Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο και κινήθηκαν άμεσα οι πρώτες διαδικασίες για τη διεκδίκηση επανασύστασης αυτόνομου Λιμενικού Ταμείου Άνδρου

«Προάσπιση των συμφερόντων του νησιού»

  • Τρίτη, 24 Νοεμβρίου, 2015 - 06:10

Σε μία αποφασιστική κίνηση, προβαίνει ο Δήμος Άνδρου, καθώς από το δημοτικό συμβούλιο εγκρίθηκε η διεκδίκηση της δημιουργίας αυτόνομου Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Άνδρου, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών του νησιού.

Η Τήνος και η Άνδρος, δύο νησιά, μεγάλα σε έκταση και με αυξημένες ανάγκες, όσον αφορά στις λιμενικές εγκαταστάσεις, μοιράζονται το κοινό Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Τήνου – Άνδρου, το οποίο προέκυψε, έπειτα από τη συγχώνευση των δύο ανεξάρτητων φορέων.

Ωστόσο, δεδομένου ότι από ενοποίησης των ταμείων, πάγιο αίτημα των πολιτών του νησιού ήταν ένα αυτόνομο ΔΛΤ, αλλά καθώς και ότι στόχος του Δήμου Άνδρου είναι η ενίσχυση των λιμενικών έργων για το επόμενο διάστημα, η δημοτική αρχή, προχώρησε σε έναρξη της διαδικασίας για την αυτονόμησή του, προκειμένου ο φορέας να μπορέσει να ανταποκριθεί αποκλειστικά στις ανάγκες της Άνδρου. Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από την ομόφωνη έγκριση, που πήρε το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άνδρου, ο δήμαρχος, κ. Θεοδόσης Σουσούδης ξεκίνησε τις επαφές με εκπροσώπους των αρμόδιων υπηρεσιών, έτσι ώστε να γίνουν τα πρώτα βήματα για την υλοποίηση του αιτήματος της Άνδρου.

«Προάσπιση των συμφερόντων του νησιού, η δημιουργία αυτόνομου ΔΛΤ»

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Άνδρου αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης βελτίωσης του τρόπου λειτουργίας του υφιστάμενου Λιμενικού Ταμείου Τήνου - Άνδρου, ώστε αυτή να γίνει αποτελεσματικότερη και να προχωρήσουν έργα για τα οποία υπάρχουν ώριμες μελέτες και αφορούν στην βελτίωση της λειτουργικότητας, αλλά και της εικόνας, των λιμανιών του νησιού μας.

Ο Δήμαρχος τόνισε, πως μόνο η δημιουργία ανεξάρτητου Λιμενικού Ταμείου Άνδρου θα λύσει πολλά από τα προβλήματα και θα επιτρέψει να «τρέχουν» γρήγορα οι διαδικασίες

«Η σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας μας και κατά συνέπεια του τόπου μας, της Άνδρου, είναι ιδιαίτερα δύσκολη και καλούμαστε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα του Δήμου, με σκοπό την κάλυψη των βασικών αναγκών των δημοτών μας και την εν γένει ανάπτυξη του τόπου μας. Αποτελεί υποχρέωσή μας η προάσπιση των συμφερόντων του νησιού μας», σημείωσε.

Όπως τόνισε ο κ. Σουσούδης, «με γνώμονα την ανάπτυξη της Άνδρου, η δημιουργία αυτόνομου Λιμενικού Ταμείου παρουσιάζεται ως μία άκρως ενδιαφέρουσα προοπτική για την λύση των προβλημάτων μας, σχετικά με τα λιμενικά έργα, τις λιμενικές εγκαταστάσεις και την χερσαία ζώνη».

Στη συνέχεια, απαρίθμησε τους λόγους, για τους οποίους η δημοτική αρχή προβαίνει σε μία τέτοια κίνηση, διευκρινίζοντας, πως «οι σημερινές συνθήκες λειτουργίας του Λιμενικού Ταμείου Τήνου – Άνδρου απαιτούν βελτίωση. Ο επιμερισμός των αρμοδιοτήτων και η δημιουργία αυτόνομου λιμενικού ταμείου Άνδρου καθίσταται επιτακτική», ενώ σημείωσε, ότι «το επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει ο φορέας διαχείρισης να χαρακτηρίζεται από:

• Αποτελεσματικότερη αξιοποίηση – απορρόφηση ανθρώπινου δυναμικού του νησιού μας.

• Αποτελεσματικότερη λειτουργία του Λ.Τ.

• Υποστήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας των Δημοτών.

• Αυξημένο ρόλο στη λήψη αποφάσεων του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και κατ’ επέκταση της μείωσης του χρόνου λήψης αποφάσεων.

• Αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση διαδικασιών εντός της ζώνης των λιμένων.

• Αποκλειστική διαχείριση και έλεγχος των οικονομικών του Ταμείου από το

Δήμο.

• Μείωση του χρόνου εισπραξιμότητας των εσόδων.

• Προτεραιότητα κάλυψης των τοπικών μας αναγκών.

• Εξεύρεση νέων πηγών εσόδων.

• Ύπαρξη υπεύθυνου φορέα διαχείρισης, αξιοποίησης και λιμενικής ανάπτυξης.

• Την εδαφική έκταση των αρμοδιοτήτων του φορέα διοίκησης και αξιοποίησης λιμένα και αιγιαλού.

• Διαφύλαξη των συμφερόντων του Λιμενικού Ταμείου μέσω του τοπικού χαρακτήρα της διαχείρισης.

• Αξιοποίηση δυνατοτήτων χρηματοδότησης μέσω κοινοτικών πόρων και Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)».

Κατά συνέπεια των παραπάνω, ο κ. Σουσούδης εισηγήθηκε την επανασύσταση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Άνδρου, ως αποκλειστικό φορέα των λιμενικών υποδομών του νησιού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Άνδρου, στο μείζονος σημασίας αυτό θέμα για το νησί, η απόφαση των δημοτικών συμβούλων ήταν ομόφωνη. Ταυτόχρονα ο Δήμαρχος, ζήτησε και έλαβε, επίσης ομόφωνα, την εξουσιοδότηση, προκειμένου να προχωρήσει σε όλες τις περαιτέρω ενέργειες που κρίνονται ή θα κριθούν απαραίτητες για την επανασύσταση του Ταμείου.

Το αίτημα πρόκειται να κατατεθεί, μαζί με σχετική έκθεση - μελέτη σκοπιμότητας, στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εσωτερικών και στο υπουργείο Ναυτιλίας.

«Πάγιο αίτημα του νησιού της Ναυτοσύνης»

Η υπόθεση της επανασύστασης του Λιμενικού Ταμείου Άνδρου, ένα θέμα που ζητά λύση πολλά χρόνια, δεν είναι εύκολη, καθώς τα εμπόδια και τα προβλήματα είναι πολλά και σημαντικά. Ωστόσο η δημιουργία του αποτελεί «κλειδί» για την ανάπτυξη του νησιού της Άνδρου, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως πριν την εισήγηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος Άνδρου είχε προγραμματισμένη συνάντηση στο υπουργείο Ναυτιλίας, με τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κ. Χριστόπουλο, καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το Λιμενικό Ταμείο, αλλά και τα έργα που εκκρεμούν στα λιμάνια και στην λιμενική ζώνη της Άνδρου.

Ο κ. Σουσούδης, σε ανάρτησή του σε γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, έπειτα από την πραγματοποίηση της συνάντησης, επεσήμανε, ότι «ένα πάγιο αίτημα όλης της Άνδρου, πάγιο αίτημα του νησιού της Ναυτοσύνης ήταν, είναι και θα είναι η ίδρυση αυτόνομου Λιμενικού Ταμείου Άνδρου».

Όπως υποστήριξε, «η υπάρχουσα κατάσταση με το ενιαίο Λιμενικό Ταμείο Τήνου-Άνδρου, δεν μπορεί να επιφέρει τα αποτελέσματα που θα επιθυμούσαμε σαν νησί», διευκρινίζοντας, ταυτόχρονα, πως η συνεργασία «με τους φίλους γείτονές μας Τηνιακούς» είναι άψογη. Ωστόσο, υπογράμμισε, πως «το ενιαίο ταμείο παρουσιάζει δυσλειτουργίες, που οφείλονται σε πολλές και αντικειμενικές δυσκολίες, όπως υποστελέχωση, μεγάλη απόσταση, πολλά προβλήματα και για τα δύο νησιά, δυσκολία επικοινωνίας σε καθημερινή βάση, κ.α.», λαμβάνοντας πάντοτε υπόψιν, ότι «φυσικά τίποτα δεν είναι εύκολο και δεδομένο. Μάλιστα πριν λίγο καιρό υπήρξε κυβερνητική θέση, για περαιτέρω ενοποίηση των ταμείων».

Κλείνοντας, σημείωσε:

«Θεωρούμε όμως πως ένα ναυτικό νησί σαν την Άνδρο, δικαιούται να έχει το δικό της ανεξάρτητο Λιμενικό Ταμείο.
Έτσι λοιπόν ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε την αυτονομία του, προς όφελος της Άνδρου».

Ετικέτες: