Συνέντευξη με τον υποψήφιο τοπικό σύμβουλο του συνδυασμού “Σύρος, ένα βήμα μπροστά” Νίκο Ρούσσο

“Ο Φοίνικας είναι μία μικρή πόλη”

Την επιθυμία του να ολοκληρώσει, μέσα στην επόμενη πενταετία, τους στόχους που είχε θέσει ως πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας του Φοίνικα, εκφράζει στην “Κοινή Γνώμη” ο υποψήφιος σύμβουλος του συνδυασμού “Σύρος, ένα βήμα μπροστά”, Νίκος Ρούσσος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο web tv της εφημερίδας, ο κ. Ρούσσος αναφέρεται στον ρόλο των τοπικών κοινοτήτων, διευκρινίζοντας ότι είναι καθοριστικός για την κάλυψη των αναγκών του εκάστοτε χωριού. Επιπλέον, σημειώνει ότι ο Φοίνικας είναι μία μικρή “πόλη”, η οποία χρειάζεται τις απαραίτητες τονωτικές ενέσεις, για να καταφέρει να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Ο κ. Ρούσσος είναι απόφοιτος της Σχολής Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού. Ασχολείται με τη γεωργία και την καλλιέργεια κηπευτικών εντός και εκτός θερμοκηπίου, συμμετέχει στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κηπευτικών “Ο ΑΓΡΟΣ”, καθώς και σε κάθε προσπάθεια που γίνεται για την επιβίωση του αγροτικού κλάδου στο νησί.

Για ποιους λόγους αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές, διεκδικώντας εκ νέου μια θέση στο συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας του Φοίνικα;

“Όταν ξεκινήσαμε τη θητεία μας το 2011, προγραμματίσαμε κάποια πράγματα για το χωριό μας, τα οποία δεν καταφέραμε να τα ολοκληρώσουμε. Ως εκ τούτου, εγώ και τα άλλα δύο παιδιά θεωρήσαμε σωστό να θέσουμε εκ νέου υποψηφιότητα με τον συνδυασμό του κ. Γιαλόγλου έτσι ώστε να διεκπεραιώσουμε ό,τι δεν προλάβαμε να υλοποιήσουμε τα προηγούμενα χρόνια. Μέγα θέμα για τον Φοίνικα, είναι ο έντονος κυματισμός, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες με τον νότιο άνεμο, όπου δημιουργούνται φθορές, και καταστροφές σε περιουσίες κατοίκων, επιχειρήσεις και στο οδικό δίκτυο. Κύριο μέλημά μας είναι να προσπαθήσουμε σε συνεργασία με το Λιμενικό ταμείο για τη δημιουργία ενός πλωτού ή σταθερού κυματοθραύστη, προκειμένου να αποφύγουμε αυτή τη φθορά”.

Τι απαντάτε σε όσους χαρακτηρίζουν τον ρόλο μιας τοπικής κοινότητας υποδεέστερο και ασήμαντο;

“Ο ρόλος του προέδρου του τοπικού συμβουλίου είναι πάρα πολύ δύσκολος γιατί γινόμαστε καθημερινά άμεσοι αποδέκτες των παραπόνων και των αιτημάτων των κατοίκων. Από την πλευρά μας, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι μέσω των υπηρεσιών να τα μεταφέρουμε στην Ερμούπολη. Πολλές φορές είναι δύσκολος ο ρόλος μας γιατί είναι κάποια πράγματα που μπορούν να υλοποιηθούν και κάποια άλλα που δεν μπορούν. Ο κάθε δημότης όμως δε γνωρίζει τη νομοθεσία. Αν καθυστερήσεις σου λένε ότι δεν ενδιαφέρεσαι. Πολλές φορές μάλιστα, σε κατηγορούν άδικα ενώ εσύ προσπαθείς για το καλό του χωριού σου. Εμείς ό,τι αίτημα και να λάβουμε, κάνουμε τα ανάλογα έγγραφα στην αρμόδια υπηρεσία και τα προωθούμε εκεί μέσω του γραμματέα. Δεν μπορεί να μας πει κανείς ότι κωλυσιεργούμε. Απλά, κάποια αιτήματα αργούν, εξαιτίας της γραφειοκρατίας”.

Ένα από τα έργα για το οποίο έχει ήδη γίνει μεγάλη συζήτηση, πριν ακόμα ξεκινήσει η υλοποίησή του, είναι και η ανάπλαση της πλατείας του Φοίνικα.

“Το 2012 το συμβούλιό μας συνέταξε ένα έγγραφο προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, με το οποίο ζητούσε να πραγματοποιηθεί επιτέλους η ανάπλαση του συγκεκριμένου χώρου, όπου είχαν τοποθετηθεί αυτά τα περιβόητα κολονάκια- προκειμένου να δημιουργηθεί ένας χώρος ψυχαγωγίας περιπάτου για μικρούς και μεγάλους, εκδηλώσεων και συναυλιών. Η πλατεία θα πρέπει να φτιαχτεί για το καλό όλων και όχι να λειτουργεί ως χώρος πάρκινγκ. Αυτό το κάναμε γιατί στα 30 μέτρα από το εν λόγω σημείο, τους καλοκαιρινούς μήνες ο δήμος νοικιάζει πάρκινγκ. Αν και δεχθήκαμε κάποιες αντιδράσεις, περισσότερο από επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή με την αιτιολογία ότι τους διώχνουμε τον κόσμο, άλλοι κάτοικοι χειροκρότησαν αυτή την αλλαγή. Επομένως, με το έγγραφο αυτό προσπαθήσαμε να πιέσουμε ακόμη περισσότερο το Λιμενικό ταμείο, προκειμένου να ξεκολλήσει η μελέτη. Σε συνεργασία με τον πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο, έχουμε κάνει πολλές ενέργειες ώστε να βγουν οι αδειοδοτήσεις. Τώρα έχουν φύγει οι φάκελοι για τα αρμόδια υπουργεία ώστε να πάρουμε τις εγκρίσεις και να ξεκινήσει η ανάπλαση της πλατείας”.

Ως άνθρωπος που ασχολείται επαγγελματικά με τη γη, θεωρείται ότι υπάρχουν οι δυνατότητες για να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο ο αγροτικός τομέας στο νησί;

“Ειδικά ο Φοίνικας είναι ένα χωριό, στο οποίο δραστηριοποιούνται όλα τα επαγγέλματα. Υπάρχουν τουριστικές επιχειρήσεις, αγροτικές επιχειρήσεις -θερμοκήπια- και υπαίθριες καλλιέργειες. Υπάρχουν επίσης όλων των ειδών τα καταστήματα. Ουσιαστικά, ο Φοίνικας έχει γίνει μια “μικρή πόλη”, το μόνο που του λείπει είναι ένα μηχάνημα ανάληψης χρημάτων. Αυτό που έχει σημασία είναι να δουλεύει ο καθένας στον κλάδο του, γιατί δεν μπορούμε να στραφούμε όλοι στον τουρισμό. Από την πλευρά μας, εμείς οι αγρότες προσπαθούμε να μην ενοχλούμε τους τουριστικούς επαγγελματίες το καλοκαίρι και αυτή τη συνύπαρξη την έχουμε πετύχει. Εκτιμώ λοιπόν, ότι πρέπει σεβόμαστε ο ένας τη δουλειά του άλλου και να μη δημιουργούμε πρόβλημα ο ένας στον άλλον”.

Ολοκληρώνοντας, θα θέλατε να απευθύνετε κάποιο μήνυμα στους κατοίκους του Φοίνικα;

“Θα ήθελα να τους διαβεβαιώσω ότι στην προηγούμενη θητεία, κάναμε ό,τι ήταν δυνατό για το καλό του χωριού και αυτό θα προσπαθήσουμε να επαναλάβουμε και τώρα. Αν τους ικανοποιήσαμε στην προηγούμενη θητεία, τους καλώ να μας ξαναψηφίσουν και με τον συνδυασμό του κ. Γιαλόγλου για να πάμε τη Σύρο ένα βήμα μπροστά”.