Ο πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Μήλου, Γ. Δαμουλάκης μιλά για τα θέματα που απασχόλησαν στη συνεδρίαση

“Μοναδική διέξοδος για ανάπτυξη ο τουρισμός”

  • Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου, 2017 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 16 Νοε. 2017 - 22:00
  • /   Συντάκτης: Ελένη Λαμπράκη

Την ανάγκη καλύτερου συντονισμού Υπουργείου, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Επιχειρηματιών τόνισε ο πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ, αναδεικνύοντας τον τουρισμό σαν μοναδική διέξοδο για την ευημερία της χώρας.

Στον απόηχο της Διεθνούς Έκθεσης τουρισμού Philoxenia στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη συνεδρίαση της Τουριστικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, με προεδρεύων της επιτροπής τον Δήμαρχο Μήλου, κ. Γεράσιμο Δαμουλάκη. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τέθηκαν στο τραπέζι πολλά θέματα σχετικά με τις προοπτικές και δράσεις ανάπτυξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τουριστικό κλάδο, αλλά και τα πολλά κακώς κείμενα που λειτουργούν τροχοπέδη στην τουριστική προβολή των δήμων.

Θεσμικά θέματα και αδιαφορία πλήττουν την τουριστική προβολή την Δήμων

Ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης μιλώντας με την Κοινή Γνώμη έδωσε την εικόνα των σημαντικότερων θεμάτων προς συζήτηση. Τονίζοντας τη σημασία της διεύρυνσης των τρόπων τουριστικής εκμετάλλευσης της χώρας, αναφέρθηκε στο προβληματικό σημείο της έλλειψης κατανόησης από πλευράς πολλών Δήμων της σημασίας της σωστής τουριστικής προβολής ενός τόπου.

“Πως είναι δυνατόν να γίνει η προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στους Δήμους όταν ενώ υπάρχουν Δήμοι στην Ελλάδα που ενώ διαθέτουν τον φυσικό πλούτο που απαιτείται γι’ αυτές τις ενέργειες, δεν αντιλαμβάνονται καθόλου την έννοια του τουρισμού”, είπε χαρακτηριστικά.

Συνδυάζοντας μάλιστα την αδιαφορία από πλευράς Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τα χρόνια θεσμικά κωλύματα που πλήττουν την τουριστική προβολή των Δήμων μίλησε με ξεκάθαρα παραδείγματα όπως αυτό των λιμενικών ταμείων.

“Δεν είναι δυνατόν τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία να κάνουν προσπάθειες για να προωθήσουν τον τουρισμό κρουαζιέρας και yachting και να μην επιτρέπεται από την ελληνική νομοθεσία να διαθέσουν το απαραίτητο κονδύλιο για την τουριστική προβολή τους”.

Δε μπορούμε σε καμία περίπτωση να μιλάμε για τουρισμό 12 μηνών όταν τα ίδια τα Υπουργεία δε μπορούν να συντονιστούν”

Μείζον ζήτημα της συνεδρίασης ήταν αυτή της σωστής και εύρυθμης λειτουργίας των ελληνικών παραλιών, τις οποίες χαρακτήρισε ο κ. Δαμουλάκης “βασικό τουριστικό προϊόν της Ελλάδας”, τονίζοντας ότι πολύς κόσμος επιλέγει οργανωμένες παραλίες επιθυμώντας να απολαύσει τη θάλασσα και κάποιες παροχές, αλλά δυστυχώς καθυστερούν δραματικά οι υπουργικές άδειες προκειμένου να γίνει νόμιμη η λειτουργία οποιασδήποτε επιχείρησης στην παραλία.

“Δυστυχώς αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο να έχουμε δώσει τις παραλίες μας προς δημοπράτηση εδώ και δύο με τρία χρόνια αλλά οι υπηρεσίες του Δημοσίου να μην προχωρήσει με αποτέλεσμα και οι Δήμοι να χάνουν λεφτά ακόμα και στις όμορες τους παραλίες”, επισημαίνοντας ότι αυτό ευνοεί μία παράλληλη ανεξέλεγκτη δράση ως προς τη χρήση των παραλιών από ιδιώτες που φέρνει την εκάστοτε δημοτική αρχή σε πολύ δύσκολη θέση, ενώ στο τέλος χαμένος βγαίνει ο ίδιος ο τουρισμός παρουσιάζοντας αυτή την κακή εικόνα από την αμφίβολη και σίγουρα όχι την ορθότερη χρήση των παραλιών.

Επιθυμία του συνόλου των παραλιακών Δήμων είναι προχωρήσουν οι διαδικασίες προκειμένου να μπορούν να νομιμοποιηθούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις παραλίες, όπως για παράδειγμα κυλικείο, κέντρο θαλάσσιων σπορ, ή ύπαρξη ομπρελοκαθισμάτων. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Αγίας Κυριακής στη Μήλο, η οποία παρά το γεγονός ότι είναι μία από τις πλέον τουριστικές παγκοσμίως, φέτος δεν είχε ξαπλώστρες, μιας και οι υπουργικές και αρχαιολογικές άδειες εγκρίθηκαν μετά το πέρας του καλοκαιριού.

“Θέλουμε να γίνονται οι διαδικασίες μέσω του Ελληνικού κράτους και σε αυτό επανερχόμαστε με την ΚΕΔΕ, να προχωράει η διαδικασία σωστά στο χρόνο που πρέπει. Δεν γίνεται να κάνεις αίτηση για ναυαγοσώστη στην παραλία του Δήμου σου και να έρχεται η έγκριση τον Ιανουάριο!”.

Μεταναστευτικό ζήτημα και Τουριστική Επιμόρφωση

Μεταξύ άλλων η Τουριστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ καλείται να εκπροσωπήσει τα εύλογα αιτήματα των νησιών που έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα, χωρίς να έχουν τις απαιτούμενες γι’ αυτό υποδομές. Εκ μέρους των Δημάρχων Χίου & Σάμου έχει ζητηθεί να πραγματοποιηθεί μελέτη από εξειδικευμένο οργανισμό, ο οποίος να προωθεί στο δήμο δράσεις για την αντιμετώπιση δυσχερών καταστάσεων.

“Εμείς ως γνωμοδοτικό όργανο θα εισηγηθούμε εκ νέου να προχωρήσει η συγκεκριμένη μελέτη προκειμένου να δώσουμε ένα ακόμα εργαλείο στα χέρια των δημοτικών αρχών πως ακριβώς να κινηθούν για να αναπτύξουν το τουριστικό τους ρεύμα μέσα σε αντίξοες συνθήκες σε σχέση με αυτό που ισχύει σήμερα.”

Εν συνεχεία τέθηκε το θέμα της επιμόρφωσης των δημοτικών υπαλλήλων που σχετίζονται με τις τουριστικές δραστηριότητες. Ο κ. Δαμουλάκης μας γνωστοποίησε τη διενέργεια δύο εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με την τουριστική συνείδηση καθώς και θέματα marketing – επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων, τα οποία θα πραγματοποιηθούν χωρίς κόστος για τους συμμετέχοντες από εξειδικευμένο σύμβουλο του ΚΕΔΕ και θα απευθύνονται στους συμβούλους των Τομέων Τουρισμών των Δήμων και σε δεύτερο χρόνο σε λοιπούς ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες.

“Σε πρώτη φάση απευθυνόμαστε στους δημοτικούς συμβούλους γιατί πολλές φορές οι γνώσεις marketing δηλαδή της στρατηγικής που θα ακολουθήσουν, είναι ελλιπεις. Δεν αρκεί απλά να πας σε μια τουριστική έκθεση μια φορά το χρόνο. Έχουμετη δυνατότητα να αποκτήσουν τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης περισσότερη γνώση σε αυτά τα θέματα”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μοναδική διέξοδος για τη χώρα η τουριστική ανάπτυξη

Το γενικό μήνυμα της φετινής συνεδρίασης της Τουριστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ είναι αισιόδοξο παρά τις αντιξοότητες. Σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, όταν συνεργαστούν γόνιμα η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τις τοπικές κοινωνίες και τις επιχειρήσεις, μπορεί να επέλθει ευημερία και ανάπτυξη, θεωρεί ο κ. Δαμουλάκης, έχοντας πάντα δυνατό όπλο τον ελληνικό πολιτισμό.

“Βρέθηκα πρόσφατα στην 7η Συνδιάσκεψη της Ελληνο-γερμανικής συνέλευσης. Η πανίσχυρη σε κάθε τομέα Γερμανία, υποκλίνεται μπροστά στον ελληνικό πολιτισμό και βλέπει τον τουρισμό σαν μία πολύ σημαντική διέξοδο για την περαιτέρω ανάπτυξή της. Ο τουρισμός εξελίσσεται σε παγκόσμια δύναμη και αποτελεί αποδεδειγμένα το μοναδικό προϊόν ανάπτυξης του δικού μας τόπου”, είπε στο τέλος της συνομιλίας μας, τονίζοντας την αισιοδοξία του για έναν σωστό τουριστικό σχεδιασμό για το 2018 με λιγότερες δάφνες και περισσότερη προσπάθεια.
 

Ετικέτες: