Σε ισχύ το σχέδιο «ΔΑΡΔΑΝΟΣ» για πλημμυρικά φαινόμενα στον Δήμο Άνδρου

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Αυγούστου, έριξαν στο “τραπέζι” των συζητήσεων του πρόσφατου Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου, την ανάγκη να τεθεί σε ισχύ το σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, που μπορεί να εκδηλωθούν στο νησί. Το σχέδιο με κωδική ονομασία “Δάρδανος” υπερψηφίστηκε και τέθηκε άμεσα σε ισχύ.

Έναρξη ισχύος και εξουσιοδότηση εφαρμογής του σχεδίου

Το “Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης Συνεπειών από την Εκδήλωση Πλημμυρικών Φαινομένων” του Δήμου υποβλήθηκε από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας στην Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου στις 12 Αυγούστου. Η Εκτελεστική Επιτροπή, εισηγήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου το παρόν σχέδιο στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο και το ενέκρινε στην πρόσφατη συνεδρίαση του.

Ως ημερομηνία έναρξης ισχύος του σχεδίου ορίστηκε η 18η Σεπτεμβρίου. Το σχέδιο συντάχθηκε από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και σύμφωνα με τις οδηγίες σχεδίασης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), με την κωδική ονομασία «Δαρδανός».

Οι πλημμύρες, ως φαινόμενα, εντάσσονται στην κατηγορία των φυσικών καταστροφών, όπως αυτές ορίζονται στο «Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας με την συνθηματική λέξη Ξενοκράτης», γιατί μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή και την περιουσία των ανθρώπων με δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία και τις υποδομές της χώρας και η ανάγκη ύπαρξης ενός σχεδίου ήταν επιβεβλημένη.

Σκοπός του σχεδίου

Με το σχέδιο “Δαρδανός” επιδιώκεται η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων φορέων σε τοπικό επίπεδο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους, δράσεις που αποβλέπουν στην προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των υποδομών της χώρας. Προϋπόθεση για την επίτευξη του σκοπού αυτού είναι η συνέργεια, η συνεργασία και η διαλειτουργικότητα των εμπλεκόμενων φορέων σε τοπικό επίπεδο.

Οι αντικειμενικοί στόχοι είναι ο προσδιορισμός ρόλων και αρμοδιοτήτων όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε τοπικό επίπεδο και σε όλες τις φάσεις κινητοποίησης του συστήματος Πολιτικής Προστασίας. Η δρομολόγηση προπαρασκευαστικών μέτρων και δράσεων πολιτικής προστασίας που συμβάλλουν στην ετοιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων καθώς και η συντονισμένη δράση των εμπλεκόμενων φορέων σε τοπικό επίπεδο στην αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών.

Ο Δήμος Άνδρου ως φορέας πολιτικής προστασίας, μετά την εκδήλωση πλημμυρών κινητοποιεί και δρομολογεί δράσεις εντός της χωρικής αρμοδιότητάς του, που αποβλέπουν στην εκπλήρωση του σκοπού της πολιτικής προστασίας, ο οποίος συνδέεται κατά κύριο λόγο με την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών από καταστροφές και στη διαχείριση των συνεπειών σε υποδομές αρμοδιότητάς του.

Οδηγίες για την ενεργοποίηση και εφαρμογή του σχεδίου

Το συγκεκριμένο σχέδιο ενεργοποιείται και εφαρμόζεται μετά την επίσημη ενημέρωση του Δημάρχου Άνδρου για επιπτώσεις από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, από την αρμόδια κατά τόπο υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ, η οποία αποτελεί θεσμικά τον φορέα επίσημης ενημέρωσης για την επικρατούσα κατάσταση στην περιοχή ευθύνης της μετά από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, από τις κατά τόπους υπηρεσίες του Δήμου, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή ή από τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Άνδρου.

Διευκρινίζεται ότι η έκδοση απόφασης κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας δεν αποτελεί προϋπόθεση ενεργοποίησης και εφαρμογής του σχεδίου. Ως συντονισμός θεωρείται η οργάνωση και διατήρηση της συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων οργανικών μονάδων του Δήμου, καθώς και μεταξύ φορέων ή υπηρεσιών ή άλλου εμπλεκόμενου δυναμικού και μέσων πολιτικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο για την εξασφάλιση ενιαίας και συγχρονισμένης δράσης. Επισημαίνεται ότι το θεσμικό πλαίσιο αποτελεί τη βάση για την υλοποίηση σειράς δράσεων οι οποίες δύνανται να διαφοροποιούνται σε κάθε συμβάν, ανάλογα με τις απαιτήσεις διαχείρισης του καταστροφικού φαινομένου, από τους εμπλεκόμενους φορείς και δεν είναι περιοριστικό όσον αφορά το εύρος των δράσεων αυτών.

Προληπτικά έργα του Δήμου

Τα προληπτικά έργα των Δήμων που συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων και δρομολογούνται με εντολή των Δημάρχων, προσδιορίζονται θεματικά στις παρακάτω ενότητες:

• Τον έλεγχο και τη συντήρηση του δικτύου ομβρίων υδάτων των οδών αρμοδιότητας του Δήμου.

• Τον έλεγχο και τη συντήρηση του αντιπλημμυρικών έργων, αρμοδιότητας λειτουργίας και συντήρησης του Δήμου.

• Τον έλεγχο και τη συντήρηση εγγειοβελτιωτικών έργων αρμοδιότητας του Δήμου.

• Τον προγραμματισμό και εκτέλεση νέων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Οι άμεσες κινήσεις του Δημάρχου

Άμεσα μετά την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου και την πρώτη ενημέρωσή του, ο Δήμαρχος Άνδρου, ως αποκεντρωμένο όργανο Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών που μπορεί να προκύψουν από πλημμύρες, επικοινωνεί με τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος, τους αρμόδιους Αντιδημάρχους, τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων και τον προϊστάμενο του Τμήματος Τεχνικών Έργων, Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Άνδρου, προκειμένου να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις από την εκδήλωσή πλημμυρικών φαινομένων.

Εκτιμώντας τις συνέπειες από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, όπως αυτές διαμορφώνονται από τις πληροφορίες που έχει συλλέξει ή από νεότερες πληροφορίες που ακολουθούν την εξέλιξη του καταστροφικού φαινομένου, κινητοποιεί δια του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, το επιχειρησιακά εμπλεκόμενο δυναμικό και τα μέσα πολιτικής προστασίας του Δήμου, προκειμένου να δρομολογήσουν τις απαραίτητες δράσεις.

Το έργο του Δημάρχου στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών υποστηρίζεται από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, το οποίο με εντολή Δημάρχου συντονίζει το έργο της διάθεσης του απαραίτητου δυναμικού και μέσων εντός των ορίων του οικείου Δήμου.

Ενημέρωση προς τους πολίτες και οικονομική ενίσχυση

Ο Δήμος για την αμεσότερη καταγραφή των ζημιών, δύναται να δημοσιοποιεί άμεσα μετά την καταστροφή έναν τηλεφωνικό αριθμό, στον οποίο οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται για να γνωστοποιήσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου τις ζημιές που έχει υποστεί η οικοσκευή τους από πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς και να λάβουν πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες, τα δικαιολογητικά κλπ. που χρειάζονται ώστε να λάβουν οικονομική ενίσχυση (προνοιακό επίδομα). Η οικονομική ενίσχυση μπορεί να αφορά α) την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών μετά από πλημμυρικά φαινόμενα, β) την αποζημίωση οικοσκευής που έχει καταστραφεί από εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και γ) επίδομα ενοικίου για πολίτες των οποίων οι κατοικίες έχουν κριθεί ακατάλληλες για χρήση από την Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ.) της Γενικής Γραμματείας Υποδομών.