Εφοδιασμένα τα νησιά, με εκλογικό υλικό και τα ψηφοδέλτια των 29 κομμάτων

Οι Κυκλάδες πανέτοιμες για την κάλπη της 21ης Μαΐου

Πλήρως εφοδιασμένα με το απαραίτητο εκλογικό υλικό είναι τα νησιά των Κυκλάδων από χθες, οπότε και πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες αποστολές δεμάτων από τη Σύρο, προκειμένου οι νησιώτες να ασκήσουν απρόσκοπτα το εκλογικό τους δικαίωμα, στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου.

Οι Κυκλάδες έχουν συνολικά 287 εκλογικά τμήματα και το εκλογικό υλικό είναι σε επάρκεια σε κάθε ένα εξ αυτών. Πρέπει να σημειωθεί πως στο νησιωτικό νομό υπάρχουν ψηφοδέλτια για 29 κόμματα.

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου σε συνεργασία με τους Δήμους, ρύθμισε το κομμάτι της μεταφοράς του εκλογικού υλικού εγκαίρως, ώστε την Κυριακή το πρωί να “ανοίξουν” οι κάλπες στα νησιά και οι πολίτες να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα που ανήκουν για να ψηφίσουν.

Αναφορικά με την προετοιμασία των νησιών μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” η γενική διευθύντρια εσωτερικής λειτουργίας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Εύη Αριστείδου, ενώ σημειώνεται πως την εποπτεία της διαδικασίας συνολικά έχει ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης.

Εφοδιάστηκε κάθε νησί

Αναφορικά με την αποστολή ψηφοδελτίων και εκλογικού υλικού σε όλα τα νησιά, η κ. Αριστείδου τόνισε πως όλα έγιναν σε συνεργασία με τους Δήμους, αφού προηγουμένως η Περιφέρεια είχε λάβει όλα τα δέματα.

“Τα κόμματα ανταποκρίθηκαν εμπρόθεσμα, στέλνοντάς μας ψηφοδέλτια το πολύ με μία ημέρα καθυστέρηση από την καταληκτική ημερομηνία. Μέχρι την περασμένη Παρασκευή ήταν ο χρόνος αποστολής των ψηφοδελτίων. Το περασμένο Σάββατο τα είχαμε παραλάβει όλα εκτός από ένα, το οποίο ανέλαβε να στείλει και μόνο του τα ψηφοδέλτια στους Δήμους, μετά από συνεννόηση μαζί μας. Το ίδιο είχε γίνει και στα Δωδεκάνησα, όχι μόνο στις Κυκλάδες”, παρατήρησε αρχικά, σημειώνοντας παράλληλα πως, “άρα, μπορέσαμε να δεματοποιήσουμε πολύ νωρίς. Παρομοίως και οι εκλογικοί κατάλογοι ήρθαν εγκαίρως από το Υπουργείο”.

Ως εκ τούτου, η ίδια πρόσθεσε πως η Περιφέρεια ήταν έτοιμη σε όλα και σε συνεννόηση με τους Δήμους, εφοδιάστηκε το κάθε νησί έγκαιρα. “Ήμασταν πανέτοιμοι και είχαμε μία αρμονικότατη συνεργασία με τους Δήμους, τουλάχιστον με τους μεγάλους που είχαν οχήματα και τα έστειλαν, φόρτωσαν το υλικό τους και ήδη αυτό έχει παραληφθεί από τα νησιά”.

Σχετικά με τις μεταφορές του υλικού, η κ. Αριστείδου πρόσθεσε μάλιστα πως, “χρωστάμε κι ένα ευχαριστώ στις ακτοπλοϊκές εταιρείες γιατί με μηδενικές φορτωτικές, φορτώσαμε για τα μικρά νησιά. Την Ανάφη, τη Φολέγανδρο, την Ίο, τη Σίκινο, τις Μικρές Κυκλάδες, τις Δυτικές Κυκλάδες που δεν είχαν δυνατότητα να στείλουν όχημα. Οπότε πήραν απευθείας από το πλοίο το εκλογικό υλικό τους”. Στην ερώτηση πότε ολοκληρώθηκε όλη η διαδικασία για τις Κυκλάδες, υπήρξε σαφής: “Σήμερα (σ.σ. χθες) ήρθαν οι δύο τελευταίοι. Η Άνδρος και η Τήνος και αναχωρούν για τα νησιά αυτά και η Αμοργός θα αναχωρήσει το βράδυ (σ.σ. χθες). Από αύριο (σ.σ. σήμερα) αρχίζουμε να λαμβάνουμε μηνύματα από δικαστικούς αντιπροσώπους ότι έχουν πάει κι έχουν αναλάβει. Εμείς στην Περιφέρεια ενημερώνουμε ταυτόχρονα και το Υπουργείο”.

Επάρκεια ψηφοδελτίων

Σχετικά με τον αριθμό των ψηφοδελτίων, η κ. Αριστείδου επεσήμανε πως έχει εξασφαλιστεί επάρκεια σε κάθε νησί και κατά συνέπεια, η διαδικασία των εκλογών θα κυλήσει απρόσκοπτα. “Ήταν εντάξει. Κάποια κόμματα ήταν απολύτως σωστά, κάποια υπολείπονταν αλλά λίγο. Κι αυτό με την έννοια ότι σε ένα εκλογικό τμήμα που είναι εγγεγραμμένοι 500, δεν θα προσέλθουν όλοι. Άρα, δεν θα υπάρχει ζήτημα για μειωμένο αριθμό ψηφοδελτίων. Αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει ο τρόπος. Γίνεται η διαλογή από τα απορριφθέντα και χρησιμοποιούνται ξανά”, διευκρίνισε χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας όμως πως, “τα βασικά κόμματα δεν έχουν θέμα”.

Επιπλέον, η Περιφέρεια έχει φροντίσει να αποστείλει και εφεδρικό υλικό. “Στους μεγάλους Δήμους τους νησιωτικούς έχουμε στείλει εφεδρικό υλικό και βιβλία, ώστε να υπάρξει αντικατάσταση αν τυχόν σε κάποιον δικαστικό αντιπρόσωπο προκύψει κάτι ή προκληθεί κάποια καταστροφή του βιβλίου. Επίσης, επιπλέον φακέλους ψηφοφορίας, επιπλέον λευκά ψηφοδέλτια”, συμπλήρωσε, επισημαίνοντας σε θετικό τόνο πως, “οι Κυκλάδες είναι πιο έτοιμες από κάθε άλλη φορά για τις εθνικές εκλογές. Πλέον και τα κόμματα και το Υπουργείο έχουν μάθει τι είναι η νησιωτικότητα. Επίσης είναι καλή η περίοδος γιατί έχουμε πυκνή συγκοινωνία με τα πλοία”.

Μετάδοση αποτελεσμάτων από το Υπουργείο Εσωτερικών

Η κ. Αριστείδου έκανε και μία σύντομη αναφορά σχετικά με τη μετάδοση των αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με όσα εξήγησε, αυτή τη φορά δεν θα τα μεταδίδει η Περιφέρεια, καθώς θα ανακοινώνονται απευθείας από το Υπουργείο Εσωτερικών, αφού τα αποτελέσματα της καταμέτρησης θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά μέσω κατάλληλου εξοπλισμού που θα έχει ο κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος.

“Η μετάδοση των αποτελεσμάτων θα γίνεται απευθείας από το Υπουργείο και δεν γίνεται με φαξ όπως τις προηγούμενες φορές. Όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι είναι εφοδιασμένοι με συσκευές SRT. Μόλις πάρουν τη συσκευή στα χέρια τους οφείλουν να την ενεργοποιήσουν. Αυτό σημαίνει ότι το Υπουργείο έχει πάρει ήδη το πρώτο μήνυμα ότι ο δικαστικός αντιπρόσωπος στο τάδε τμήμα είναι εκεί και έχει ενεργοποιήσει τη συσκευή του. Το βράδυ των εκλογών μόλις καταμετρήσουν τους συνδυασμούς και τα κόμματα, όχι τους σταυρούς των υποψηφίων, στέλνουν με τη συσκευή στο Υπουργείο το αποτέλεσμα”, περιέγραψε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, η κα. Αριστείδου σημείωσε πως “ταυτόχρονα όμως το αποτέλεσμα, καταχωρίζεται και σε ένα τηλεγράφημα όπως παλαιότερα. Αυτό πηγαίνει στον Δήμο, ο οποίος το σκανάρει και μας το προωθεί μέσω ενός συστήματος που έχει αναπτύξει το Υπουργείο, το ΙΡΙΔΑ. Έρχεται σε εμάς και στο Υπουργείο. Εμείς ελέγχουμε ότι είναι σωστά καταχωρημένα τα στοιχεία κι επιβεβαιώνουμε στο Υπουργείο ότι είναι εντάξει το τηλεγράφημα”.

Η κ. Αριστείδου έκλεισε την ενημέρωσή της επαναλαμβάνοντας πως τα πάντα στις Κυκλάδες είναι έτοιμα για να διεξαχθούν με ομαλότητα οι εκλογές της 21ης Μαΐου.