"Καμπανάκι" για τα ογκώδη απορρίμματα και ανακοίνωση με οδηγίες από τον Δήμο Ιητών

"Ένα καθαρό νησί είναι προς όφελος όλων"

Σε νέα ανακοίνωσή του, ο Δήμος Ιητών υπενθυμίζει πως, ο Κανονισμός Καθαριότητας, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και του περιβάλλοντος, περιλαμβάνει στις προβλέψεις του τους τρόπους, αλλά και τους χώρους στους οποίους διατίθενται άχρηστα και αδρανή υλικά και ογκώδη αντικείμενα. Μέσω αυτής της ανακοίνωσης προσπαθεί να υπενθυμίσει σε όλους, τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται για να παραμένει η Ίος, ένα καθαρό νησί.

Γ. Βούλγαρης: "Ένα καθαρό νησί είναι προς όφελος όλων"

Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του Δήμου Ιητών, Γεώργιος Βούλγαρης, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για το φαινόμενο με τα ογκώδη αντικείμενα και τόνισε, ότι, "ο Δήμος Ιητών, εκδίδει ανακοινώσεις για μια σειρά από θέματα γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος. Μεταξύ αυτών και ανακοινώσεις σχετικές με την καθαριότητα και την τήρηση των κανόνων σχετικά με την διάθεση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, ογκωδών αντικειμένων, αδρανών υλικών, προϊόντων καθαρισμού κήπων κ.λ.π.. Τη συγκεκριμένη περίοδο, με τις εργασίες συντήρησης και επισκευών, καθώς και τις αντικαταστάσεις και ανανεώσεις του εξοπλισμού των καταλυμάτων και λοιπών επιχειρήσεων, κρίθηκε σκόπιμο ο Δήμος Ιητών να εκδώσει μια ανακοίνωση, η οποία αποτελεί υπενθύμιση για τους τρόπους και χώρους διάθεσης και απόθεσης όλων των στερεών και μη απορριμμάτων και αδρανών υλικών, τονίζοντας πως υπάρχουν σχετικές για αυτά προβλέψεις στον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου μας. Η αυξημένη δημοφιλία και επισκεψιμότητα του νησιού μας δημιουργεί συγκεκριμένες υποχρεώσεις και στον τομέα της καθαριότητας, όχι μόνο στις υπηρεσίες του Δήμου αλλά και στο κοινό, είτε πρόκειται για κατοίκους και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο νησί, αλλά και για τους επισκέπτες και ένα καθαρό νησί είναι προς όφελος όλων."

Ογκώδη αντικείμενα και αδρανή υλικά

Ως ογκώδη αντικείμενα νοούνται τα αντικείμενα μεγάλου όγκου, τα οποία προέρχονται από οικίες, επιχειρήσεις και περιφραγμένους ή μη ακάλυπτους χώρους, η συλλογή των οποίων δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με τα συνήθη απορριμματοφόρα. Πρόκειται συνήθως για παλαιά έπιπλα, στρώματα, οικιακές συσκευές, συσκευασίες χαρτοκιβωτίων, ξυλοκιβώτια κά. Ως άχρηστα και αδρανή υλικά νοούνται υλικά και μπάζα που προέρχονται από ανακαινίσεις, κατεδαφίσεις και οικοδομικές εργασίες, υπόλοιπα καθαρισμού κήπων, κοπής δένδρων και θάμνων κ.α. Για τα μεν ογκώδη αντικείμενα, υπενθυμίζεται πως από τον Δήμο Ιητών, η συλλογή, αποκομιδή και διάθεσή τους, πραγματοποιείται πρωινές ώρες κάθε Πέμπτης από ειδικό (ανοιχτό) φορτηγό αυτοκίνητο. Τα δε άχρηστα και αδρανή υλικά, υπενθυμίζεται πως θα πρέπει να απομακρύνονται με ευθύνη των ιδιοκτητών ή των υπευθύνων εργασιών και να διατίθενται στον ΧΥΤΑ. Τέλος, επισημαίνεται πως, η αυθαίρετη απόρριψη και εναπόθεση είτε, των ογκωδών αντικειμένων, είτε των άχρηστων και αδρανών υλικών σε χώρους ή με τρόπους που αποτελούν παράβαση του Κανονισμού Καθαριότητας, θα επιφέρει την επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων.

Υποχρεώσεις υπευθύνων για τα εσωτερικά ογκώδη αστικά απορρίμματα

Τα απορρίμματα αυτά δεν εγκαταλείπονται οπουδήποτε αλλά παραλαμβάνονται από τον ∆ήµο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας των υπευθύνων με την Υπηρεσία Καθαριότητας. Στην περίπτωση αυτοί οι υπεύθυνοι υποχρεούνται:

  • Να καταβάλλουν υπέρ του ∆ήµου ειδικό τέλος αποκομιδής αν προβλέπεται.

  • Να µην βγάζουν τα ογκώδη απορρίμματα στο πεζοδρόµιο από πριν αλλά µόνον το πρωινό της ηµέρας που τους ανακοινώθηκε (εκτός αν τηλεφωνικώς τους δοθεί άλλη ώρα) ότι θα περάσει το ειδικό απορριµµατοφόρο και να τα τοποθετούν σε σηµείο που δεν εµποδίζεται η κυκλοφορία πεζών ή οχηµάτων. Σε αντίθετη περίπτωση θεωρείται ότι καταλαµβάνουν δηµοτικό χώρο και θα επιβάλλεται σχετικό τέλος και επιπλέον πρόστιµο.

  • Ειδικότερα για τα καταστήµατα, γραφεία, κ.λ.π. οι υπεύθυνοι υποχρεούνται στα πάσης φύσεως απορρίµµατα συσκευασίας που τοποθετούνται προς αποκοµιδή (χαρτοκιβώτια, ξυλοκιβώτια κ.λ.π.) να έχουν προηγουµένως ελαχιστοποιήσει τον όγκο τους δια πιέσεως, περιδέσεως κ.λ.π. Θα τοποθετούνται δε στο πεζοδρόµιο µετά το κλείσιµο των καταστηµάτων το βράδυ ή µία ώρα το πολύ πριν τη διέλευση του απορριµµατοφόρου. Στους µη συµµορφούµενους µε τη διάταξη αυτή , ο ∆ήµος επιβάλλει πρόστιµο.

  • Ειδικά για προϊόντα κηπευτικών εργασιών φύλλα, ξερά άνθη, υπόλοιπα καθαρισµών κήπων, γκαζόν κ.λ.π. συσκευάζονται σε ανθεκτικούς σάκους όπως τα οικιακά απορρίµµατα. Σε περίπτωση απορρίψεως επί του πεζοδροµίου ασυσκεύαστα επιβάλλεται στον υπεύθυνο πρόστιµο. Υπόλοιπα κοπής δέντρων, θάµνων, κλαριά κ.λ.π. συσκευάζονται σε ελαφριά δεµάτια, δεµένα µε ανθεκτικό σχοινί ή σύρµα, για την εύκολη φόρτωση τους, ενώ δεν βγαίνουν από πριν στο πεζοδρόµιο.