Η Άνδρος μαθαίνει πως να αξιοποιεί τα υπολείμματα τροφών

Με τα εγκαίνια της μονάδας κομποστοποίησης στον Όρμο Κορθίου (συνεδριακό Κέντρο Δημάρχου ”Ιωάννη Γλυνού”, Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023, ώρα 18.00), ξεκινά μία νέα εποχή στην Άνδρο, η οποία θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο, οι κάτοικοι του νησιού σκέφτονται και αντιμετωπίζουν τα υπολείμματα των τροφών. Η μονάδα του Κορθίου ηλεκτροδοτείται με φωτοβολταϊκά και υδρεύεται με επεξεργασμένο υγρό απόβλητο από τον βιολογικό καθαρισμό. Η μονάδα με την κατάλληλη μελλοντική αναβάθμιση και με ελάχιστη έως καθόλου κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, θα μπορεί να παράγει ταυτόχρονα και με υποδειγματικό τρόπο νερό κατάλληλο για άρδευση

Η μονάδα δημιουργήθηκε έπειτα από πρόταση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στον Δήμο Άνδρου που υλοποιεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SIRCI ΕS και το διαχειρίζεται το Εργαστήριο Οργανικής Χημικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ και η ΜΚΟ Οργάνωση ΓΗ. Στο ίδιο πρόγραμμα εκτός από την Ελλάδα συμμετέχουν εταίροι από Ισπανία, Ιταλία, Τυνησία, Λίβανο, Παλαιστίνη και Ιορδανία.  

Τι είναι η κομποστοποίηση

Η λέξη κομπόστ προέρχεται από την αγγλική λέξη compost που έχει τη ρίζα της στη λατινική λέξη compositus (τοποθετώ μαζί). Η κομποστοποίηση είναι μια απόλυτα φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό. Το κομπόστ μπορεί να δημιουργηθεί βάζοντας οργανικά απορρίμματα σε έναν ειδικό κάδο. Με τη βοήθεια του οξυγόνου, της σωστής αναλογίας άνθρακα και αζώτου, της θερμοκρασίας που αναπτύσσεται στον κάδο αλλά και της ύπαρξης μικροοργανισμών (στους μεγαλύτερους κάδους τοποθετούνται γαιοσκώληκες), γίνεται η αποσύνθεση των σκουπιδιών που μετατρέπονται έτσι σε φυσικό λίπασμα με μεγάλη γεωργική αξία. Μετά από μερικούς μήνες, αυτά τα οργανικά απορρίμματα θα έχουν μετατραπεί χωρίς κόπο σε ένα έτοιμο προς χρήση κομπόστ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναζωογονήσει το έδαφος στον κήπο σας.

Η ανάγκη για κομποστοποίηση στην Άνδρο

Στην Άνδρο υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τον όγκο των απορριμμάτων που παράγεται, συνεπώς η μείωση των απορριμμάτων είναι σημαντική για όλους. Περίπου το 44%* των οικιακών απορριμμάτων είναι οργανικά – δηλαδή τρόφιμα από την κουζίνα ή υλικά από τον κήπο. Σήμερα, τα περισσότερα από αυτά τα απορρίμματα πετιούνται στους κάδους. Αυτά τα απορρίμματα μυρίζουν άσχημα, προσελκύουν πολλά ζώα και τρωκτικά και προκαλούν δυσαρέσκεια σε κάθε κάτοικο που μένει κοντά σε κάδους. 

Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες η ατμόσφαιρα που δημιουργείται είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη ενώ παράλληλα είναι ανθυγιεινή και ενοχλητική για κατοίκους και επισκέπτες Τα απορρίμματα που δεν διαχωρίζονται μεταφέρονται στον χώρο εναπόθεσης προσωρινών απορριμμάτων στη Σταυροπέδα, όπου τελικά θα μεταφερθούν εκτός Άνδρου με κάποιο κόστος. Υπάρχει δυνατότητα να μειωθούν αυτά τα προβλήματα και τον παραγόμενο όγκο των απορριμμάτων κάνοντας μερικές απλές αλλαγές ώστε να ξεκινήσει η κομποστοποίηση.