Το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου ανανέωσε την τριμερή συνεργασία του Δήμου Τήνου με την Κοιν.Σ.Επ. Καλλονή-Κελλιά και την ΕΕΑΑ για την ανακύκλωση

Συνέχιση της επιτυχημένης συνεργασίας για βιώσιμη Τήνο

Έχοντας παραγάγει εξαιρετικά αποτελέσματα, σχετικά με την ανάπτυξη του δικτύου αλλά και του ρυθμού ανακύκλωσης των αποβλήτων, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου ανανέωσε τη συνεργασία του με την Κοιν.Σ.Επ. Καλλονή – Κελλιά και την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.

Στο πλαίσιο της επιτυχημένης συνεργασίας, η Τήνος έχει καταφέρει να αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια τον ρυθμό της ανακύκλωσης, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό το περιβάλλον, αλλά και απομειώνοντας τον όγκο των απορριμμάτων που καταλήγουν στην περιοχή του δεματοποιητή στο Κοσίνι.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου, παρουσία εκπροσώπων της Κοιν.Σ.Επ., εγκρίθηκε και φέτος ομόφωνα η τριμερής συνεργασία, ενώ οι εκπρόσωποι της Επιχείρισης, είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν σχετικά με τις ιδιαίτερα θετικές και ευχάριστες εξελίξεις που αναμένονται στο άμεσο μέλλον.

Στόχος, το 2022 να ξεπεραστούν οι 500 τόνοι

Το λόγο έλαβε αρχικά ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Τήνου, κ. Γιάννης Μαρκουίζος, υπενθυμίζοντας, ότι «η σύμβαση αυτή έχει γίνει με πρωτοβουλία του νυν Δημάρχου το 2018 και αυτό το μνημόνιο συνεργασίας, πέρσι για πρώτη φορά ψηφίστηκε ομόφωνα. Το ίδιο επιθυμώ να γίνει και φέτος».

Δίνοντας κάποια απολογιστικά στοιχεία, ο κ. Μαρκουίζος ανέφερε, ότι «το 2021, η Κοιν.Σ.Επ. Καλλονή – Κελλιά, μαζί με τον Δήμο, μαζέψαμε 353 τόνους ανακυκλώσιμα υλικά, σε όλα τα ρεύματα συνολικά, 658 τόνοι κλαδιών θρυμματίστηκαν από τον θρυμματιστή που έχουμε χρησιδανείσει στο τυροκομείο Τήνου και 250 τόνοι πυρήνα ελιάς. Τα δύο τελευταία υλικά έγιναν κομπόστ. Αυτά τα στοιχεία τα αναφέρω, διότι πλέον, αυτά τα πιστοποιημένα στατιστικά, πρέπει να τα δηλώνουμε στο Εθνικό Μητρώο Αποβλήτων και αποτελούν προϋπόθεση για τις μελλοντικές επιχορηγήσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της καθαριότητας».

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, «στόχος για το 2022 είναι να ξεπεράσουμε τους 505 τόνους, καθώς αυτή ήταν η ποσότητα που είχε ανακυκλωθεί το 2019, δηλαδή σε προ-covid εποχή. Νομίζω ότι είναι εφικτό, καθώς η Κοιν.Σ.Επ. Καλλονή – Κελλιά, από το καλοκαίρι και έπειτα έχει αυξήσει το προσωπικό της. Πριν το Φεβρουάριο, τα δρομολόγιο προς την Κοιν.Σ.Επ. ήταν ένα την εβδομάδα, ενώ μετά το Φεβρουάριο έχουν αυξηθεί σε τρία την εβδομάδα. Η προσδοκία μας είναι, μαζί με τους εποχικούς υπαλλήλους που θα έρθουν το καλοκαίρι, να έχουμε καθημερινό δρομολόγιο προς τις εγκαταστάσεις της Κοιν.Σ.Επ.».

Κλείνοντας, ο Αντιδήμαρχος προχώρησε σε συστάσεις προς τους δημότες, αναφορικά με τη σωστή ανακύκλωση των υλικών, προκειμένου αφενός να μη γεμίζουν πολύ γρήγορα οι μπλε κάδοι και αφετέρου να υπάρχει πολύ καλή ποιότητα των ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ έκλεισε ευχαριστώντας τα μέλη της Κοιν.Σ.Επ. για την εξαιρετική συνεργασία.

Σημαντική αναβάθμιση των υπηρεσιών

Από την πλευρά της Κοιν.Σ.Επ. Καλλονή – Κελλιά, ο γραμματέας του Δ.Σ., κ. Μάνθος Δελατόλλας, ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη του Δημοτικού Συμβουλίου προς την Κοιν.Σ.Επ., η οποία όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «ευτυχώς ή δυστυχώς έγινε συνώνυμη της ανακύκλωσης στην Τήνο. Ευτυχώς, γιατί θεωρούμε ότι κάποιος άλλος δεν θα τη διαχειριζόταν καλύτερα, δυστυχώς γιατί είναι μεγάλο το φορτίο και δύσκολη υπόθεση».

Ο κ. Δελατόλλας τόνισε, ότι «με ανανεωμένο φέτος το Διοικητικό Συμβούλιο, πολύ καλή διάθεση, γιορτάζουμε τα 10 χρόνια που η Κοιν.Σ.Επ. κάνει ανακύκλωση στην Τήνο. Με πολλά προβλήματα, ειδικά κατά τα χρόνια της πανδημίας, αλλά πάντα με νομιμότητα και μεγάλη περιβαλλοντική ευαισθησία». Μάλιστα στη διάρκεια της δεκαετίας, σύμφωνα με τον ίδιο, «ξεπεράσαμε τους 1800 τόνους ανακύκλωσης. Κάθε τόνος είναι περίπου επτά παλέτες. Αν κάνει κανείς τις πράξεις, είναι εύκολο να καταλάβει από πόσα απορρίμματα έχουμε γλιτώσει το Κοσίνι.».

Αναφορικά με τα σχέδια της Κοιν.Σ.Επ., για το άμεσο μέλλον, ο κ. Δελατόλλας επεσήμανε, ότι «η καινούρια χρονιά αποδεικνύεται η πιο σημαντική για την ανακύκλωση του νησιού, διότι μετά από τέσσερις προσπάθειες, πήραμε ένα μικρό πρόγραμμα επιδότησης από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ έχουμε ενημερωθεί από το Δίκτυο «Δάφνη» ότι θα προχωρήσει και το πρόγραμμα LIFE για το Δήμο μας, ειδικά για ανακύκλωση, το οποίο προβλέπει μηχανήματα, εισαγωγή νέων τεχνολογιών, εκσυγχρονισμό υπάρχοντος εξοπλισμού κλπ. Η υλοποίηση των δύο αυτών προγραμμάτων θα αναβαθμίσει και θα καθορίσει το μέλλον της ανακύκλωσης, κάνοντάς μας ένα κανονικό Κέντρο Ανακύκλωσης (ΚΔΑΥ). Κάθε βοήθεια στην υλοποίηση των προγραμμάτων είναι πολύτιμη και τη ζητάμε τόσο από το Δήμο όσο και από τους συμπολίτες μας».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην απόλυτη αναγκαιότητα να υπάρξει καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, σχετικά με την ορθή Διαλογή στην Πηγή και ανακύκλωση, καθώς μέσα στα χρόνια της πανδημίας δεν είχε γίνει σχετική καμπάνια κι αυτό έδειξε να επηρεάζει την ποιότητα των υλικών, ζητώντας από τον Δήμο φέτος να επανέλθει με ευρεία καμπάνια ενημέρωσης.  

Έμφαση στην ενημέρωση

Αντιστοίχως, η εκπρόσωπος της Κοιν.Σ.Επ., κ. Λήδα Νταφούλη ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη που δείχνει στην εταιρεία τόσο ο Δήμος, όσο και η ΕΕΑΑ.

Σύμφωνα με την κ. Νταφούλη, η Κοιν.Σ.Επ. προετοιμάζει και από πλευράς της μία ενημερωτική εκδήλωση, η οποία μάλιστα αναμένεται να λάβει και κάλυψη από ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας, για την ανακύκλωση στους μπλε κάδους.

Επιπλέον, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ανακύκλωσης Συσκευών, σχεδιάζεται ειδική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνουν ότι διαθέτουν μεγάλη ηλεκτρική συσκευή προς ανακύκλωση, προκειμένου να ορίζεται ραντεβού για την αποκομιδή των συσκευών από το χώρο του πολίτη, για την καλύτερη εξυπηρέτησή του.

Τέλος, η κ. Νταφούλη τόνισε, ότι η Κοιν.Σ.Επ. θα προγραμματίσει μία δυναμική καμπάνια ενημέρωσης και προς τους ανθρώπους του τουρισμού στο νησί, στοχευμένα, καθώς αποτελούν έναν από τους κλάδους που παράγει τα περισσότερα απορρίμματα στο νησί και οφείλει να υπάρξει ενημέρωσή τους ώστε να συμβάλουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό στην ανακύκλωση, δεδομένου μάλιστα, ότι στόχος, βάσει ισχύουσας νομοθεσίας, είναι να ανακυκλώνεται το 60% των απορριμμάτων.

Η κ. Νταφούλη έκλεισε μιλώντας για την άρτια καθημερινή συνεργασία της Κοιν.Σ.Επ. με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, αλλά και στην ιδιαίτερα μεγάλη σημασία που έχει η ανακύκλωση για τη διατήρηση της Τήνου ως βιώσιμου προορισμού.

 

 

Ετικέτες: