Σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών με τον α' και β' βαθμό αυτοδιοίκησης του Αιγαίου

Προτάσεις για τον "Καλλικράτη 2"

Σε πολύωρη συνάντηση, εξελίχθηκε η χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, στον Πειραιά.

Θέμα της συνάντησης, στην οποία συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος, ήταν η τοπική αυτοδιοίκηση, α΄ και β' βαθμού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν αυτοδιοικητικοί από το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, καθώς επίσης και η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Χριστιάννα Καλογήρου.

Το σήμερα και αύριο

Στις 11 χθες το πρωί ξεκίνησε στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, στον Πειραιά η σύσκεψη με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση, προβλήματα, προκλήσεις και προοπτικές».

Στην συνάντηση συμμετείχε ο υπουργός Αναπληρωτής Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος, με ανώτερα στελέχη του υπουργείου και την Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Χριστιάννα Καλογήρου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Κακαλής και Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης και οι Δήμαρχοι των δήμων που υπάγονται στις δύο Περιφέρειες.

Από τις Κυκλάδες, το παρόν έδωσαν ο Δήμαρχος Σαντορίνης, Αναστάσιος Ζώρζος, ο Δήμαρχος Άνδρου, Γιάννης Γλυνός, καθώς επίσης και ο Δήμαρχος Κέας και της Τήνου.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να γίνει μια συντονισμένη συζήτηση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται στην περιοχή.

Αγωνία για τα επόμενα βήματα

Την ανάγκη αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου που αφορά την λειτουργία των αυτοδιοικητικών θεσμών εξέφρασαν χθες οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι των νησιών του Αιγαίου.

Ιδιαίτερα, εκφράστηκε η αγωνία για το μέλλον της αυτοδιοίκησης στον νησιωτικό χώρο, καθώς επίσης και η αδυναμία του κεντρικού κράτους να διαφοροποίηση το θεσμικό πλαίσιο για τον νησιωτικό χώρο, λαμβάνοντας υπόψιν την ιδιαιτερότητά του.

Αυτό όπως είπαν, είναι και η αιτία της δυσκολίας λειτουργίας της αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, όπου δεν μπορεί να λειτουργήσει ικανοποιητικά και αποτελεσματικά.

Να σημειωθεί ότι αποφασίστηκε να κατατεθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας εκ νέου οι προτάσεις που θεωρούνται οι σημαντικότερες και να περιληφθούν στο νομοσχέδιο που αναμένεται να έρθει στη βουλή για τη τροποποίηση του “Καλλικράτη”.

Το σχετικό νομοσχέδιο

Ο αντι-Καλλικράτης, όπως ονομάζεται, είναι το νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις γιορτές, στη βουλή.

Από το νέο νομοσχέδιο, το οποίο είχε δοθεί προς διαβούλευση στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), έχει αφαιρεθεί ένα μεγάλο κομμάτι που αφορούσε τόσο την αλλαγή του εκλογικού νόμου της τοπικής αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού, όσο και το κομμάτι που αφορά τα διοικητικά όρια των Δήμων. Αυτό σημαίνει ότι δε θα γίνει καμία περαιτέρω αλλαγή στους υπάρχοντες Δήμους.

Το νέο νομοσχέδιο θα έρθει να τροποποιήσει, να διορθώσει δυσλειτουργίες του προηγούμενου νόμου, όσο αφορά τη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών.

Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, αναφέρθηκε στο τι συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών. Όπως είπε τέθηκαν θέματα που άπτονται στο νέο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τη διόρθωση του “Καλλικράτη”.

“Στο νομοσχέδιο που έρχεται, διεκδικούμε να λυθούν προβλήματα τα οποία υπάρχουν. Θέματα που δεν έχουν οικονομικό κόστος, αλλά που μπορούν να βοηθήσουν στη σωστή λειτουργία της αυτοδιοίκησης. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καλύτερη οργάνωση, προκειμένου να βοηθηθούν τα μικρότερα νησιά. Γραφειοκρατικά ζητήματα τα οποία διαπιστώνονται και τα οποία είναι ανάχωμα στην όποια προσπάθεια γίνεται, προκειμένου να παίξουν οι Δήμοι στο νησιωτικό χώρο το ρόλο τους. Δηλαδή, δεν είναι δυνατόν να χρειάζονται 2 και 3 μήνες για να προχωρήσουν κάποιες διαδικασίες με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Βεβαίως δε λέμε σε καμία περίπτωση να καταργηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, αλλά οι πολλαπλοί ελεγκτικοί μηχανισμοί που αλληλοκαλύπτονται, δεν έχουν κανένα νόημα. Από τι στιγμή που εγκρίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο γιατί πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους και όλοι άλλοι μηχανισμοί;”, σημείωσε ο κ. Μαχαιρίδης, ο οποίος στη συνέχεια μίλησε και για το σοβαρό θέμα της υποστελέχωσης, κυρίως των μικρών Δήμων.

“Υπάρχουν μικροί νησιωτικοί Δήμοι, οι οποίοι έχουν χρήματα, αλλά δεν έχουν προσωπικό για να μπορέσουν να υλοποιήσουν κάποιο πρόγραμμα. Και δε μιλάμε μόνο για υποστελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών. Υπάρχουν Δήμοι που έχουν έλλειψη ακόμη και διοικητικού προσωπικού. Δηλαδή, υπάρχουν Δήμαρχοι που κάνουν εκείνοι τη χαρτούρα. Όπως επίσης, είμαστε περιοχές που έχουμε προβλήματα, ας πούμε Πολιτικής Προστασίας και δεν υπάρχει ούτε ένας υπάλληλος να παίξει τον πρώτο ρόλο σε αυτή την υπηρεσία. Εν πάση περιπτώσει, ακόμη να γίνει δέκτης μηνυμάτων ότι “έχουμε πρόβλημα και πρέπει να πάρετε μέτρα”. Ποιος θα το κάνει αυτό; Δεν έχουμε προσωπικό. Οι Δήμαρχοι επικεντρώθηκαν σε αυτά τα θέματα, ιδιαίτερα της γραφειοκρατίας”.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κατέθεσε την πεποίθησή του ότι έγινε μία εποικοδομητική συζήτηση, η οποία κράτησε 5 ολόκληρες ώρες. “Έγινε μία καλή συζήτηση. Εγώ αυτό που τόνισα είναι ότι ζητάμε να απλουστευθούν οι διαδικασίες και να διευκολυνθούν οι Δήμοι για να μπορέσουν να παράξουν έργο. Επίσης, έθεσε τις χρονοβόρες διαδικασίες που χρειάζονται κυρίως σε θέματα που τίθονται από την Αρχαιολογία και από το τμήμα Περιβάλλοντος και που για να πάρεις μία αδειοδότηση χρειάζεται να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να απενταχθούν και έργα ΕΣΠΑ. Αποφασίσαμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καταθέσουμε προτάσεις, οι οποίες θα μπορέσουν να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο”.

Ετικέτες: