Συνέντευξη με τον υποψήφιο του συνδυασμού “Η Σύρος που αξίζουμε” Θάνο Φώσκολο

"Χωρίς πολιτισμό, η πόλη θα ήταν νεκρή"

Αξιοποίηση των προτερημάτων του νησιού

Την πεποίθηση ότι ο πολιτισμός αποτελεί ένα από τα δυνατά “χαρτιά” της Σύρου, το οποίο η εκάστοτε δημοτική αρχή οφείλει να ισχυροποιήσει και όχι να χρησιμοποιεί ως “βιτρίνα”, εξέφρασε σε συνέντευξή του στην “Κοινή Γνώμη”, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό “Η Σύρος που αξίζουμε”, Θάνος Φώσκολος.

Αναφερόμενος στις δυνατότητες που προσφέρονται στο νησί να προβάλει ευρέως τα πλεονεκτήματά του, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και συμφέροντα, ο κ. Φώσκολος παρέθεσε, μεταξύ άλλων, τους προβληματισμούς του σχετικά με τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Επιπλέον, επεσήμανε την ανάγκη εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής, που δεν θα κατηγοριοποιεί τους πολίτες και δεν θα προωθεί τις κοινωνικές ανισότητες.

Σημειώνεται, πως ο κ. Φώσκολος σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός και έκανε μεταπτυχιακό στη Δομοστατική στο UMIST του Μάντσεστερ της Αγγλίας, από όπου και αποφοίτησε το 2002. Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων και του Συλλόγου Στήριξης ΑμεΑ “Δικαίωμα”, ενώ είναι ιδιαίτερα γνωστός για τη συμμετοχή του στον Μουσικό Όμιλο Σύρου, στο Θεατρικό Πολιτιστικό Όμιλο Σύρου “Απόλλων” και στη χορωδία του Αγίου Νικολάου.

Πρώτη απόπειρα ενασχόλησης με τον πολιτικό στίβο και μάλιστα με μία νέα δημοτική πρόταση. Τι σας έκανε να στραφείτε προς αυτή την κατεύθυνση και όχι σε κάτι “πιο δοκιμασμένο”;

“Η αλήθεια είναι πως σε προηγούμενες εκλογικές περιόδους είχα δεχθεί πολλές προτάσεις, αλλά ποτέ δεν μου είχε δοθεί αυτό το έρεισμα που θα με έκανε να ασχοληθώ. Ο Γιώργος Μαραγκός ήταν ο μοναδικός μέχρι τώρα, που μου έκανε μία τελείως διαφορετική προσέγγιση από ό,τι έχουμε συνηθίσει και μου έδωσε ένα ρεαλιστικό όραμα, στο οποίο μπόρεσα να πιστέψω”.

Εδώ και αρκετά χρόνια υπηρετείτε τον πολιτισμό από διαφορετικά μετερίζια. Τι σας έχει διδάξει η μέχρι σήμερα πορεία σας σχετικά με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της Σύρου σε αυτόν τον τομέα;

“Η ιστορία έχει αποδείξει ότι αυτό που κρατάει πάντα σταθερά τη Σύρο σε σχέση με τη στασιμότητα που διαπιστώνουμε σε άλλους τομείς, είναι ο πολιτισμός της. Έχω δει τόσο τα προτερήματα του να είσαι μέλος μιας ομάδας ή μιας συλλογικής προσπάθειας όσο και τα μειονεκτήματα ως προς την οργάνωση που έχουμε, όχι μόνο στο δήμο, αλλά και στο εσωτερικό των συλλόγων. Πρόκειται για ένα δυνατό “άσο” που φυλάμε στο μανίκι μας, για να μπορέσουμε να προβάλουμε τη Σύρο έξω από τα σύνορά της, όπως το έχουμε πράξει μέχρι τώρα πολλές φορές, απλά θεωρώ πως μπορούμε να το εδραιώσουμε, να το ισχυροποιήσουμε και να το προωθήσουμε ακόμη περισσότερο”.

Συμμερίζεστε την άποψη πολλών ότι ο πολιτισμός χρησιμοποιείται ως ένα είδος συγκαλυμμένης πολιτικής παντιέρας.;

“Όποιες τέτοιες προσπάθειες κι αν έχουν γίνει, δεν έχουν καταφέρει να σιγήσουν το μεράκι και τον κόπο των ανθρώπων που αγαπούν τον πολιτισμό και που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με αυτόν. Ωστόσο, ο πολιτισμός δεν περιορίζεται μόνο σε ένα θέατρο Απόλλων, σε μια συναυλία ή μέσα στα όρια ενός ναού. Ο πολιτισμός αντικατοπτρίζεται και στην παιδεία και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον συνάνθρωπό μας. Είναι κλάδος της κοινωνικής πολιτικής, αλλά δεν θα πρέπει να τον χρησιμοποιούμε ως “βιτρίνα” για να προωθούμε όλα τα υπόλοιπα που θέλουμε να περάσουμε ή να συγκαλύψουμε”.

Η έντονη πολιτιστική δράση της Σύρου έχει αναγνωρισθεί στο βαθμό που θα έπρεπε;

“Νομίζω πως έχει αποδώσει, καθώς ο κόσμος μας γνωρίζει πλέον μέσα από τον πολιτισμό που έχουμε και εκπέμπουμε εκτός των συνόρων μας. Μη ξεχνάμε, ότι η Σύρος δεν επένδυσε ποτέ στον εποχιακό τουρισμό ή τον τουρισμό που βασίζεται στη νυχτερινή ζωή. Πάντα υπήρχε μια τάση να προωθηθεί ο πολιτιστικός τουρισμός, η οποία είχε αντίκρισμα. Συνεπώς, αν δεν είχαμε τον πολιτισμό, αυτή η πόλη θα ήταν τελείως νεκρή”.

Το νησί πληροί τις προδιαγραφές για να κατακτήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021;

“Το ότι θα το θέλαμε πάρα πολύ να γίνει, δε σημαίνει ότι μπορεί να γίνει. Θεωρώ λοιπόν, ότι αυτή τη στιγμή δεν πληρούμε τις προδιαγραφές. Χρειάζονται υποδομές, οι οποίες δεν υπάρχουν, χρειάζεται πολιτική βούληση η οποία θα φανεί αν υπάρχει τελικά ή όχι και από κει και πέρα θέλει προσπάθεια από όλους μας. Πολιτιστική πρωτεύουσα δεν είναι κάτι τόσο απλό. Το τελευταίο διάστημα έχει καταντήσει λίγο “καραμέλα” και θα έπρεπε να το πάρουμε πολύ πιο σοβαρά, προκειμένου να λάβουμε μια σοβαρή απόφαση. Αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες, νομίζω πως θα ήταν λάθος να πούμε ότι είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει η οικονομική ανάπτυξη που θα θέλαμε, ούτε η ευημερία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, λόγω των υφιστάμενων οικονομικών συνθηκών. Επομένως και αυτό επηρεάζει την υποδομή που υπάρχει στο να δεχτεί τον επισκέπτη στη Σύρο που θα έρθει, μόνο και μόνο γιατί η Ερμούπολη είναι Πολιτιστική πρωτεύουσα”.

Πώς πήρατε την απόφαση να υποστηρίξετε εκ των έσω τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία, συμμετέχοντας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου “Δικαίωμα”;

“Η αλήθεια είναι πως δεν το επιδίωξα. Αρχικά ήμουν μέλος για να ενισχύω οικονομικά την προσπάθεια, αλλά μέχρι εκεί. Μέχρι που πριν από μερικά χρόνια βρέθηκα σε μία γενική συνέλευση και όταν συνειδητοποίησα τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για στήριξη των συνανθρώπων μας, είπα ότι δεν μπορώ να κάνω πίσω. Είναι κάτι που θεωρώ υποχρέωση του καθενός μας που ζει σε αυτό τον τόπο. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στο τι συμβαίνει σε αυτόν που κάθεται δίπλα μας, όποιος κι αν είναι αυτός. Όταν ένας άνθρωπος δεν μπορεί να διεκδικήσει τα δικαιώματά του, υπάρχει πρόβλημα. Θεωρούμαστε κράτος πρόνοιας, την οποία όμως δε βλέπουμε. Υπάρχουν παροχές οι οποίες είναι αυτονόητες. Όταν όμως του απαγορεύουμε να έχει πρόσβαση σε αυτά τα δικαιώματα, για ποιο κράτος πρόνοιας μιλάμε”;

Έχετε βρεθεί αντιμέτωπος με τη δυσπιστία κάποιων, που μπορεί να πιστεύουν ότι η συμμετοχή σας μπορεί να συνδέεται με ψηφοθηρικούς λόγους;

“Όχι και θεωρώ πως θα ήταν και άτοπο, από τη στιγμή που βρίσκομαι στο σύλλογο εδώ και δύο χρόνια, πολύ πριν πάρω την απόφαση να ασχοληθώ με τα κοινά. Βέβαια, δεν σας κρύβω πως όταν πήρα την απόφαση να ασχοληθώ, ενημέρωσα αμέσως το δ.σ του συλλόγου και τους έθεσα τον προβληματισμό μου. Εφόσον υπήρξε υποστήριξη και θετική αντιμετώπιση, για ποιο λόγο να το θεωρήσω ότι κάποιος μπορεί να το εκλάβει διαφορετικά”;

Παρότι ο Σύλλογος έχει αποδείξει ότι είναι ιδιαίτερα μαχητικός, ότι διεκδικεί, επιμένει και απαιτεί, πολλοί δε διστάζουν να τον χαρακτηρίσουν ακόμη και “γραφικό”. Πού οφείλεται αυτό;

“Θα έλεγα στην άγνοια. Μην ξεχνάμε πως όταν ένας άνθρωπος στερείται των βασικών δικαιωμάτων του στη ζωή, κάποια στιγμή θα αντιδράσει. Δεν μπορούμε να είμαστε πάντα ευγενικοί. Είναι θέμα επιβίωσης πλέον. Οπότε αν κάποιοι μας λένε γραφικούς, θα έλεγα να ξενασκεφτούν τον χαρακτηρισμό τους. Μπορεί κάποιες φορές το πρόσωπο του συλλόγου να φαίνεται επιθετικό, παρόλα αυτά θεωρώ ότι είναι απόλυτα δικαιολογημένο”.

Η σημερινή δημοτική αρχή έχει “ξεδιπλώσει” το κοινωνικό του πρόσωπο;

“Σε καμία περίπτωση και λυπάμαι που το λέω αυτό. Έχω ακούσει τόσο την κυβέρνησή μας ως κράτος, αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση ότι τα άτομα με αναπηρία και η κοινωνική πολιτική ως προς αυτό το κομμάτι θα αποτελούσαν προτεραιότητα και δεν έχω δει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση”.

Ποιο είναι το μήνυμα που απευθύνετε στους δημότες και τους κατοίκους της Σύρου;

“Να είναι μαζί μας, να μας αγκαλιάσουν όπως αγκαλιάζουμε εμείς αυτό το όραμα που μας δόθηκε, γιατί θεωρούμε πως πραγματικά μπορούμε να δώσουμε μία νέα πνοή στη Σύρο. Να κάνουμε τη Σύρο μας, τον τόπο που αξίζει να ζούμε σε αυτόν και να μην βλέπουν μονοδιάστατα ένα πρόβλημα, αλλά να το βλέπουν σφαιρικά και να ξέρουν ότι εμείς σαν συνδυασμός έχουμε θέσει ως προτεραιότητα, όχι μόνο να λύσουμε ένα πρόβλημα, αλλά να δούμε τη συνολική εικόνα, για να μπορέσουμε να λύσουμε ουσιαστικά όλα τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως Συριανοί. Για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας, διότι για αυτά αγωνιζόμαστε”.