Εξασφάλιση χρηματοδότησης για την εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου εξασφάλισης κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων από το Δήμο Πάρου

Εργαλείο ενίσχυσης του χωρικού σχεδιασμού

Εγκρίθηκε για το Δήμο Πάρου η χρηματοδότηση για την εκπόνηση Επιχειρησιακού Σχεδίου για την εξασφάλιση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων ΕΣΕΚΚ στο νησί.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης του Πράσινου Ταμείου και αφορά όλους του Δήμους, με τίτλο «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» και η πρόσκληση εντάσσεται στον άξονα προτεραιότητας για την αστική αναζωογόνηση και λοιπές δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Πάρου υπήρξε από τους πρώτους Δήμους που κατέθεσε σχετική πρόταση χρηματοδότησης και για το λόγο αυτό, εγκρίθηκε η πίστωση συνολικού ποσού περίπου 40.000 ευρώ, για την εκπόνηση του ΕΣΕΚΚ, το οποίο και αποδέχτηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή.

Σκοπός και αντικείμενο της δράσης ΕΣΕΚΚ

Προκειμένου να προωθηθεί ο χωρικός σχεδιασμός και να ολοκληρωθεί η εφαρμογή του σχεδίου πόλης και η απόκτηση των χαρακτηρισμένων κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, οι Δήμοι καταρτίζουν Επιχειρησιακό Σχέδιο εντός των διοικητικών ορίων τους, στο οποίο καταγράφονται ανά δήμο ή δημοτική ενότητα/κοινότητα, οι χαρακτηρισμένοι από το σχέδιο πόλης κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι. Οι χώροι για τους οποίους δεν έχει συντελεστεί η απαλλοτρίωση ιεραρχούνται βάσει κριτηρίων ως προς την αναγκαιότητα απόκτησής τους για τον ευρύτερο πολεοδομικό σχεδιασμό του Δήμου, λαμβάνοντας υπόψη και το χρόνο που έχει παρέλθει από την επιβολή της ρυμομικής απαλλοτρίωσης.

Η εκπόνηση των εν λόγω σχεδίων προβλέπεται από το άρθρο 92 του ν.4759/2020 σε συνδυασμό με την περίπτωση ζ παρ. 1 του άρθρου 77 του ν.4495/2017.

Ετικέτες: