Ξεκινά η πρώτη φάση της ανακύκλωσης τριών ρευμάτων, με Διαλογή στην Πηγή στο Δήμο Τήνου, μέσω της πολύτιμης συμβολής των τοπικών συλλόγων του νησιού

Ανταποδοτική ενίσχυση της ανακύκλωσης

Η δέσμευση των ιθυνόντων, για άμεση εκκίνηση της ανακύκλωσης σε τρία ρεύματα, έλαβε σάρκα και οστά, δεδομένου, ότι ανακοινώθηκε η άφιξη των ειδικών κάδων και η διανομή τους, με στόχο τη Διαλογή στην Πηγή, στο επιβαρυμένο στον τομέα των αποβλήτων νησί της Τήνου.

Στο πλαίσιο της τριμερούς σύμβασης, με εταίρους την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, το Δήμο Τήνου και την Κοιν.Σ.Επ. «Καλλονή-Κελλιά», η οποία συνυπογράφτηκε στις αρχές του μήνα και εγκρίθηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, πραγματοποιήθηκε η προμήθεια των κάδων τριών ρευμάτων, οι οποίοι θα διανεμηθούν στους κατά τόπους πολιτιστικούς φορείς του νησιού της Τήνου, προκειμένου να ξεκινήσει η πρώτη φάση της ανακύκλωσης με Διαλογή στην Πηγή, με απώτερο στόχο, αφενός τη μείωση του όγκου των συμμείκτων, που καταλήγουν προς δεματοποίηση και αφετέρου την οικονομική ενίσχυση, από την πώληση των ανακυκλώσιμων.

 Κάλεσμα προς τους τοπικούς συλλόγους για συμμετοχή

Σε σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε η Κοιν.Σ.Επ, σημειώνεται, πως «με μεγάλη χαρά η Κοιν.Σ.Επ. "Καλλονή-Κελλιά" Τήνου ανακοινώνει την άφιξη των κάδων τριών ρευμάτων ανακύκλωσης (για Χαρτί, Πλαστικό και Μέταλλο) οι οποίοι σε συνδυασμό με τους ήδη εγκατεστημένους κάδους γυαλιού, θα υλοποιήσουν το ζητούμενο στόχο της Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) που αποδεδειγμένα είναι η πιο πετυχημένη πρακτική συλλογής ανακυκλώσιμων καθαρών υλικών».

Οι κάδοι, όπως διευκρινίζεται, θα εγκατασταθούν σε όλα τα χωριά του νησιού κατόπιν συνεννόησης και συνεργασίας με τους Τοπικούς Συλλόγους και για το λόγο αυτό η Διοικούσα Επιτροπή της συνεταιριστικής επιχείρησης, καλεί όσους Συλλόγους δεν έχουν επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Κοιν.Σ.Επ. κ. Νικηφόρο Δελασούδα (τηλ. επικοινωνίας 6974711902) και το επιθυμούν, να το κάνουν άμεσα, προκειμένου να τους δοθούν δωρεάν κάδοι μαζί με έντυπο πληροφοριακό υλικό με οδηγίες για την πλήρωσή τους.

Παράλληλα, τονίζεται, ότι «η Κοιν.Σ.Επ. "Καλλονή-Κελλιά" Τήνου ως φορέας Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας δεν αποσκοπεί στο κέρδος για τα μέλη της και κατανέμει τους πόρους της μόνο για μισθούς εργαζομένων και για την επέκταση των μελλοντικών επενδύσεων του Συνεταιρισμού για την ανακύκλωση». Υπενθυμίζεται, πως η επιχείρηση έχει αναλάβει τη διαχείριση των δύο, εκ των τριών ρευμάτων, αυτά του πλαστικού και του γυαλιού, δεδομένου, ότι η υποδομή της δεν επιτρέπει ακόμη τη διαχείριση του χαρτιού.

Μέρος εσόδων στους συλλόγους

Επιπλέον, η Κοιν.Σ.Επ. ενημερώνει, ότι  με την έναρξη και λειτουργία της προδιαλεγμένης συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών από τους συλλόγους των χωριών και πουλώντας τις ποσότητες που θα συγκεντρωθούν, «θα αποδοθεί μέρος των εσόδων σε αυτούς ως ένδειξη ανταπόδοσης για τη βοήθεια που προσφέρουν στο νησί μας για τη συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών.Με αυτήν την ενέργεια ευελπιστούμε στην αύξηση της ανακύκλωσης στο νησί μας, προκειμένου να μειωθούν τα απορρίμματα που δεματοποιούνται στο Κοσίνι».

Τέλος, απευθύνεται ευχαριστήριο προς τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) για την παραχώρηση του έντυπου πληροφοριακού υλικού, περίπου 2.500 ενημερωτικών φυλλαδίων, καθώς και για τις ενέργειές του, με τις οποίες η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.), εκτός από τις καμπάνες για το γυαλί που είχε διαθέσει πέρσι, θα διαθέτει επιπλέον 120 κάδους για την ανακύκλωση των υλικών χαρτιού, πλαστικού και μετάλλου/αλουμινίου που θα διαμοιραστούν δωρεάν στους ενδιαφερόμενους πολιτιστικούς συλλόγους των χωριών του νησιού. Επίσης, κατόπιν αιτήματος των τοπικών φορέων, οι καμπάνες του γυαλιού ανανμένεται να αυξηθούν κατά 40 τεμάχια.

Ολοκληρωμένη διαχείριση το 2018

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση, που είχε πραγματοποιήσει ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, στο Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου της Τήνου, βάσει των στοιχείων που θα συγκεντρωθούν από την πορεία της πρώτης φάσης, θα ακολουθήσει και η δεύτερη φάση, που θα περιλαμβάνει επίσης κομποστοποίηση, ενώ θα αφορά σε μία ολοκληρωμένη διαχείριση της ανακύκλωσης, η οποία, θα είναι εφικτή εντός της εαρινής περιόδου του 2018. Σε ό,τι αφορά στον φορέα που θα αναλάβει την ολοκληρωμένη διαχείριση, είχε σημειωθεί από τον κ. Πολιτόπουλο, ότι αυτό θα καθοριστεί, μέσα από συνεννόηση των δύο εμπλεκομένων τοπικών φορέων.

Στο πλαίσιο της σύμβασης, η ΕΕΑΑ επισκεύασε με εξειδικευμένο συνεργείο το ειδικό όχημα της ανακύκλωσης, το οποίο είχε παραμείνει σε αχρηστία, ενώ, πέραν της προαναφερθείσας ενίσχυσης με νέους κάδους και καμπάνες, επισκευάστηκαν και τροποποιήθηκαν και οι ήδη υπάρχοντες κάδοι.

Η στροφή προς την ανακύκλωση, έχει επισημανθεί σε πολλές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου, πως αποτελεί την καλύτερη και άμεσα επιτεύξιμη λύση, προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των συμμείκτων αποβλήτων, που καταλήγουν στο δεματοποιητή, δεδομένου, ότι τα δεμένα απορρίμματα, λόγω άστοχων, από όλες τις πλευρές, χειρισμών, έχουν καταλήξει χωρίς δυνατότητα μεταφοράς, εγκλωβισμένα στη θέση «Κοσίνι», να πληθαίνουν, με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Ετικέτες: