Σαρωτικά τα ποσοστά στο νησιωτικό νομό για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Στα γαλάζια “ντύθηκαν” η Σύρος και οι Κυκλάδες

Ηχηρή πτώση για ΣΥΡΙΖΑ και ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ στα νησιά

Την εμπιστοσύνη των Κυκλαδιτών απέσπασε η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως απέδειξε το αποτέλεσμα των χθεσινών εθνικών εκλογών, καθώς η κάλπη έφερε πρώτη και με διαφορά(!) τη γαλάζια παράταξη, δίνοντάς της ποσοστό 47,52% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έλαβε μόλις 15,90% σε ποσοστό ενσωμάτωσης 98,30%.

Η πανελλαδική καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας καταγράφηκε και σε επίπεδο νομού και ειδικότερα σε επίπεδο Σύρου, με τους νησιώτες να έδειξαν ξεκάθαρα με την ψήφο τους, πως προτιμούν στο “τιμόνι” της χώρας να συνεχίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα παραπάνω αποτελέσματα προκάλεσαν ως παράλληλη συνέπεια την ηχηρότατη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες, αλλά και στην πρωτεύουσα του νομού, με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, χθες, να κατέγραψε 15,93% και 20,00%, αντίστοιχα.

Ωστόσο, αυξημένα υπήρξαν τα ποσοστά για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο νησιωτικό νομό καθώς έφτασε στο 11,35%, ενώ το 2019 είχε καταγράψει μόλις 8,52%. Επιπλέον, άνοδο στις Κυκλάδες είχε και το ΚΚΕ που απέσπασε ποσοστό 5,65% ενώ το 2019 είχε λάβει 4,20%. Ακολούθως, το κόμμα Ελληνική Λύση στις Κυκλάδες πήρε 3,65% ενώ το 2019 είχε 2,88%.

Αξίζει να υπογραμμιστεί πως η Νέα Δημοκρατία σε επίπεδο νομού απέσπασε το 2019 43,55% και ο ΣΥΡΙΖΑ 28,32%.

Τρεις έδρες σε Νέα Δημοκρατία και μία σε ΣΥΡΙΖΑ

Οι χθεσινές εκλογές διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής, ωστόσο, τα αποτελέσματα σε επίπεδο εδρών δεν φαίνεται να αλλάζουν, τουλάχιστον αν δεν προκύψει μεγάλη αλλαγή στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και νέες απώλειες στον ΣΥΡΙΖΑ, στη δεύτερη κάλπη.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τρεις έδρες όπως είχε και το 2019, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μία.

Πρώτος σε σταυρούς στο νομό Κυκλάδων (σε ενσωμάτωση σταυρών 89,80%) μέχρι τη στιγμή που έκλεινε το φύλλο ήρθε ο Γιάννης Βρούτσης με 15.984, δεύτερη η Κατερίνα Μονογυιού με 12.242, τρίτος ο Φίλιππος Φόρτωμας με 8.889. Αξίζει να σημειωθεί πως από τον ΣΥΡΙΖΑ την έδρα φαίνεται να κερδίζει ο Νίκος Συρμαλένιος με 3.275 σταυρούς.

Οι επιδόσεις των κομμάτων στα Κυκλάδονήσια

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα τελικά στοιχεία των εκλογών στα νησιά των Κυκλάδων. Συγκεκριμένα: Αμοργός: 40,34% Νέα Δημοκρατία – 13,36% ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ανάφη: 55,02% Νέα Δημοκρατία – 14,86% ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Άνδρος: 53,82% Νέα Δημοκρατία – 13,11% ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αντίπαρος: 50,43% Νέα Δημοκρατία – 15,66% ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θήρα (Σαντορίνη) 56,34% Νέα Δημοκρατία – 11,47% ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ίος 51,11% Νέα Δημοκρατία – 11,39% ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κέα 51,03% Νέα Δημοκρατία – 15,68% ΣΥΡΙΖΑ, Κίμωλος 51,79% Νέα Δημοκρατία – 19,13% ΣΥΡΙΖΑ, Κύθνος: 55,33% Νέα Δημοκρατία – 19,94% ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μήλος 44,92% Νέα Δημοκρατία – 13,96% ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μύκονος 55,16% Νέα Δημοκρατία – 12,89% ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάξος και Μικρές Κυκλάδες 42,42% - 18,98% ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (σε ποσοστό ενσωμάτωσης 98,08%) Πάρος 44,77% Νέα Δημοκρατία – 18,29% ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (σε ποσοστό ενσωμάτωσης 96,30%), Σέριφος: 46,40% Νέα Δημοκρατία – 19,30% ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σίκινος: 54,39% Νέα Δημοκρατία – 15,20% ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σίφνος 47,97% Νέα Δημοκρατία – 12,38% ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σύρος – Ερμούπολη 40,31% Νέα Δημοκρατία – 20,00% ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (σε ποσοστό ενσωμάτωσης 97,73%), Τήνος: 45,69% Νέα Δημοκρατία – 18,48% ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Φολέγανδρος: 51,85% Νέα Δημοκρατία – 18,52% ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Χρήστος Καφτηράνης: Οι Κυκλάδες επέλεξαν ανάπτυξη

Ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Κυκλάδων, Χρήστος Καφτηράνης προχώρησε σε δηλώσεις αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα, το βράδυ της Κυριακής. Σύμφωνα με όσα είπε, ο νησιωτικός νομός γύρισε την πλάτη οριστικά στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ρητορική του και επέλεξε το δρόμο της προόδου.

“Απόψε κέρδισε η Ελλάδα. Κέρδισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πιστεύω ότι οι Έλληνες σήμερα με την ψήφο τους επέλεξαν και ψήφισαν σταθερότητα, συνέχεια, ψήφισαν πρόοδο, ψήφισαν ανάπτυξη και γύρισαν την πλάτη στο “μαύρο” του ΣΥΡΙΖΑ και σε όλη αυτή την προεκλογική τοξικότητα που συντηρήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη ημέρα των εκλογών. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας πούμε ότι και οι Κυκλάδες έχουν ένα μεγάλο ποσοστό νίκης. Ευχαριστούμε

όλους τους Κυκλαδίτες, όλες τις Κυκλαδίτισσες και ευχαριστούμε όλους τους Έλληνες που σήμερα έδωσαν τη μεγάλη αυτή νίκη και τη νέα αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς, αν περίμενε πως η Νέα Δημοκρατία θα κατέγραφε τόσο υψηλή διαφορά που θα “άγγιξε” τις 20 μονάδες από το δεύτερο κόμμα, υπήρξε σαφής: “Πιστεύω ότι κανένας δεν το περίμενε. Με βάση τις δημοσκοπήσεις όμως, ξέραμε ότι θα έχουμε μία σημαντική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η πολιτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ στη μαύρη διαφήμιση, στην τοξικότητα, σε όλη την προεκλογική εκστρατεία να υβρίζει και να συκοφαντεί την οικογένεια Μητσοτάκη και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και όλα αυτά που μεσολάβησαν μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική τους τακτική, έδωσαν αυτή τη μεγάλη και σαρωτική νίκη στη Νέα Δημοκρατία”.

Ο κ. Καφτηράνης συμπλήρωσε δε, πως, “φυσικά αυτή τη νίκη τη δεχόμαστε με χαρά και μας γεμίζει ικανοποίηση και ευθύνη για την επόμενη ημέρα. Ξεκινάμε από αύριο για τις νέες εκλογές, για μία νέα αυτοδύναμη Ελλάδα, για μία νέα αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία”.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο Χρήστος Καφτηράνης ειδικότερα για τη Σύρο τόνισε: “Με μεγάλο ποσοστό και ίσως πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια μιλάμε για μία μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και στη Σύρο. Και στα άλλα νησιά όμως θεωρώ ότι θα δούμε αποτελέσματα που θα τρίβουμε τα μάτια μας. Λαμβάνουμε τα αποτελέσματα και δεν το πιστεύουμε. Αυτό το αποτέλεσμα δεν έχει προηγούμενο. Είναι μία νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, μία νίκη για την Ελλάδα”.

Ανθή Χαλκιά: Οι νησιώτες επέλεξαν σταθερότητα

Με χαμόγελο σχολίασε τα αποτελέσματα η - για πρώτη φορά - υποψήφια βουλευτής Κυκλάδων με τη Νέα Δημοκρατία, Ανθή Χαλκιά. Η ίδια σημείωσε πως οι νησιώτες επέλεξαν σταθερότητα.

“Απόψε οι πολίτες αποφάσισαν ότι επιθυμούν τη σταθερότητα και επιθυμούν να δώσουν την ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία να ολοκληρώσει το έργο που άρχισε το 2019. Το μήνυμα είναι ισχυρό και μας δίνει τη δύναμη για να συνεχίσουμε να πάμε την Ελλάδα εκεί που της αξίζει”, υπογράμμισε, λέγοντας για τη Σύρο συγκεκριμένα, πως, τον ίδιο δρόμο επέλεξαν και οι κάτοικοί της.

“Η Σύρος και οι Κυκλάδες σε συνέχεια του αποτελέσματος σε όλη την Ελλάδα, δείχνουν τον δρόμο που δείχνει τη σταθερότητα, την ασφάλεια. Οι νησιώτες ξέρουν να κερδίζουν τους αγώνες και το αποδεικνύουν κάθε φορά που είναι κρίσιμη η εκλογική μάχη. Απέδειξαν για άλλη μία φορά ότι θέλουν τη σταθερότητα, ότι επιθυμούν την εξέλιξη της χώρας και το έδειξαν και στη Σύρο, μετά από αρκετά χρόνια. Και στις Κυκλάδες έχουμε συντριπτικό ποσοστό για τα χρονικά των εκλογικών μαχών”.

Κώστας Βασιλάκης: Να δώσουμε με καλύτερους όρους τη δεύτερη μάχη

Μουδιασμένο ήταν το κλίμα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Σύρο μετά από την ανάρτηση των εκλογικών αποτελεσμάτων. “Οι αγώνες έχουν και νίκες και ήττες όπως δήλωσε και ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας”, ανέφερε σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ στη Σύρο, Κώστας Βασιλάκης, επισημαίνοντας παράλληλα τα εξής: “Τα συλλογικά μας όργανα θα συγκληθούν άμεσα ώστε να αποτιμήσουν τα εκλογικά μας αποτελέσματα. Ο εκλογικός κύκλος ωστόσο δεν έχει ακόμα τελειώσει, δεδομένου ότι κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Συνεπώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει το περιθώριο του χρόνου”. Ως εκ τούτου, υπογράμμισε πως, “Πρέπει να κάνουμε άμεσα όλες τις αλλαγές που χρειάζονται ώστε να δώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους την επόμενη κρίσιμη και τελική εκλογική μάχη”.

Αντώνης Καραμολέγκος: Ο ήλιος της κοινωνικής δικαιοσύνης ανέτειλε ξανά

Εξαιρετικά ικανοποιημένος παρουσιάστηκε για την πορεία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο γραμματέας της τοπικής οργάνωσης, Αντώνης Καραμολέγκος.

“Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ είναι ισχυρά διψήφιο και όπως φαίνεται κυμαίνεται στο 12 με 12,5% και είναι αυτό που θέλαμε σαν πρώτη αντίδραση του κόσμου, δηλαδή ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό”.

Παράλληλα, ο ίδιος σχολίασε και τη μεγάλη διαφορά και νίκη της Νέας Δημοκρατίας, απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας: “Η ψαλίδα της Νέας Δημοκρατίας από το ΣΥΡΙΖΑ, άνοιξε πάρα πολύ και αυτό δείχνει την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, να κερδίσει την κυβέρνηση της δεξιάς και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οπότε καλούμε όλο τον προοδευτικό κόσμο, όλους τους πολίτες που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, να επιστρέψουν στο σπίτι τους, το πατρικό τους σπίτι, και με ένα πολιτικά αυτόνομο ΠΑΣΟΚ, να υπάρξει μία αναγέννηση της παράταξης, γιατί μόνο αυτή η παράταξη, μόνο το ΠΑΣΟΚ, μόνο οι πραγματικοί γνήσιοι και απόγονοι του Ανδρέα Παπανδρέου, μπορούν να κερδίσουν τη δεξιά παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και τον Κυριάκο Μητσοτάκη”. Ο ίδιος, κλείνοντας τις δηλώσεις του, ευχαρίστησε τους πολίτες που στήριξαν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, λέγοντας τα ακόλουθα. “Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πολίτες που επέστρεψαν στις κάλπες και για τον υπερδιπλασιασμό των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ της Σύρου, σαν ψήφους. Ο ήλιος της κοινωνικής δικαιοσύνης ανέτειλε ξανά”.

Τζώρτζης Μακρυωνίτης: Σημαντικό βήμα για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Τζώρτζης Μακρυωνίτης, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για το εκλογικό αποτέλεσμα και την πορεία του κόμματός του. Με φόντο το αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε τη χαρά του. “Νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε ένα πολύ σημαντικό βήμα, αυτή τη στιγμή σε πανελλαδικό επίπεδο και είμαι αισιόδοξος για το μέλλον. Νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά του, στην επόμενη αναμέτρηση, καθώς το γεγονός ότι είναι πεντακομματική τουλάχιστον μέχρι αυτή την ώρα (23:30) η Βουλή, αυτό δίνει μία μεγάλη προοπτική για το ΠΑΣΟΚ”. Τέλος, ο κ. Μακρυωνίτης σχολίασε και τη νίκη και τη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από το ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: “Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε σε αυτό το επίπεδο, νομίζω ότι δεν έχει δυνατότητες ανάκαμψης. Στο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε μία πτωτική τάση, αυτό δεν μπορεί να το ανατρέψει, και αισιοδοξούμε ότι ως ΠΑΣΟΚ, θα κερδίσουμε και στην επόμενη αναμέτρηση θα αυξήσουμε σημαντικά το ποσοστό μας”.