Με Εισαγγελική παραγγελία ζητά η Μαρία Καζαντζάκη το φάκελο που αφορά το νέο λογισμικό

Εκτεθειμένος ο Δήμος

Τα τελευταία 24ωρα η δημοτική αρχή κυριολεκτικά τρέχει και δε φθάνει, με τη “φωτιά” που έχει ανάψει η αγορά και η εγκατάσταση του νέου λογισμικού στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου.

Το συγκεκριμένο θέμα έχει τεθεί πολλές φορές στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, μέσω σχολίων, αλλά και έγγραφων ερωτήσεων που έχουν κατατεθεί από τους δημοτικούς συμβούλους Κώστα Απέργη και Μαρία Καζαντζάκη.

Από την περασμένη Δευτέρα το θέμα έχει πάρει και τη νομική οδό, αφού η κ. Καζαντζάκη ζήτησε και παρέλαβε Εισαγγελική παραγγελία, προκειμένου να της δοθούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα που να αποδεικνύουν πόσο απαραίτητη ήταν η αντικατάσταση του λογισμικού, αλλά και ότι άλλο πιθανόν κρύβεται πίσω από τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Από τον Απρίλιο και μέχρι σήμερα

Το “σήριαλ” ξεκινά στις 9 Απριλίου, με την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, όπου τίθεται το θέμα της αλλαγής του λογισμικού , καθώς όπως είχε προκύψει το προηγούμενο πρόγραμμα που λειτουργούσε η συγκεκριμένη υπηρεσία παρουσίαζε, αρκετές δυσλειτουργίες.

Στην Οικονομική επιτροπή μάλιστα παρουσιάστηκε μόνο η προσφορά της εταιρίας O.T.S, αλλά και οι δυνατότητες που θα προσέφερε το νέο λογισμικό την εν λόγω υπηρεσία του Δήμου.

Η απόφαση της Επιτροπής ήταν θετική για την σύναψη συνεργασίας του Δήμου με την συγκεκριμένη εταιρία. Να σημειωθεί ότι η αμοιβή για τη σύμβαση συντήρησης-υποστήριξης του συγκεκριμένου προγράμματος για το 2013 ανέρχεται στα 19.680,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ.

Το θέμα έφερε στο προσκήνιο ερώτημα του κ. Απέργη στο δημοτικό συμβούλιο, τον περασμένο Μάιο, ενώ το σώμα δεν είχε καν ενημερωθεί για την εγκατάσταση του νέου λογισμικού και τους λόγους αντικατάστασης του παλαιότερου.

Από τότε και μέχρι και σήμερα το θέμα ταλανίζει το Δήμο, αλλά και την κοινωνία του νησιού, αφήνοντας αναπάντητα πολλά ερωτηματικά.

Από το δημοτικό συμβούλιο μέχρι την Εισαγγελική παραγγελία

Όπως προαναφέρθηκε, η δημοτική σύμβουλος, Μαρία Καζαντζάκη με έγγραφά της προς την Υπηρεσία Προγραμματισμού του Δήμου, κατέβαλε προσπάθειες προκειμένου να απαντηθούν πολλά ερωτηματικά που είχαν δημιουργηθεί με το συγκεκριμένο θέμα, ερωτηματικά που ακόμη είχαν τεθεί και από άλλους συναδέλφους της σε ανύποπτο χρόνο, κατά τη διάρκεια των δημοτικών συμβουλίων.

Από τον περασμένο Μάιο και μέχρι την περασμένη Δευτέρα, καμία απάντηση δεν είχε λάβει και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ζητήσει και να λάβει Εισαγγελική παραγγελία, η οποία κατατέθηκε στο πρωτόκολλο του Δήμου.

“Η αλλαγή του λογισμικού του Δήμου έχει πάρα πολλές προεκτάσεις. Το θέμα έγινε γνωστό στο δημοτικό συμβούλιο τον Απρίλιο με αρχές Μαΐου, όταν με παρέμβαση δημοτικού συμβούλου και συγκεκριμένα του Κώστα Απέργη, ζητήθηκε η διερεύνηση κάποιων ζητημάτων. Έτσι κατέθεσα στις 20 Μαΐου αίτηση με την οποία ζητούσα να μου χορηγηθούν κάποια στοιχεία, προκειμένου να ασκήσω έλεγχο στον τρόπο με τον οποίο έγινε η αλλαγή του λογισμικού.

Η αίτηση αυτή έμενε αναπάντητη μέχρι πρόσφατα, όταν στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο τέθηκε υπ όψιν της αρμόδιας υπηρεσίας, αλλά και του Δημάρχου, το γεγονός ότι ο Δήμος παραβαίνει το νόμο μη φέρνοντας προς έλεγχο στο δημοτικό συμβούλιο τα οικονομικά του Δήμου κάθε τρίμηνο, όπως έχει ρητή υποχρέωση από το νόμο. Σε απάντηση του ερωτήματος αυτού, η αρμόδια υπηρεσία είπε ότι τα στοιχεία δεν έρχονται για έλεγχο, διότι υπάρχει πρόβλημα με το νέο λογισμικό του Δήμου”.

Η απάντηση αυτή, σύμφωνα με τις δηλώσεις της κ. Καζαντζάκη στην “Κοινή Γνώμη”, ήταν η αφορμή για να ζητήσει την Εισαγγελική παρέμβαση.

Καμία απάντηση για την “ταμπακιέρα”

Μέχρι όμως και χθες ο Δήμαρχος δεν είχε παραδώσει στη Δημοτική Σύμβουλο ολόκληρο το φάκελλο που περιείχε τα στοιχεία για την προμήθεια του λογισμικού, παρ όλο που στα χέρια του κρατά την παραγγελία του Εισαγγελέα.

Αντί αυτού και σε απάντηση σε δημοσίευμα ενός τοπικού site, o κ. Δεκαβάλλας εξέδωσε ένα δελτίο Τύπου με το οποίο αναφέρεται στα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου λογισμικού, αλλά και στις δυνατότητες της εταιρίας από όπου το προμηθεύτηκε, καθώς επίσης και στην απόφαση της Οικονομική Υπηρεσίας καταλήγοντας ως εξής: “Ο Δήμος μας, όπως κάθε δήμος στην Ελλάδα, αξιολογεί όλες τις προτάσεις που δέχεται για αναβάθμιση των υπηρεσιών του και ανάμεσα σε αυτές και του λογισμικού του. Ιδιαίτερα όμως ο Δήμος παρακολουθεί πάντα τις προτάσεις για καινοτόμες δράσεις ανεξάρτητα από ποιον προτείνονται. Οι διάφορες δημοσιεύσεις με ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για τις διαδικασίες, οι οικονομικές συγκρίσεις σε προϊόντα που είναι ποιοτικά και τεχνικά εντελώς διαφορετικά οδηγούν σε λαθεμένα συμπεράσματα και διαστρεβλώνουν την εικόνα για λόγους μικροπολιτικής. Είναι συγκρίσεις που αδικούν καταρχήν και τις δύο εταιρείες (παλιά και νέα), και στη συνέχεια και τον Δήμο. Ο Δήμος μας είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε νέες τεχνολογικές λύσεις, καινοτόμες δράσεις και βρίσκεται σε μία δύσκολη πορεία προετοιμασίας του εδάφους για αναβάθμιση των λειτουργιών του, ανεξάρτητα από τις άδικες και άστοχες επιθέσεις που θα δεχτεί”.

Ερωτήματα ζητούν απάντηση

Το συγκεκριμένο θέμα καλύπτεται από “πέπλο μυστηρίου” και αυτό έρχεται να ενισχυθεί και από την στάση του Δημάρχου, ο οποίος δε φαίνεται διατεθειμένος να παραδώσει το φάκελο του λογισμικού, ο οποίος πλέον ζητείται και με Εισαγγελική παραγγελία.

Υπάρχει κάτι για το οποίο φοβάται ο Δήμαρχος ή υπάρχει κάποιο πρόσωπο που θέλει να προστατεύσει;

Ένα άλλο θέμα που χρήζει απάντησης είναι για το εάν ή όχι τελικά εμπλέκεται στην αγορά του νέου λογισμικού, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Πάπιτσης. Το ερώτημα ενισχύεται από την ίδια την συμπεριφορά και στάση του κ. Πάπιτση, ο οποίος συμμετείχε στο τριήμερο forum που είχε πραγματοποιήσει η εταιρία O.T.S τον Νοέμβριο του 2012, δίνοντας μάλιστα και φωτογραφίες στον Τύπο, αλλά και από το γεγονός ότι ο ίδιος, αν και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, απήχε από την ψηφοφορία για την προμήθεια του λογισμικού, λόγω επαγγελματικού κωλύματος, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει.