Ο ξενοδόχος, Γιώργος Χαλάς, αναλαμβάνει καθήκοντα ειδικού συμβούλου για τον Τουρισμό

Σε νέα και έμπειρα χέρια η τουριστική προβολή της Άνδρου

Το σημαντικό κομμάτι της τουριστικής προβολής της Άνδρου, άλλαξε χέρια, και όπως ανακοίνωσε ο Δήμος, τον συγκεκριμένο ρόλο και τα καθήκοντα του ειδικού συμβούλου, ανέλαβε αμισθί ο Γιώργος Χαλάς, ο οποίος είναι από τους γνωστούς ξενοδόχους στο νησί των Κυκλάδων. Μετά την απομάκρυνση του, αντιδημάρχου Τουρισμού, Νίκου Μουστάκα, η θέση για το κομμάτι της τουριστικής προβολής είχε μείνει ακέφαλη και αυτό το κομμάτι έρχεται να καλύψει ο έμπειρος επιχειρηματίας. Ο ίδιος, δραστηριοποιείται τα τελευταία 25 χρόνια στον τομέα του τουρισμού, και είναι ο ιδιοκτήτης του Ξενοδοχείου BlueBay, στην περιοχή «Δελαβόγιας» Μπατσίου. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δήμου Άνδρου, “Θα καταθέτει πλέον στον Δήμο μας την γνώση, την εμπειρία και την εξειδίκευσή του σε θέματα τουρισμού ενδυναμώνοντας με αυτόν τον τρόπο την προβολή του νησιού σε όλο τον κόσμο.”

Γ. Χαλάς: “Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, που αφορούν το τουριστικό κομμάτι”

Ο νέος ειδικός σύμβουλος του Δήμου Άνδρου, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, για την πρόταση που δέχτηκε από τον δήμαρχο Άνδρου, γιατί αποδέχτηκε να αναλάβει τα συγκεκριμένα καθήκοντα, αλλά και ποιες είναι οι πρώτες του σκέψεις. “Ήταν μία παρότρυνση του δημάρχου, ο οποίος ήθελε πάρα πολύ καιρό να συζητήσουμε αυτό το θέμα. Εγώ ήμουν θετικός στο να γίνει αυτή η συζήτηση, και έπρεπε να γίνει αυτή η συζήτηση. Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, που αφορούν το τουριστικό κομμάτι. Βρίσκομαι πολλά χρόνια στον συγκεκριμένο τομέα, και προσπαθώ να τα βλέπω και αναρωτιέμαι κατά πόσο θα προσπαθήσουμε να τα λύσουμε. Έδωσα λοιπόν τη συγκατάθεση μου και είπα πάμε να δούμε όλοι μαζί, τι μπορούμε να κάνουμε για το νησί μας”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, στο αν και κατά πόσο σχετίζεται η δική του ανάληψη αρμοδιοτήτων, με την πρόσφατη παύση του πρώην αντιδημάρχου Τουρισμού, Νίκου Μουστάκα, ο κ. Χαλάς ανέφερε πως “ένας από τους λόγους που ανέλαβα αυτή τη θέση και μάλιστα αμισθί, είναι διότι εγώ δεν θέλω καμία πολιτική ανάμιξη, γενικά, είτε με τον ένα δήμαρχο είτε με τον άλλο, όποιος προκύψει μετά και τις επόμενες εκλογές. Δεν θέλω καμία ανάμιξη. Εμένα με ενδιαφέρει, να μπορέσω να βάλουμε επί τάπητος, 10 πράγματα που έχω ήδη στο μυαλό μου, και από εκεί και πέρα, αν και ο δήμαρχος έχει την πρόθεση, να τα λύσουμε και να τα φτιάξουμε, έχει καλώς.”

Τα βασικά προβλήματα που ψάχνουν λύση

Ο κ. Χαλάς δεν παρέλειψε να αναφέρει τους βασικούς τομείς και τα βασικά προβλήματα, που θα ήθελε να αντιμετωπίσει, αναλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα, επισημαίνοντας πως “αυτή τη στιγμή, δεν μπορείς εύκολα να βγάλεις ένα πλάνο και να σκεφτείς τι θες να πετύχεις, γιατί πρέπει να λυθούν βασικά προβλήματα, που πρέπει ο δήμαρχος ή ο κάθε δήμαρχος, να ξεκινήσει να τα λύνει. Το πρώτο παράδειγμα, αφορά το σοβαρό θέμα που έχουμε, με το νερό, την αποχέτευση και τους βιολογικούς καθαρισμούς. Είναι πράγματα που δεν λογίζονται σε ένα τουριστικό σημείο, σε οποιοδήποτε νησί και αν είναι αυτό, τα λύματα δεν πρέπει να καταλήγουν στην θάλασσα για τον οποιοδήποτε λόγο. Το δεύτερο κομμάτι, αφορά, στην πρόσβαση προς και από το λιμάνι του Γαυρίου, το οποίο είναι μονόδρομος, καθώς είναι, όπως είναι η Σίφνος, που περιμένουν τα μισά αυτοκίνητα κάτω και τα μισά πάνω, για να μπορέσουν να περάσουν. Υπάρχει λοιπόν σοβαρό θέμα και εκεί. Οπότε θα πρέπει πρώτα να λυθούν κάποια έργα υποδομής για να μπορέσουν στην πορεία να έρθουν οι υπόλοιποι στόχοι, αλλά και οι επενδύσεις.”

Επιχειρηματίες, εφοπλιστές και Άνδρος

Μεγάλη έμφαση έδωσε στο κομμάτι της παρουσίας των επιχειρηματιών αλλά και στην αντιμετώπιση του νησιού από τους εφοπλιστές, αναφέροντας μεταξύ άλλων: “Λείπουν οι επιχειρηματίες από το νησί, οι οποίοι θα έρθουν να αγοράσουν, να φτιάξουν και να κάνουν το οτιδήποτε. Υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα. Εγώ μπήκα στη συγκεκριμένη επιτροπή για να καταθέσω τις απόψεις μου και από εκεί και πέρα θα δούμε αν θα πρέπει να μείνω ή όχι. Από εκεί και πέρα έχουμε τους εφοπλιστές, οι οποίοι δεν βάζουν γρήγορα πλοία για την Άνδρο, από την μία το κατανοώ, αλλά από την άλλη δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες ώρες, που δεν υπάρχει καθόλου σύνδεση πλοίου με το νησί και κάποιοι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα με συγκεκριμένες πτήσεις, δεν μπορούν να έρθουν στο νησί. Μιλάμε λοιπόν, για βασικά πράγματα, που αν ληφθούν υπόψη, θα έρθει και ο ξένος επιχειρηματίας να βάλει χρήματα, αλλά και εμείς θα καταφέρουμε να ανεβάσουμε το επίπεδο του νησιού μας. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη και αυτό θα προσπαθήσω να περάσω και στον δήμαρχο, όταν θα κάνουμε μία εκτενή συζήτηση, καθώς αν δεν γίνουν αυτά τα βασικά πράγματα για το νησί μας, δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούμε να πούμε.” Ενώ την ίδια στιγμή θέλησε να κάνει και μία αυτοκριτική, για τον τομέα που δραστηριοποιείται, τονίζοντας, “Από πολύ μικρός επιτηδεύομαι σε αυτό το κομμάτι, και βλέπω τελικά, ότι η Άνδρος είναι ένα νησί, που έχει μείνει πίσω, γιατί εμείς σαν επαγγελματίες και σαν Ανδριώτες, δεν έχουμε δώσει βάση, στο τι είναι αυτό που μας κρατάει πίσω αυτή τη στιγμή, αλλά ούτε καθίσαμε ποτέ σε ένα τραπέζι, οι άνθρωποι που ασχολούμαστε με τον τουρισμό και όχι την πολιτική, για να δούμε τα προβλήματα του τουριστικού τομέα.”

Το πρόβλημα με την ανέγερση νέων ξενοδοχείων

Κλείνοντας, ο κ. Χαλάς, θέλησε να αναφερθεί στο πρόβλημα που υπάρχει στο νησί και εμποδίζει την κατασκευή και ανέγερση νέων ξενοδοχείων, λέγοντας πως “όσα χρήματα και αν έχουμε, ότι και αν θέλουμε να κάνουμε, αν δεν έρθουν ξένοι επιχειρηματίες, θα είναι πολύ δύσκολο να το κάνουμε. Όσο υπάρχει το 100 μέτρα από τη θάλασσα και το ότι δεν κάνουμε ξενοδοχεία στην Άνδρο, αυτό είναι πολύ κακό. Πως θα ανεβάσουμε αυτό το νησί, με 7-8 ξενοδοχεία που υπάρχουν και μπορούν να καλύψουν 500 άτομα; Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ακόμα η απαγόρευση για ανέγερση σε μικρότερη απόσταση των 100 μέτρων από τη θάλασσα, σε σημεία δηλαδή που μπορεί να γίνουν κάποια πολύ καλά ξενοδοχεία και δεν λέω, να πάνε μέσα στο κέντρο του Μπατσίου ή στο κέντρο της Χώρας, μιλάμε για πολύ ωραία σημεία του νησιού, τα οποία είναι εκτός σχεδίου, και αυτή τη στιγμή απαγορεύεται να χτίσεις.”

Δ. Λοτσάρης: “Θα δοθεί μια νέα ώθηση στην προβολή του νησιού μας”

Από την δική του πλευρά, ο δήμαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης, στο καλωσόρισμα του νέο ειδικού συμβούλου, τόνισε: “Ο Γιώργος Χαλάς είναι ένας ενεργός Ανδριώτης επιχειρηματίας με πολλές παρουσίες σε διεθνείς εκθέσεις τα τελευταία χρόνια και με μια συνεχώς αναπτυσσόμενη επιχείρηση. Πρόκειται για έναν άνθρωπο της αγοράς, με τα ίδια άγχη, τους ίδιους στόχους και με τους ίδιους προβληματισμούς με τους περισσότερους από τους επαγγελματίες του νησιού. Σε συνεργασία με το γραφείο τουριστικής προβολής, με το οποίο συνεργάζεται ο Δήμος μας τα τελευταία χρόνια, πιστεύω ότι θα δοθεί μια νέα ώθηση στην προβολή του νησιού μας”.