Θ. Σουσούδης: "Συνεργασία προκειμένου να βελτιώσουμε τις συνθήκες που έχουμε ανάγκη, για την Πολιτική Προστασία στο νησί μας"

Οριστικά στο Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων η Άνδρος

Μία νέα μέρα έφτασε για το κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας στην Άνδρο, καθώς πλέον και "με τη βούλα" θα συμμετέχει στο Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων, το πρώτο Δίκτυο Πόλεων για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία. Έτσι λοιπόν ο Δήμος Άνδρου, μαζί με ακόμη 91 Δήμους της χώρας, θα συμμετέχουν σε κάτι συλλογικό που θα βοηθήσει στην μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειριών για την αντιμετώπιση, δύσκολων καταστάσεων και καταστροφών. Η συγκεκριμένη απόφαση, ήταν ομόφωνη από όλο το Δημοτικό Συμβούλιο.

Θ. Σουσούδης: "Είναι ότι καλύτερο για το Δήμο μας, προκειμένου να μπορούμε να ανταπεξερχόμαστε σε δύσκολες καταστάσεις"

Ο δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης, μιλώντας στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική είναι η ένταξη του νησιού, στο Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων. Συγκεκριμένα, ανέφερε, ότι, "η συνεργασία με το συγκεκριμένο Δίκτυο, είναι κάτι πάρα πολύ καλό για τον Δήμο μας, προκειμένου να βελτιώσουμε τις συνθήκες που έχουμε ανάγκη, για την Πολιτική Προστασία στο νησί μας. Υπάρχει τεχνογνωσία, καινούργιες καινοτόμες ιδέες και γενικά αυτή η διάχυση της γνώσης, για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση, κάποιων προκλήσεων στην διαχείριση κάποιων έκτακτων αναγκών, θεωρώ ότι θα είναι ότι καλύτερο για το Δήμο μας, προκειμένου να μπορούμε να ανταπεξερχόμαστε σε δύσκολες καταστάσεις. Στο συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο, θα αποφασίσουμε αν συμφωνούμε να συμμετέχουμε".

Δ. Λοτσάρης: "Όσο πιο πολύ οργανωθούμε, τόσο πιο έτοιμοι θα είμαστε σε ότι προκύψει"

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρώην δήμαρχος, Δημήτρης Λοτσάρης, ο οποίος έδειξε πολύ θετικός, στη συμμετοχή του Δήμου στο Δίκτυο, λέγοντας, ότι, "εμείς το είχαμε ψηφίσει και την προηγούμενη φορά θα το κάνουμε και τώρα. Λόγω της κλιματικής αλλαγής, από εδώ και στο εξής τα φαινόμενα θα γίνονται ολοένα και πιο έντονα και πιο ακραία. Όσο πιο πολύ οργανωθούμε, λοιπόν, στο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας, τόσο πιο έτοιμοι θα είμαστε σε ότι προκύψει. Να πω επίσης, ότι η σχέση με το Δίκτυο, είναι αμφίδρομη, καθώς τεχνογνωσία έχουν να πάρουν και από εμάς, καθώς δεν πρέπει να υποτιμούμε ότι έχει γίνει στην Άνδρο, τα τελευταία χρόνια, στο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με όλες τις Υπηρεσίες. Όπως και να έχει, τέτοιες δράσεις και τέτοιες συμμετοχές σε όλες αυτές τις συλλογικότητες, είναι πάρα πολύ σπουδαίες αλλά και αναγκαίες και θα το βλέπουμε πολύ συχνά. Επίσης, αξιοσημείωτη είναι και η συνεργασία όλων των Εθελοντικών Σωματείων, σε περίπτωση καταστροφών, όπου το ένα βοηθάει το άλλο και από περιοχή σε περιοχή και ότι συζητάμε είναι μονόδρομος για να μπορέσουμε να το πάμε παρακάτω και προφανώς και είμαστε θετικοί."

Η εισήγηση του δημάρχου, που τέθηκε υπόψιν του Δημοτικού Συμβουλίου, ανέφερε αναλυτικά τους λόγους, που η συμμετοχή του Δήμου Άνδρου στο Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων κρίνεται αναγκαία. Αναλυτικά, η εισήγηση ανέφερε:

Η ανάγκη ύπαρξης σχεδίου αντιμετώπισης καταστροφών

Οι καταστροφές και οι ζημιές που σημειώθηκαν τα τελευταία τριάντα χρόνια στην Ελλάδα αναδεικνύουν την τρωτότητα και την ευπάθεια της χώρας σε φυσικούς και ανθρωπογενείς κινδύνους και υποδεικνύουν την αναγκαιότητα αναβάθμισης των μηχανισμών διαχείρισης κρίσεων και της λειτουργίας ενός αξιόπιστου συστήματος πολιτικής προστασίας· αυτό διότι διαχρονικά δεν είχε καταστεί δυνατόν να αντιμετωπισθούν οι παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, όπως η απουσία συντονισμού μεταξύ των επιπέδων της διοίκησης, η έλλειψη επαρκούς σχεδιασμού, μέτρων πρόληψης και ιεράρχησης προτεραιοτήτων, ενώ δεν υπήρξε επαρκής προσαρμογή στην αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών και των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης. Επιπλέον, οι υφιστάμενες αρμοδιότητες των φορέων πολιτικής προστασίας σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο εμφάνιζαν αποσπασματικό χαρακτήρα και αλληλοεπικαλύψεις.

Σήμερα που χρειάζεται να γίνουν μεγάλα βήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι κομβικός στην ανάπτυξη ενός ενιαίου εθνικού μηχανισμού ολιστικής κάθετης διαχείρισης κινδύνων και απειλών, που να καλύπτει τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών από τη φάση της πρόληψης έως και τη φάση της αποκατάστασης. Οι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στη διαμόρφωση της Πολιτικής Προστασίας ως δημόσιας πολιτικής· παράλληλα, χρειάζονται ισχυρές τοπικές δομές και μηχανισμούς ασφάλειας των πολιτών, προκειμένου οι πολιτικές που εφαρμόζονται να είναι αποτελεσματικές. Καθοριστικός παράγοντας, όμως, για την αποτελεσματική άσκηση αυτών των πολιτικών είναι η στρατηγική, μεθοδολογική, ερευνητική και επιχειρησιακή ενδυνάμωση, με εξασφάλιση επαρκών χρηματοδοτικών και ανθρώπινων πόρων και, με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών που θα διευκολύνουν την οργάνωση του μηχανισμού σε τοπικό επίπεδο. Για αυτό κρίνεται αναγκαία και σκόπιμη η συμμετοχή μας στο υπό ίδρυση «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΘΕΚΤΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ» που αποτελεί μια πρωτοβουλία του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ).

Όσα συνομολογούν οι συμμετέχοντες στο Δίκτυο

Οι συμμετέχοντες στο Δίκτυο αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία για τη σύσταση του Δικτύου πολιτικής προστασίας για κοινωνίες, ασφαλείς, βιώσιμες και ανθεκτικές, αναγνωρίζοντας:

  • Ότι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στα νέα σχέδια Πολιτικής Προστασίας είναι κομβικός.

  • Ότι η προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς, των υποδομών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των υπηρεσιών ζωτικής σημασίας, των υλικών και άυλων αγαθών από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές και λοιπές απειλές συναφούς προέλευσης, που προκαλούν ή ενδέχεται να προκαλέσουν καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, είναι αναντικατάστατα αγαθά.

  • Ότι τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε κάθε Δήμο, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, είναι κοινά και απαιτούν συντονισμένες προσπάθειες.

  • Ότι μεταξύ μας έχουμε μεγάλες αποστάσεις ως την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα των τοπικών συστημάτων πολιτικής προστασίας, καθώς και στην ετοιμότητα ανταπόκρισης και επέμβασης πρόληψης και αποκατάστασης.

  • Την ανάγκη να αποκτήσουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης ισχυρές τοπικές δομές και μηχανισμούς προστασίας και πρόληψης για την ασφάλεια των πολιτών.

  • Ότι η χρήση των νέων τεχνολογιών και της Τεχνητής Νοημοσύνης βελτιστοποιεί τους μηχανισμούς πρόληψης.

  • Ότι οι συνεργασίες βοηθούν ώστε να επιτευχθούν ευκολότερα οι κοινοί στόχοι.

  • Τις ανάγκες εκπαίδευσης, κατάρτισης και ανταλλαγής τεχνογνωσίας.

Οι βασικοί στόχοι του Δικτύου

Οι βασικοί στόχοι του Δικτύου συνεπώς είναι:

  • Η προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας για τα συστήματα πολιτικής προστασίας, με παράλληλη εξασφάλιση της διαλειτουργικότητας των συστημάτων,

  • Η αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων σε συνεργασία με τις εταιρείες, τους ερευνητικούς οργανισμούς τις δημόσιες αρχές αλλά και τους πολίτες,

  • Η ενδυνάμωση των τοπικών μηχανισμών πολιτικής προστασίας με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, καινοτόμων εφαρμογών και καλών πρακτικών,

  • Η διάχυση της γνώσης για την πρόληψη, την προετοιμασία και την αντιμετώπιση των προκλήσεων στη διαχείριση του κινδύνου καταστροφών ώστε να γίνει προσιτή σε όλους,

  • Η προσαρμογή εν γένει στην κλιματική αλλαγή, την πρόληψη και τη διαχείριση κινδύνων (σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές δασών, πυρηνικά ατυχήματα, πανδημίες, κ.λπ.) που συνδέονται τόσο με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, όσο και με τις ανθρώπινες παρεμβάσεις στα οικοσυστήματα.