Επελέγησαν τα άτομα που θα συνοδεύσουν το φως του ολυμπισμού στο νησί των Κυκλάδων

Τέσσερις λαμπαδηδρόμοι και 16 συνοδοί θα τιμήσουν την ολυμπιακή φλόγα στην Πάρο

Ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός των δράσεων που θα πλαισιώσουν την εκδήλωση
  • Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου, 2024 - 06:18

Σε αναμονή της υποδοχής της ολυμπιακής φλόγας βρίσκεται η Πάρος, καθώς το νησί συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 41 Δήμους από τους οποίους θα περάσει το ολυμπιακό ιδεώδες.

Ο Δήμος προ ημερών ολοκλήρωσε τις διαδικασίες για την επιλογή των «πρωταγωνιστών» της λαμπαδηδρομίας, αλλά και των συνοδών τους, ενώ ολοκληρώνεται και ο σχεδιασμός των δράσεων που θα πλαισιώσουν την ολυμπιακή εκδήλωση

Για την προετοιμασία, αλλά και για τις ενέργειες που ακολουθούνται σύμφωνα με το πρωτόκολλο που έχει τεθεί από την ολυμπιακή επιτροπή, μιλά στην “Κοινή Γνώμη” η εντεταλμένη σύμβουλος αθλητισμού και νέας γενιάς του Δήμου Πάρου, Φλώρα Λουκή.

Οι 20 «πρωταγωνιστές» της λαμπαδηδρομίας

Η αφή και το ταξίδι της φλόγας, θα αρχίσει στις 16 Απριλίου 2024 από την Αρχαία Ολυμπία και θα διασχίσει για 11 ημέρες όλη την Ελλάδα, περνώντας συνολικά από 41 Δήμους. Με αυτό τον τρόπο κάθε τόπος θα προβάλλει τα σημαντικότερα μνημεία του, την ιστορία και τον πολιτισμό του, αλλά παράλληλα θα μπορέσει να αναδείξει τα τοπία που συνθέτουν την ομορφιά του κάθε τόπου.

Τη φλόγα, η οποία σύμφωνα με το πρόγραμμα της ολυμπιακής επιτροπής θα φθάσει στην Πάρο την Παρασκευή 19 Απριλίου, θα τη συνοδέψουν τέσσερις λαμπαδηδρόμοι και 16 συνοδοί.

Σύμφωνα με την εντεταλμένη σύμβουλο αθλητισμού και νέας γενιάς του Δήμου Πάρου, Φλώρα Λουκή, οι λαμπαδηδρόμοι  και οι συνοδοί που κληρώθηκαν προ ημερών κατά τη διάρκεια κλήρωσης που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχικού μεγάρου, επιλέχθηκαν βάση των κριτηρίων που είχαν οριστεί από την Ολυμπιακή Επιτροπή.

Τα συγκεκριμένα άτομα έχουν άμεση σχέση με μεγάλες αθλητικές δραστηριότητες, με τις τέχνες, τα γράμματα και την κοινωνική προσφορά, όπως επίσης ανήκουν και σε ομάδες με ειδικές δεξιότητες

Οι «πρωταγωνιστές» λοιπόν της λαμπαδηδρομίας είναι η Μαρία – Ελένη Καλακώνα, η Αναστασία Βογιατζή, ο Στέφανος Ραγκούσης και ο Αθανάσιος Βελέντζας.

Με την ίδια διαδικασία επιλέχθηκαν και οι συνοδοί λαμπαδηδοδρόμοι οι οποίοι είναι η Αικατερίνη Ανδριοπούλου, η Μαρία Τσουκνίδα, η Πολίνα Μαλατλεστα, η Νίκη Χασάπη, η Αλεξία Ραγκούση, η Πολυξένη Σαρρή,  η Σταυρούλα Κατσούλα Καβάλη, η Φωτεινή Σπυριδωνίδου, ο Κωνσταντίνος Χανιώτης, ο Παναγιώτης  Αποστολόπουλος, ο Νικόλαος Πατέλης, ο Σίμος Σκιαδάς, ο Ιωάννης Σκουρμούτης, ο Άγγελος Πιτσικάλης και ο Ελευθέριος Χρυσοχόος.

Σύμφωνα με την κα. Λουκή, η ολυμπιακή φλόγα προερχόμενη από τη Σαντορίνη και τη Νάξο, αναμένεται να φθάσει στην Πάρο γύρω στις 3 το μεσημέρι, με την λαμπαδηδρομία να αρχίζει από το δημαρχείο και να διασχίζει την παραλία με πορεία προς την είσοδο του ναού της Εκατονταπυλιανής, όπου θα γίνει η τελετή ανάμματος του βωμού .

«Εκτός από τη λαμπαδηδρομία και το άναμμα του βωμού, θα υπάρξουν και παράλληλες εκδηλώσεις από αθλητικούς συλλόγους, από τις σχολικές μονάδες του νησιού, ενώ στον σχεδιασμό είναι να υπάρξουν και πολιτιστικές δράσεις. Βρισκόμαστε στην κατάρτιση του σχεδιασμού, βάση του πρωτοκόλλου που μας έχει επιδοθεί από την ολυμπιακή επιτροπή. Σίγουρα θα λάβει χώρα δράση από τον ναυτικό όμιλο με την παρουσία σκαφών μέσα στο λιμάνι της Παροικιάς. Όμως όλα αυτά θα καταρτιστούν πολύ σύντομα και συγκεκριμένα στις αρχές Μαρτίου. Είναι πολύ «σφιχτό» το πρόγραμμα και όλα πρέπει να γίνουν βάση του σχεδιασμού που μας έχει δοθεί», σημειώνει η εντεταλμένη σύμβουλος αθλητισμού και νέας γενιάς του δήμου Πάρου.

 Καταλήγοντας δηλώνει ότι είναι μεγάλη τιμή για την Πάρο να βρίσκεται ανάμεσα στους 41 Δήμους που θα φιλοξενήσουν το φως του ολυμπισμού.

 «Είναι μεγάλη τιμή να είμαστε ένας από τους 41 Δήμους που θα φιλοξενήσουν το φως του Ολυμπισμού, αναλαμβάνουμε τον ρόλο μας με περηφάνια και ανυπομονούμε να συνεισφέρουμε στο πνεύμα των Αγώνων.  Η Ολυμπιακή Φλόγα φέρνει μαζί της το όραμα της ενότητας, του αθλητισμού και της ειρήνης. Καλούμε όλους τους κατοίκους μας  να παραβρεθούν στην υποδοχή της, δίνοντας έτσι το δικό τους μήνυμα υποστήριξης και αγάπης προς τον Ολυμπισμό», τονίζει χαρακτηριστικά.

Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας για το «Παρίσι 2024»

Η ολυμπιακή φλόγα θα ανάψει την Τρίτη 16 Απριλίου 2024 στην Αρχαία Ολυμπία και θα περάσει από δεκάδες πόλεις, μέχρι τον τελικό της προορισμό όσον αφορά την Ελλάδα, το Καλλιμάρμαρο Στάδιο την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024.

Πρώτος λαμπαδηδρόμος θα είναι o 26χρονος Στέφανος Ντούσκος, «χρυσός» Ολυμπιονίκης στο Τόκιο 2021 στο μονό σκιφ στην κωπηλασίας, ενώ τελευταίος λαμπαδηδρόμος θα είναι ο πολίστας Γιάννης Φουντούλης, «ασημένιος» Ολυμπιονίκης με την Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ο οποίος και θα την παραδώσει στον Πρόεδρο της ΕΟΕ Σπύρο Καπράλο για να τη μεταλαμπαδεύσει στην Οργανωτική Επιτροπή «Παρίσι 2024».

Περίπου 600 λαμπαδηδρόμοι θα μεταφέρουν την ολυμπιακή φλόγα σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, διανύοντας πάνω από 5000 χιλιόμετρα σε 41 Δήμους και καταλήγοντας στις 26 Απριλίου 2024 στο Παναθηναϊκό Στάδιο, εκεί όπου αναβίωσαν οι σύγχρονοι Αγώνες.

Η διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας σχεδιάστηκε να περιηγηθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, συνδέοντας τα τέσσερα γεωγραφικά άκρα της χώρας, από την Κρήτη έως την Αλεξανδρούπολη και από την Κέρκυρα έως το Καστελόριζο.

Επίσης, να προβάλει τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας όπως και τα εμβληματικά τοπία που συνθέτουν την ομορφιά της Ελλάδας και τέλος, να τονίσει τους προαιώνιους δεσμούς φιλίας Ελλάδας – Γαλλίας.