Καταδικάζει την αυξημένη παρουσία αστυνομικής δύναμης στο νησί για τη διασφάλιση της εξέλιξης εγκατάστασης ανεμογεννητριών με νέο ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου

«Θα βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή»

Ψήφισμα εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου, σχετικά με τις προχθεσινές εξελίξεις, αναφορικά με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή «Πράσσα – Πολέμου Κάμπος» των Υστερνίων, καλώντας τον κόσμο του νησιού σε περαιτέρω συσπείρωση, ενάντια στην επιχειρούμενη επιβολή των επενδύσεων, κόντρα στην εκπεφρασμένη βούληση των πολιτών σε όλα τα επίπεδα.

Ασφαλιστικά μέτρα κατέθεσε ο Δήμος Τήνου, ενώ παράλληλα το Δημοτικό Συμβούλιο εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα, σε συνέχεια των πρωτόγνωρων σκηνών, που εκτυλίχθηκαν το πρωί της Τρίτης, 11 Φεβρουαρίου, στη δημοτική έκταση, που συνορεύει με οικόπεδο, όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών, όταν απέναντι από τους πολίτες, που κινητοποιήθηκαν ενάντια στην τσιμετοποίηση του Τηνιακού τοπίου, αντιτάχθηκαν περίπου 40 αστυνομικοί, οι οποίοι μάλιστα είχαν μετακινηθεί από τα γύρω νησιά, κρατώντας ασπίδες και επιχειρώντας άπαξ να σπρώξουν τον κόσμο, ώστε να διευκολυνθεί η διέλευση των μπετονιερών, που μετέφεραν το σκυρόδεμα για τη δημιουργία των βάσεων των ανεμογεννητριών.

Σημειώνεται, ότι ο επενδυτής αρχικά είχε προχωρήσει στην παραγγελία μπετόν από την Αθήνα, ωστόσο με κινητοποίησή τους στο λιμάνι του νησιού οι πολίτες της Τήνου, δεν επέτρεψαν τότε στα οχήματα να αποβιβαστούν από το πλοίο και ως εκ τούτου, ο επενδυτής στράφηκε σε τοπική επιχείρηση παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος.

Νέο ψήφισμα του Δήμου Τήνου

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που συγκλήθηκε προκειμένου να συζητηθούν οι σοβαρότατες εξελίξεις, σχετικά με το ζήτημα, το Σώμα προχώρησε στην έκδοση ενός ακόμη ψηφίσματος, όπου δηλώνεται για ακόμη μία φορά η κάθετη αντίθεση του Δήμου Τήνου και των πολιτών του νησιού κατά συνέπεια στην άκριτη και άναρχη εγκατάσταση ανεμογεννητριών, χωρίς την ύπαρξη πρώτα μίας εκ βάθρων αναθεώρησης του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ, που να έχει περάσει από το στάδιο της διαβούλευσης με τις ενδιαφερόμενες κοινωνίες.

Ειδικότερα, στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου, τονίζεται, ότι «η επικείμενη εγκατάσταση των πρώτων ανεμογεννητριών στο νησί μας έχει αναστατώσει την κοινωνία της Τήνου εδώ και πολύ καιρό και έχει πυροδοτήσει δίκαιες και πολύμορφες αντιδράσεις. Αυτές τις μέρες γνωρίσαμε την προσπάθεια καταστολής του αγώνα μας από αστυνομικές ενισχύσεις που έφτασαν στο νησί επί τούτου. Το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμος της Τήνου έχει ομόφωνα, δυναμικά και από πολύ νωρίς δείξει την εναντίωσή του στην εγκατάσταση και έχει πρωτοστατήσει στον αγώνα αυτόν. Το ίδιο θα συνεχίσει απρόσκοπτα να κάνει και τώρα, καταδικάζοντας την παρουσία αυξημένης αστυνομικής δύναμης στο νησί και υποστηρίζοντας τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων του νησιού».

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου, μεταξύ άλλων, μέσω του ψηφίσματος, καταδικάζει «την παρουσία αυξημένης αστυνομικής δύναμης στο νησί για την διασφάλιση της ομαλής εξέλιξης του συγκεκριμένου έργου», δηλώνοντας την στήριξή του «σε κάθε ειρηνική κινητοποίηση του κόσμου η οποία θα δηλώνει την γενικευμένη αντίθεση της κοινωνίας στην επικείμενη καταστροφή από την εγκατάσταση» και πως «θα βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή αυτών των κινητοποιήσεων, όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα».

Στήριξη από τον Σύλλογο Μαρλά – Μαμάδου

Την στήριξή του στις προσπάθειες του Δήμου και της Επάρχου Τήνου, δήλωσε ξανά και το διοικητικό συμβούλιο του Προοδευτικού Συλλόγου Μαρλά – Μαμάδου Τήνου, το οποίο σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χτες, μετά τις εξελίξεις στο σημείο εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, αναφέρει τα εξής:

«Το Δ.Σ. του Προοδευτικού Συλλόγου Μαρλά – Μαμάδου Τήνου, από το 2014, αλλά και το 2018 και 2019 είχε τοποθετηθεί με επιστολές του προς το Δήμο Τήνου, την Έπαρχο Τήνου, ότι είναι αντίθετο στην τοποθέτηση των ανεμογεννητριών στο νησί μας. Και σήμερα τονίζει, για ακόμη μία φορά, ότι με κάθε τρόπο στηρίζει την προσπάθεια του Δήμου Τήνου της Επάρχου Τήνου και όλων των μαζικών Φορέων και κατοίκων, για την μη τοποθέτηση (αυτών των τερατουργημάτων) των ανεμογεννητριών και λέει ΟΧΙ στα αιολικά πάρκα, που παραβιάζουν το περιβάλλον και τη μοναδικότητα του χειροποίητου νησιού μας. Και συνυπογράφει οποιοδήποτε έγγραφο για το σκοπό αυτό».

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων

Επιπλέον, και προκειμένου να διασφαλίσει τα εμπράγματα δικαιώματά του Δήμου, στις 11 Φεβρουαρίου συνήλθε η Οικονομική Επιτροπή, η οποία ομόφωνα ενέκρινε την ανάθεση σε δικηγόρο της σύνταξης και κατάθεσης Αίτησης Ασφαλιστικών Μέτρων Νομής με ταυτόχρονο αίτημα Προσωρινής Διαταγής κατά της εταιρείας παραγωγής σκυροδέματος, ενώπιον του Ειρηνοδικείου Τήνου και εν συνεχεία της παράστασής του και της εκπροσώπησης του Δήμου Τήνου κατά τη συζήτηση της Προσωρινής Διαταγής και της Αίτησης Ασφαλιστικών Μέτρων Νομής.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και Δήμαρχος Τήνου, κ. Γιάννης Σιώτος, πριν την έναρξη της συνεδρίασης ζήτησε από τα μέλη να ψηφίσουν το κατεπείγον της συνεδρίασης διότι όπως υποστήριξε, «υπάρχει προσβολή των εμπραγμάτων δικαιωμάτων του Δήμου και θα πρέπει να προβούμε στην άμεση λήψη ενεργειών για την προστασία τους».

Στο πλαίσιο της αιτιολόγησης της απόφασης αυτής του Δήμου, ο Πρόεδρος εξήγησε, πως η εταιρεία σκυροδέματος, στις 05-02-2020 τις πρωινές ώρες διήλθε παρανόμως μέσα από το Δημοτικό Ακίνητο έκτασης 258.250,04 τ.μ. (ήτοι 258 στρεμμάτων περίπου) ή όσης έκτασης και αν είναι αυτό, που βρίσκεται στην θέση «Πολέμου Κάμπος» της Τοπικής Κοινότητας Υστερνίων, της Δημοτικής Ενότητας Εξωμβούργου (πρώην Κοινότητας Υστερνίων) του Δήμου Τήνου, παραβιάζοντας τη νομή και την κυριότητα του Δήμου επ’ αυτού, προκειμένου να παράσχει έτοιμο σκυρόδεμα (μπετόν) με ίδια μέσα (μπετονιέρες κ.λπ.) προς εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, έτσι ώστε η τελευταία να εγκαταστήσει τις βάσεις τριών (3) ανεμογεννητριών του Αιολικού της Πάρκου (Α/Π) ισχύος 1,8 MW, στη θέση «ΠΡΑΣΣΑ ΚΑΜΠΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ» της νήσου Τήνου.

Μετά από ομόφωνη απόφαση των μελών της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Τήνου, η κατάθεση του αιτήματος ασφαλιστικών μέτρων, ανατέθηκε στο δικηγόρο, κ. Τρύφωνα Κόλλια, ο οποίος ενώπιον του Ειρηνοδικείου Τήνου και εν συνεχεία της παράστασής του εκπροσωπεί το Δήμο Τήνου κατά τη συζήτηση της Προσωρινής Διαταγής και της Αίτησης Ασφαλιστικών Μέτρων Νομής.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η ανάθεση αυτή δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου Τήνου, δεδομένου ότι ο εν λόγω δικηγόρος γνωστοποίησε στους συμβούλους, ότι παραιτείται της λήψης οποιασδήποτε αμοιβής και εξόδων της δίκης.

Η Προσωρινή Διαταγή συζητήθηκε το πρωί της Τετάρτης, 12 Φεβρουαρίου στο Ειρηνοδικείο της Τήνου, χωρίς ωστόσο να ληφθεί κάποια οριστική απόφαση, με τους φορείς και τους πολίτες της Τήνου να σταματούν κάθε διαδικασία κινητοποίησης, έως ότου αποφασίσει ο Ειρηνοδίκης.

Ετικέτες: