Υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας επιβεβαιώνουν την εμπλοκή του έργου στα Καμίνια

Πλήρης παραδοχή για την εμπλοκή του έργου του γηπέδου 5Χ5 στα Καμίνια, με ρητορική υποβάθμισης της, παρά την επιβεβαίωση πολεοδομικής εκκρεμότητας,   υπήρξε από την αρμόδια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών έργων, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας.

Απάντηση επί του δημοσιεύματος και σχετικών αρνητικών σχολιασμών του διαδικτύου επιχείρησε να δώσει ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, εισπράττοντας την αποδόμηση από την ενημέρωση στο Περιφερειακό όργανο του ίδιου του υπηρεσιακού στελέχους.

Παράταση όχι για τυπικούς αλλά για λόγους ουσίας

Το θέμα του έργου του γηπέδου στα Καμίνια τέθηκε προς συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή, καθώς η συμβατική προθεσμία λήγει στις 21 Νοεμβρίου και επ’ αυτού ζητήθηκε παράταση προθεσμίας μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου.

Όπως αιτιολογήθηκε το αίτημα για παράταση της προθεσμίας από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών έργων, Αδ. Συμεοπούλου, «δεν θα είμαστε ολοκληρωμένοι, γιατί ένα μέρος των εργασιών που προβλέπεται να γίνουν απαιτούν μία άδεια μικρής κλίμακας, η οποία δεν έχει εκδοθεί ακόμα».

Καθώς δεν έγινε καμία αναφορά σχετικά με τη δυσκολία έκδοσης από την Πολεοδομία αδειών δόμησης για το σύνολο του έργου, επιχειρήθηκε από τον Περιφερειακό Σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, Τζ. Μακρυωνίτη, να δοθεί η δυνατότητα παραδοχής της πραγματικής κατάστασης, ο οποίος ρώτησε εάν το θέμα της παράτασης είναι καθαρά τυπικό.

Το ερώτημα αυτό υποχρέωσε την αρμόδια Προϊσταμένη να αποδεχθεί ότι δεν πρόκειται για μία καθαρά τυπική διαδικασία, λέγοντας «τυπικό δεν μπορώ να το πω ακριβώς, γιατί υπάρχει ένα θέμα…υπάρχει μία πιθανότητα να μην μπορέσουμε να κατασκευάσουμε τις κερκίδες, αυτή τη στιγμή. Για το υπόλοιπο, πιστεύω προσωπικά ότι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα γιατί είναι ένας τάπητας και μία ανακατασκευή μίας επικίνδυνης περίφραξης, οπότε θεωρώ αδύνατον να μην μπορέσουμε να το κάνουμε. Για τις κερκίδες, εγώ προσωπικά, έχω κάποια ερωτηματικά. Αν λυθούν από την πολεοδομία έχει καλώς, ειδάλλως θα προχωρήσουμε σε ολοκλήρωση τμήματος του φυσικού αντικειμένου. Δεν θα κάνουμε κάτι που δεν θα έχει την έγκριση της πολεοδομίας».

Από την απάντηση της κ. Συμεοπούλου εξάγονται σαφή δεδομένα σχετικά με το έργο, όπως ότι δεν δίνεται η σχετική άδεια δόμησης εκ μέρους της πολεοδομίας, χωρίς βέβαια να γίνει καμία αναφορά ότι αυτό εδράζεται στο θέμα της ρυμοτομίας, άρα και στη μη νομιμοποίηση της εκτέλεσης των εργασιών για το σύνολο του έργου. Επίσης στην επιβεβαίωση ότι δεν μπορούν να κατασκευαστούν οι κερκίδες, για τον ίδιο προαναφερθέντα λόγο, χωρίς όμως να διευκρινίζεται το πώς νοείται γήπεδο με απουσία κερκίδων. Τέλος, ότι οι αδειοδοτήσεις που με τα υπάρχοντα δεδομένα δεν μπορούν να ληφθούν θα επιχειρηθεί μέρος αυτών να καλυφθεί με την αιτιολογία της αντικατάστασης, λόγω επικινδυνότητας των υφιστάμενων κατασκευών.

«Το πολύ-πολύ δεν θα γίνουν οι κερκίδες»

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και η Περιφερειακή Σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, Άννα Μαυρουδή, δίνοντας τη διάσταση του τρόπου διαχείρισης των θεμάτων εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής, ειδικά σε ότι αφορά στην επωφελή απόδοση των οικονομικών πόρων.

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε «εάν υπάρχουν υφιστάμενα πολεοδομικά ζητήματα που θέτουν εν αμφιβόλω την υλοποίηση του προκηρυγμένου έργου, έχουμε ένα θέμα που είναι η δέσμευση μίας δαπάνης η οποία στερείται από άλλα έργα που ίσως έχει μεγαλύτερη ανάγκη η Σύρος».

Εκτός αυτού διευκρινίσεις ζήτησε και σχετικά με το τμήμα του έργου που θα κατασκευαστεί και τι θα μείνει εκτός, στην περίπτωση μη επίτευξης της σχετικής αδειοδότησης, θέτοντας το ερώτημα «Το δεύτερο ερώτημα είναι ως προς το συνολικό φυσικό αντικείμενο, δηλαδή αυτό που περιλαμβάνει τμήμα, εάν δεν παρθεί η πολεοδομική άδεια».

Απαντώντας η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, ανέφερε ότι «η μελέτη περιλαμβάνει τα αποδυτήρια, την αντικατάσταση του τάπητα, την αντικατάσταση της περίφραξης και την κατασκευή κερκίδων. Ως προς τα αποδυτήρια οικοδομική άδεια υπήρχε, δεν το συζητάμε, ως προς την περίφραξη και τον χλοοτάπητα πάλι δεν το συζητάμε γιατί είναι αντικατάσταση των παλιών. Το μόνο θέμα το οποίο τίθεται σε αμφισβήτηση αυτή την στιγμή είναι η κατασκευή των κερκίδων. Άρα θα γίνει το γήπεδο με τα αποδυτήρια κ.λ.π. και απλά το πολύ-πολύ δεν θα γίνουν οι κερκίδες. Αυτή είναι προσωπική άποψη».

Αποδόμηση από υπηρεσιακά χείλη

Σύμφωνα με τα όσα η υπάλληλος της Περιφέρειας απάντησε σχετικά με το θέμα, όσο και εάν επιχειρήθηκε να μειωθεί το υφιστάμενο πρόβλημα, έρχεται να επιβεβαιωθεί πλήρως το σχετικό δημοσίευμα της «Κοινής Γνώμης», καθώς υπήρξε η παραδοχή περί ύπαρξης εμπλοκής στο έργο σχετικά με την έκδοση αδειών από την Πολεοδομία, όσο και για τη μη πιθανότητα εκτέλεσης του έργου στο σύνολο του αλλά μέρος αυτού.

Με τις προαναφερόμενες παραδοχές, έρχεται δε η υπάλληλος να αποδομήσει και τα περί «παραπληροφόρησης» που επικαλείται στην απάντηση που εξέδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, με αφορμή το δημοσίευμα.

Καθώς η απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη τον εκθέτει ανεπανόρθωτα, προδίδοντας τον πανικό στον οποίο έχει περιέλθει, παρατίθεται αυτούσια:

«Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα στον τοπικό Τύπο αναφορικά με την «εμπλοκή» στην κατασκευή του γηπέδου στα Καμίνια, καθώς και σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γεώργιος Λεονταρίτης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με αίσθημα ευθύνης και αφοσιωμένος αποκλειστικά στα καθήκοντα μου, δεσμεύομαι να τοποθετηθώ δημοσίως στο χρόνο και στον τόπο που θα κρίνω σκόπιμο, δίνοντας στη δημοσιότητα τα στοιχεία που θα αντικρούσουν την επιχειρούμενη παραπληροφόρηση των συμπολιτών μου.

Συνεχίζω, όπως κάνω καθημερινά κατά τη διάρκεια της θητείας μου, να επικεντρώνομαι στην ουσία, δηλαδή στην αναζήτηση λύσεων για τα προβλήματα της Σύρου και των Κυκλάδων και όχι να αναλώνομαι στη δημιουργία εντυπώσεων, κατά την προσφιλή τακτική “στρατευμένων” κινδυνολόγων».».

Ο πανικός του κ. Αντιπεριφερειάρχη γίνεται εμφανής από ενάρξεως της επιστολής, καθώς καταδέχεται ένας θεσμικός εκπρόσωπος να απαντά σε μέσα ενημέρωσης που επανειλημμένως έχει επιχειρήσει να απαξιώσει υποστηρίζοντας ότι δεν τα διαβάζει, όπως επίσης ότι «σέρνεται» σε απαντήσεις επί αναρτήσεων και σχολιασμών του διαδικτύου, αποδεικνύοντας ποιος τελικά επιδιώκει «δημιουργία εντυπώσεων».

Η «ευθύνη» και η «αφοσίωση» του Αντιπεριφερειάρχη, σύμφωνα με τους αυτοχαρακτηρισμούς του, προσκρούσει στο γεγονός ότι, ούτε καν για τις «εντυπώσεις», δεν έχει προωθήσει το παραμικρό έργο για την Σύρο, την πρωτεύουσα του νομού και την έδρα της Περιφέρειας.

Οι δε «στρατευμένοι κινδυνολόγοι» έχουν, όχι μόνο στο παρόν θέμα, αλλά επανειλημμένα, επιβεβαιωθεί από τα έργα και τις ημέρες του, όπως συνέβη με ανάλογες κριτικές για την υπόθεση του Χόλυγουντ!