ΚΟΙΝΟ ΤΗΝΙΩΝ

Καταγγελία στον Εισαγγελέα Σύρου για τις φωτιές στα σκουπίδια της Τήνου

  • Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2019 - 17:23

Μετά τις τελευταίες εγκληματικές πυρκαγιές στον χώρο ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων που βρίσκεται στην περιοχή Κοσσίνι του Δήμου Τήνου, τα μέλη της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης “Κοινό Τηνίων” θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να προχωρήσουμε σε αναφορά – καταγγελία προς τον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σύρου, την Πέμπτη 25 Ιούλη, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια των πυρκαγιών.

Αντίστοιχη αναφορά είχαμε καταθέσει και στον προϊστάμενο του πυροσβεστικού κλιμακίου της Τήνου στις 12 Δεκέμβρη του 2018, όταν εν μέσω ισχυρών βροχοπτώσεων, πυρκαγιά είχε και πάλι ξεσπάσει από “άγνωστα αίτια” στον ίδιο χώρο.

Η ανεξέλεγκτη καύση των αποβλήτων κοστίζει πολύ ακριβά στους κατοίκους και στους επισκέπτες της Τήνου. Σε οικονομικό επίπεδο, ο Δήμος έχει πληρώσει και θα πληρώσει χιλιάδες ευρώ σε χωματουργικές εργασίες προκειμένου να σβήσει η φωτιά και να “στρωθεί” ο χώρος για τα επόμενα σκουπίδια αλλά και σε πρόστιμα που επιβάλλονται λόγω της παράνομης “διαχείρισης” των απορριμμάτων του. Σε περιβαλλοντικό επίπεδο, η επίδραση της καύσης απορριμμάτων στον αέρα, στο νερό, στο χώμα, στα φυτά και στα ζώα της περιοχής αλλά και κατ’ επέκταση όλου του νησιού, είναι ανυπολόγιστα καταστροφική. Σε επίπεδο υγείας και ασφαλούς διαβίωσης των κατοίκων, είναι προφανές ότι η εισπνοή του τοξικού καπνού που κατακλύζει ολόκληρο το νησί είναι σοβαρότατα επιβλαβής ενώ τα λαχανικά και τα ζώα της περιοχής που μολύνονται, καταλήγουν κάποια στιγμή στο πιάτο μας. Τέλος, σε επίπεδο εικόνας του νησιού, δεν χρειάζεται να εξηγήσει κανείς την αρνητική εντύπωση που προκαλείται στους επισκέπτες όταν βρίσκονται στα χωριά μας και δεν μπορούν να σταθούν από την αποπνικτική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί λόγω της πυρκαγιάς. Πως μπορείς να εξηγήσεις για ποιον λόγο καίγονται τα σκουπίδια μας σε έναν άνθρωπο που στην χώρα του η ανακύκλωση αποτελεί δεδομένο εδώ και δεκαετίες.

Επιτέλους, η καταστροφική “διαχείριση” των απορριμμάτων της Τήνου πρέπει να σταματήσει. Η δημοτική αρχή πρέπει να προστατέψει το νησί, τους κατοίκους και τους επισκέπτες του και να ασχοληθεί με την ουσία του προβλήματος.

Ετικέτες: