Συνέντευξη του νέου δημάρχου Άνδρου, Θεοδόση Σουσούδη στην "Κοινή Γνώμη"

"Η υπόσχεση που δίνουμε είναι: δουλειά, δουλειά, δουλειά!"

  • Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου, 2023 - 06:18

Έχουν περάσει αρκετές ημέρες από τις αυτοδιοικητικές εκλογές που έφεραν την αλλαγή σε αρκετά από τα νησιά των Κυκλάδων και ήδη οι νέοι δήμαρχοι προετοιμάζονται για την ημέρα που θα αναλάβουν τα ηνία. Ένα από αυτά τα νησιά, είναι και η Άνδρος, στο οποίο την σκυτάλη από τον Δημήτρη Λοτσάρη, πήρε ο γνώριμος στο νησί και από παλαιότερη θητεία του, Θεοδόσης Σουσούδης. Για την ιστορία, η εκλογική αναμέτρηση, ήταν ένα πραγματικό ντέρμπι και κρίθηκε μόλις για 26 ψήφους.

Ο νέος δήμαρχος Άνδρου, παραχώρησε συνέντευξη στην "Κοινή Γνώμη" στην οποία μεταξύ άλλων υπόσχεται σε όλο τον κόσμο του νησιού, ότι θα δουλέψει για το καλύτερο αποτέλεσμα, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στα φλέγοντα ζητήματα του νησιού, όπως η διαχείριση των απορριμάτων, τα λιμάνια της Άνδρου, το οδικό δίκτυο αλλά και τον τουρισμό, που όπως αναφέρει, "πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις αυτές που θα προσελκύσουν επισκέπτες στο νησί μας".

Το βράδυ της Κυριακής 8 Οκτωβρίου, οι συντοπίτες σας, σας επέλεξαν και σας εμπιστεύτηκαν, ως μία δύναμη αλλαγής που θα προσφέρει στον τόπο. Τι έχετε να πείτε στους πολίτες του νησιού και αν μπορείτε να τους δώσετε μία υπόσχεση, ποια θα είναι αυτή;

Όπως έχουμε πει, αμέσως μετά τις εκλογές σηκώνουμε μανίκια και ξεκινάμε να δουλεύουμε, ασχέτως εάν η θητεία μας ξεκινάει από τον Ιανουάριο. Ξεκινάμε να σχεδιάζουμε την υλοποίηση του προγράμματός μας, ώστε να είμαστε πλήρως έτοιμοι από τις αρχές του έτους. Άλλωστε γι’ αυτό μας εξέλεξαν οι πολίτες της Άνδρου. Η υπόσχεση που δίνουμε, λοιπόν, τόσο εγώ προσωπικά όσο και οι συνεργάτες μου είναι: δουλειά, δουλειά, δουλειά! Όσα έχουμε πει στο πρόγραμμά μας θα ξεκινήσουν να διεκδικούνται και να δρομολογούνται από την πρώτη κιόλας ημέρα, για να οικοδομήσουμε το νησί που μας αξίζει. Γιατί όλοι ανεξαιρέτως προσδοκούμε μια Άνδρο καλύτερη σε όλα τα επίπεδα.

Κυρίως, όμως, θέλω να διαβεβαιώσω τους Ανδριώτες και τις Ανδριώτισσες ότι θα είμαστε μία Δημοτική Αρχή ΟΛΩΝ. Το λέμε και το εννοούμε, ότι θέλουμε να φέρουμε την ενότητα στο νησί μας. Έχουμε χρέος να χτίσουμε το αύριο των παιδιών μας και σε αυτό δεν χωράνε αντιπαραθέσεις και δεν περισσεύει κανείς.

Σε λιγότερο από 3 μήνες θα αναλάβετε και επίσημα τα καθήκοντά σας. Ποια είναι τα πρώτα πλάνα σας ως νέα Δημοτική Αρχή;

Πρωτίστως θα πρέπει να δούμε τι παραλαμβάνουμε. Να δούμε ποιες είναι οι εκκρεμότητες, ποια έργα βρίσκονται σε εξέλιξη, για ποια έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση κ.λ.π. Εν συνεχεία διεκδικούμε νέες χρηματοδοτήσεις για όσα έχουμε εξαγγείλει στο πρόγραμμά μας με βασικές προτεραιότητες τα Λιμάνια της Άνδρου (Γ΄ φάση Λιμανιού Γαυρίου, μαρίνα Μπατσίου, Λιμάνι Κορθίου και Χώρας) και το οδικό δίκτυο, αυτό που βρίσκεται στη δικαιοδοσία του Δήμου και αυτό που βρίσκεται στην δικαιοδοσία της Περιφέρειας με τη συνεργασία του Επάρχου.

Φυσικά δεν θα μείνουμε μόνο σε αυτά. Διότι το νησί μας έχει ανάγκη να αναπτυχθεί. Αυτός ήταν και ο κεντρικός άξονας πάνω στον οποίο σχεδιάστηκε η αυτοδιοικητική μας πρόταση για το μέλλον της Άνδρου μας. Θα προχωρήσουμε με την κατασκευή του Κλειστού Αθλητικού Κέντρου στο Γαύριο, την αξιοποίηση της μελέτης Πισσία, την δημιουργία χώρων parking σε Χώρα, Μπατσί, Γαύριο και Κόρθι, την άμεση σύσταση Γραφείου Επιχειρηματικότητας στο Δήμο για να στηρίξουμε τους νέους μας, τον σχεδιασμό για την Ίδρυση Ναυτικής Σχολής και άλλα που ήδη έχουμε εξαγγείλει και αποτελούν βασικά στοιχεία για την ανάπτυξη και πρόοδο του νησιού. Με λίγα λόγια ξεκινάμε να εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο πρόβλημα του νησιού σας και πως σκοπεύετε σαν νέος δήμαρχος να το αντιμετωπίσετε και ποιος είναι για σας, ο χρονικός ορίζοντας μέσα στον οποίο θα μπορούσε αυτό να υλοποιηθεί;

Εδώ και πολλά χρόνια η Άνδρος αντιμετωπίζει ένα σοβαρό ζήτημα με την διαχείριση των απορριμμάτων. Τον τελευταίο καιρό είχαμε γίνει όλοι θεατές μιας επαναλαμβανόμενης κακής κατάστασης στο χώρο του δεματοποιητή στην Σταυροπέδα, με την απουσία δεματοποίησης και ανακύκλωσης. Από τις υποσχέσεις του απερχόμενου Δημάρχου έμειναν μόνο οι υποσχέσεις και μία φιέστα για μια μονάδα κομποστοποίησης που στην πραγματικότητα έφτιαξε μια μη κυβερνητική οργάνωση και ο Δήμαρχος την καπηλεύτηκε για να φτιάξει το επικοινωνιακό του προφίλ. Στην ουσία το μέγεθος του προβλήματος της διαχείρισης ο απερχόμενος δήμαρχος το τίναξε στον αέρα και έρχονται πολύ δύσκολες μέρες, μέχρι να ολοκληρωθεί ο ΧΥΤΥ.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην φάση όπου ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου, ο λεγόμενος ΦοΔΣΑ, έχει δημοπρατήσει το έργο δημιουργίας ΧΥΤΥ στην Άνδρο. Εμείς θα συνεργαστούμε με τους αρμόδιους φορείς και συγχρόνως θα ελέγξουμε την τήρηση των Περιβαλλοντικών Όρων που είχαν τεθεί, ώστε να προχωρήσει άμεσα το έργο και να δοθεί επιτέλους μια οριστική λύση στο θέμα των σκουπιδιών, που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια όλους τους κατοίκους.

Ο τουρισμός είναι ένα από τα ισχυρότερα οφέλη για έναν τόπο, αλλά τα τελευταία χρόνια, με τον υπερτουρισμό σε κάποια περιοχές, έχει δημιουργηθεί ένα έντονο πρόβλημα. Έχει αγγίξει αυτό το πρόβλημα τον τόπο σας και αν ναι πως σκοπεύετε να το χειριστείτε και αν;

Η Άνδρος δεν βρίσκεται ακόμη σε αυτή την φάση. Υπάρχει τουριστική κίνηση στο νησί, αλλά δεν είναι αυτή που θα θέλαμε, ώστε να τονώσει την τοπική μας οικονομία. Συνεπώς, δικός μας στόχος είναι να αυξήσουμε τις αφίξεις στην Άνδρο και την τουριστική σεζόν. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις αυτές που θα προσελκύσουν επισκέπτες στο νησί μας για να απολαύσουν τις ομορφιές του νησιού μας, να περπατήσουν στα μονοπάτια μας, να επισκεφθούν τις εκκλησίες και τα μοναστήρια μας, να γευτούν τα τοπικά μας προϊόντα.

Θέλουμε να επεκτείνουμε την τουριστική σεζόν. Αυτή τη στιγμή οι μήνες αιχμής είναι ο Ιούλιος και Αύγουστος. Η Άνδρος είναι ένα νησί μόλις δύο ώρες από την Αθήνα και έχει πολλές ομορφιές που αξίζει να δει κανείς. Χρειάζεται πρωτίστως σωστή προβολή του νησιού μας. Χρειάζονται νέες υποδομές, σύγχρονα λιμάνια, ασφαλές οδικό δίκτυο, υποδομές υγείας. Χρειάζεται παράλληλα και ενίσχυση του αθλητισμού και του πολιτισμού, με περαιτέρω οικονομική στήριξη του Φεστιβάλ Άνδρου, χρηματοδότηση των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, αναβίωση παλαιών πολιτιστικών και αθλητικών δρώμενων και δημιουργία νέων, που θα προσελκύσουν επισκέπτες.