Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας και η αναγκαιότητα σύστασης ΔΕΥΑ στο Δήμο Τήνου από το Δημοτικό Συμβούλιο

«Θα πάμε την Τήνο μπροστά»

Η οικονομοτεχνική μελέτη, η οποία είχε ανατεθεί για την διερεύνηση της σκοπιμότητας και βιωσιμότητας ίδρυσης Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης στο Δήμο Τήνου, παρουσιάστηκε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Παρά το γεγονός, ότι η Τήνος, βάσει της απογραφής του 2011 δεν έχει πάνω από 10.000 μόνιμους κατοίκους, η δημοτική αρχή, εδώ και αρκετό διάστημα διερευνά τη δυνατότητα ίδρυσης ΔΕΥΑ στο Δήμο Τήνου, καθώς κρίνεται συμφέρουσα η λειτουργία της, ως προς την διαχείριση των υδάτινων πόρων, αλλά και των υπηρεσιών προς τους πολίτες που διατίθενται.

Μέχρι σήμερα, τα ζητήματα ύδρευσης και αποχέτευσης διαχειρίζεται η σχετική δημοτική υπηρεσία, με πολιτικό προϊστάμενο, τον Αντιδήμαρχο, κ. Γιαννισόπουλο, ο οποίος έχει οριστεί με απόφαση Δημάρχου.

Στη συνεδρίαση παρών ήταν ο μελετητής, ο οποίος, αν και δεν ανέλυσε το περιεχόμενο της μελέτης, μιας και είχε μοιραστεί στους δημοτικούς συμβούλους, κλήθηκε να απαντήσει στα ερωτήματα και τις παρατηρήσεις του Σώματος.

Εργαλείο απορρόφησης χρηματοδοτήσεων

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο μελετητής τόνισε, ότι η ευελιξία, η λειτουργικότητα και οι δυνατότητες που προσφέρουν οι ΔΕΥΑ στους Δήμους, είναι ιδιαίτερα εμφανείς στις περιοχές που έχουν ιδρύσει αντίστοιχες επιχειρήσεις, σε σχέση με εκείνες που δε διαθέτουν.

Όπως σημείωσε, «γύρω από τον χώρο του νερού θα δοθούν πάρα πολλά χρήματα τα προσεχή χρόνια και δυστυχώς, απ’ ό,τι πληροφορούμαστε και από τις Βρυξέλλες, είναι απαραίτητη η ύπαρξη των ΔΕΥΑ, προκειμένου να εκμεταλλευτεί η αυτοδιοίκηση αυτά τα κονδύλια».

Όσον αφορά δε στο ζήτημα του προσωπικού, που αυτή τη στιγμή απασχολείται στο Δήμο και θα μετακινηθεί, εφόσον το επιθυμεί, στις αντίστοιχες θέσεις του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑ, ο μελετητής υποστήριξε, ότι «το προσωπικό των ΔΕΥΑ αμείβεται υπό συγκεκριμένη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπογράφεται ανάμεσα στα σωματεία των εργαζομένων και τους εκπροσώπους των ΔΕΥΑ. Στην περίπτωση λύσης της ΔΕΥΑ οι εργαζόμενοι, όπως γίνεται σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τα οποία ανήκουν διοικητικά στους Δήμους, μεταφέρονται, σύμφωνα με το αρ. 109 του «Καλλικράτη», στις υπηρεσίες των Δήμων, χωρίς καμία βλαπτική συνέπεια για αυτούς και εδώ είμαστε κατηγορηματικοί».

Όπως σημείωσε, το σημαντικότερο βήμα δεν αφορά στην ίδρυση της ΔΕΥΑ, καθώς αυτό αποτελεί διαδικαστικό ζήτημα, αλλά στο σωστό «στήσιμο» του ΟΕΥ, στην ακριβή πρόβλεψη για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας κλπ, θέματα τα οποία θα συζητηθούν σε βάθος και πάλι ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου στο επόμενο βήμα της διαδικασίας.

Επιφυλάξεις ως προς τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Από την πλευρά της μειοψηφίας, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα της διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων των υφιστάμενων υπαλλήλων του Δήμου Τήνου που εργάζονται στην Υπηρεσία Ύδρευσης – Αποχέτευσης, κατά τη μετάβαση στη νέα δημοτική Επιχείρηση.

Μάλιστα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας αναφέρθηκε σε έγγραφο που εστάλη την προηγούμενη της συνεδρίασης από τους υπαλλήλους, με το οποίο ζητούν ενημέρωση σχετικά με τα εργασιακά από το Δήμαρχο, καθώς και να συμμετέχουν στη συνεδρίαση.

Απαντώντας, ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Γιάννης Σιώτος, υποστήριξε ότι απάντησε στους εργαζομένους, παρέχοντάς τους αναλυτικά το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την ίδρυση των ΔΕΥΑ και όπου φαίνεται, ότι κατοχυρώνεται πλήρως το εργασιακό καθεστώς και διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι ακόμη και σε ενδεχόμενη λύση της ΔΕΥΑ δεν πρόκειται να απωλέσουν την εργασία τους.

Επιπλέον, και ο μελετητής σημείωσε, ότι όχι μόνο δεν κινδυνεύουν τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων, αλλά ενδεχομένως μισθολογικά να είναι καλύτερες οι συνθήκες, όπως προβλέπεται από τη Συλλογική Σύμβαση.

Επίσης, μετά από σχετική ερώτηση του κ. Κροντηρά, τονίστηκε, ότι ακόμη και οι θέσεις που θα δημιουργηθούν μέσω της ΔΕΥΑ θα απορροφήσουν αποτελεσματικότερα το προσωπικό, δεδομένου ότι η νέα δομή θα είναι περισσότερο οργανωμένη, με δικό της ΟΕΥ.

Και από την πλευρά της δημοτικής κίνησης «Κοινό Τηνίων», ο σύμβουλος, κ. Ευάγγελος Μπακτής, στάθηκε στα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού, εκφράζοντας επιφυλάξεις, μιας και πρόκειται για νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Ωστόσο, η παράταξη ψήφισε «παρών», τονίζοντας ότι αναμένει να έλθει προς ψήφιση ο ΟΕΥ της νέας επιχείρησης και το καταστατικό της, προκειμένου να σχηματίσει άποψη και επισημαίνοντας ότι το «Κοινό Τηνίων» δεν στέκεται αρνητικά στην ίδρυση μίας ΔΕΥΑ, υπό προϋποθέσεις που θα κριθούν σε επόμενο χρόνο.

Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης Τήνου, η κ. Άννα Μαραβέλια, υποστήριξε πως τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων διασφαλίζονται μόνο για εκείνους που θα μεταφερθούν από το Δήμο προς την υπό ίδρυση ΔΕΥΑ, ωστόσο λόγω της «ευελιξίας» που προβλέπεται, οι περαιτέρω εργαζόμενοι δεν αποκλείεται να προσλαμβάνονται με καθεστώς ΙΔΟΧ ή και με μειωμένα ωράρια κλπ.

Τόσο ο Δήμαρχος, όσο και ο μελετητής, επανέλαβαν, ότι το θεσμικό πλαίσιο εξασφαλίζει πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού, ενώ και οι νέες προσλήψεις γίνονται μέσω ΑΣΕΠ. Επιπλέον, επισημάνθηκε, πως το θεσμικό πλαίσιο επιβάλει την παρουσία εκπροσώπου των υπαλλήλων, κατά την έγκριση του ΟΕΥ και του καταστατικού της υπό ίδρυση ΔΕΥΑ και ως εκ τούτου θα εκφραστούν οι απόψεις του προσωπικού δημοσίως.

Προβληματισμός για αύξηση της επιβάρυνσης των δημοτών

Μία ακόμη έντονη αντίθεση εκ μέρους της μειοψηφίας στάθηκε και το αυξημένο κόστος λειτουργίας της υπό ίδρυση επιχείρησης, που θα φέρει επιπλέον κόστος στην τσέπη των καταναλωτών.

Ο κ. Κροντηράς υποστήριξε πως οι ΔΕΥΑ είναι ζημιογόνα νομικά πρόσωπα, ενώ απηύθυνε ερώτημα και σχετικά με το τι θα γίνει στην περίπτωση που για να συνεχιστεί η λειτουργία της επιχείρησης απαιτηθεί δανεισμός. Όπως σημείωσε ο ίδιος, η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας δεν έχει προκαταλήψεις, ωστόσο κρίνει, πως η υφιστάμενη Υπηρεσία Ύδρευσης – Αποχέτευσης του Δήμου Τήνου είναι λειτουργικότατη και η ίδρυση ΔΕΥΑ θα δημιουργήσει προβλήματα, ανεβάζοντας το κόστος και για τους δημότες. Όσον αφορά στη χρηματοδότηση για τα έργα ύδρευσης – αποχέτευσης, επεσήμανε πως μιας και ο Δήμος Τήνου δεν έχει πάνω από 10,000 κατοίκους, δεν κινδυνεύει να χάσει χρηματοδοτήσεις λόγω έλλειψης ΔΕΥΑ.

Τον ίδιο προβληματισμό εξέφρασε και η κ. Μαραβέλια, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, η οποία υποστήριξε πως η ΔΕΥΑ θα λειτουργεί με όρους ιδιωτικού τομέα, θα αυξήσει σοβαρά το κόστος, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόβλεψη της μελέτης, που προβλέπει πως ο Δήμος θα πρέπει να βάλει 837 χιλ. ευρώ, προκειμένου να ιδρύσει την ΔΕΥΑ. Επιπλέον, υπενθύμισε πως η τιμή του νερού στην Τήνο είναι ακριβότερη από τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων, ακόμη και αυτών που διαθέτουν ΔΕΥΑ και σημείωσε πως η μελέτη προβλέπει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στην τιμολόγηση σε όλες τις κλίμακες, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προκειμένου να καλύψει τα λειτουργικά της κόστη. «Ο κόσμος της Τήνου δεν έχει κανένα λόγο να βάλει κι άλλο το χέρι στην τσέπη ούτε να στηρίξει κάτι που τον επιβαρύνει περισσότερο» ειδικά για αγαθά όπως είναι το νερό, που θεωρούνται κοινωνικά αγαθά, κατέληξε.

Απαντώντας, Δήμαρχος και μελετητής ανέφεραν, ότι βάσει της μελέτης, η υφιστάμενη Υπηρεσία δεν είναι ανταποδοτική και σε βάθος χρόνου θα αναγκαστεί ο Δήμος σε αύξηση των τελών, ενώ οι ΔΕΥΑ σε σχέση με τις δημοτικές υπηρεσίες αυτή τη στιγμή φαίνεται να λειτουργούν με πολύ καλύτερες συνθήκες, με κανονισμούς που θα θεσπιστούν από το Δ.Σ.

Υπενθυμίστηκε, πως η ΔΕΥΑ είναι μία δημοτική επιχείρηση ειδικού σκοπού, που στόχο δεν έχει την παραγωγή κέρδους, αλλά τον ισοσκελισμό εσόδων και εξόδων, με ανταποδοτικό χαρακτήρα και απέχει παρασάγγας από τη λειτουργία ιδιωτικών φορέων που έχουν ως σκοπό το κέρδος, με το μελετητή να υπογραμμίζει, ότι η λειτουργία μίας ΔΕΥΑ θα λύσει τα λειτουργικά προβλήματα και θα ανοίξει προοπτικές άντλησης πόρων και εξασφάλισης καλύτερων χρηματοδοτήσεων.

Ο Δήμαρχος μάλιστα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σύστασης ΔΕΥΑ, σημείωσε, πως «η Τήνος έχει αλλάξει επίπεδο. Αν κάποιοι θέλουν να το κρατήσουν στις δεκαετίες ’80-’90 πρόβλημά τους. Εμείς θα πάμε την Τήνο μπροστά. Θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα όλων των προηγμένων Δήμων», επιμένοντας, πως η ΔΕΥΑ θα βοηθήσει ώστε να προτεραιοποιηθούν χρηματοδοτήσεις για αναγκαία έργα υποδομής, ενώ θα αποτελέσει εργαλείο του Δήμου για την αποτελεσματική και βιώσιμη διαχείριση τόσο των υφιστάμενων υποδομών, όσο και αυτών που προετοιμάζονται, όπως είναι ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης στην Τήνο, που όπως έκρινε δεν θα μπορεί να διαχειριστεί η σημερινή δημοτική υπηρεσία.

Η οικονομοτεχνική μελέτη εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με τη μείζονα μειοψηφία και την Λαϊκή Συσπείρωση να καταψηφίζουν και το «Κοινό Τηνίων» να ψηφίζει «παρών».

Ετικέτες: