, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εκτιμά πως όσα σχετίζονται με τις αλλαγές στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου “αγγίζουν” μόλις το ποσοστό του 1% και ως εκ τούτου, αυτοί οι υπάλληλοι “δεν μπορούν να στιγματίζουν το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού στη Δημόσια Διοίκηση”.

Ετικέτες: